A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

2012: dohánytörvény módosítás

12

Először is boldog és sikeres újévet mindenkinek! Sajnos nem tudjuk jó hírrel kezdeni az újévet. Ez már egy régebbi információ, inkább csak tájékoztatást szeretnénk adni és emlékeztetni a hazai vízipipás társadalmat, hogy 2012. Január 01.-el hatályba lépett a nemdohányzókat védő törvény szigorítása, módosítása. Ennek értelmében igen csak leszűkítették a kört, hogy hol hódolhatunk kedvelt hobbinknak.

Az Index.hu kicsit össze is szedte a kérdéseket és meg is válaszolta, így csak őket szeretném idézni és némileg hozzáfűzni saját véleményem itt-ott:

Ha valaki január elsején rágyújt egy kocsmában, akkor megbüntetik?

Biztosan nem. A nemdohányzó védelméről szóló törvény szigorítása ugyan január elsején hatályba lép, de bírságolni csak április 1-től fognak.

Áprilistól viszont sehol nem lehet cigarettázni?

Ott lehet, ahol nem tiltják. Rá lehet majd gyújtani az utcán, de ott se mindenhol, mert a szabad levegőn is számos helyen korlátozzák a füstölést. A törvény tiltja a dohányzást a játszótereken, az aluljárókban, a buszmegállókban és a pályaudvarokon. Az önkormányzatok ezen kívül egyéb területeket, például parkokat is nemdohányzó közterületnek minősíthetnek. Az új törvény viszont megtiltja a dohányzást szinte minden zárt helyen. Nem szabad majd rágyújtani a kocsmában, az étteremben, a szórakozóhelyen, a vonaton, a munkahelyen, a hivatalban és a kórházban.

És ha kijelölnek dohányzóhelyet?

Bent még dohányzóhelyet sem szabad kijelölni. Nem lehet tehát majd a munkahelyen sem egy külön szobája vagy egy félreeső lépcsőfordulója a dohányosoknak, a vasúton pedig már január elsejétől megszüntetik a dohányzókocsikat. A törvény csak néhány kivételes esetben engedi meg a dohányzást zárt térben: a hotelek szivarszobáiban, a börtönökben, a pszichiátriai zárt intézményekben és egy utolsó pillanatban becsempészett módosítással a játékkaszinókban.

Továbbra is tartom, hogy egy demokratikus(nak mondott) országban szíve joga legyen egy cégnek, kocsmárosnak eldönteni, hogy akar-e dohányzó részt kialakítani vagy nem.

Miért kapnak ilyen előjogokat a rabok és a pszichiátriai betegek?

Ez elsősorban azért van, mert a bezártság, a depresszió és a súlyosabb pszichiátria betegségek elviselését könnyebbé teszi a cigaretta. Ezeken a helyeken is külön dohányzóhelyet kell kijelölni, ami megfelelően szellőzik és a füst nem jut be a nemdohányzó részre.

Ez alapján miért nem lehet munkahelyen, a cég saját döntése alapján egy elkülönített és szellőző dohányzó? Jó kérdés…

És a kaszinók?

Ezt különösebb indoklás nélkül fogadták el szilveszter előtt egy nappal, ráadásul a kaszinókban megengedik, hogy bárhol dohányozzon az ember.

Már látom lelki szemeim előtt, ahogy vízipipás kaszinók nyílnak a régi teázók és kávéházak helyén …

Ha rá akar majd gyújtani az ember, akkor ki kell mennie az utcára?

Igen. Dohányzóhelyet csak a szabad levegőn lehet kijelölni a szórakozóhely, a munkahely vagy a közintézmény bejáratától öt méterre. Azokon a szórakozóhelyeken, ahol ez technikailag nem oldható meg, a bejárathoz közelebb is rá lehet majd gyújtani. Nagyon nehéz helyzetben lesznek a dohányzó orvosok és tanárok: a kórházakban és az iskolákban ugyanis még az udvaron sem lehet dohányzóhely, így nekik mindig ki kell menniük a bejárat elé, ha el akarnak szívni egy cigarettát.

Nyilván a több emeletes épületekből le fognak sétálni és majd vissza, mindezt az órák 5-10 perces szüneteiben. Átgondolatlan elképzelés, bár részben jogos, hogy oktatási intézményben a dohányzást minél messzebb kell vinni.

Mi van, ha valaki a kocsmájában olyan elszívókat szerel fel, ami nem engedi terjedni a cigifüstöt?

A törvény szerint egy kocsmában zárt helyen nem lehet kijelölni semmilyen dohányzóhelyet, így az ilyen technikai megoldásokkal se lehet kikerülni a tiltást. A kocsmákban csak a teraszokon vagy a kerthelyiségekben, vagy a bejárat közelében lehet dohányozni áprilistól.

Érdekes. Vajon egy jól elzárt részen miért nem lehet, ha ez ez nem zavarná a nemdohányzókat?

Az autóban lehet dohányozni?

Ezt nem tiltja a törvény, bár volt olyan javaslat, hogy aki a gyereke mellett rágyújt az autóban, azt büntesse meg a rendőr. Ezt végül nem fogadták el.

A gyermek melletti dohányzás tényleg kerülendő, ezt támogatnám.

Áprilistól hogyan büntetik meg a dohányosokat. Mindenhol lesz egy ellenőr?

Nem valószínű. Az ellenőrzéseket az ÁNTSZ végzi majd. Eddig is elég ritkán fordult elő, hogy valakit megbírságoltak volna tiltott helyen dohányzásért, most se nagyon várható, hogy tömegesen lesz ilyen.

Mekkora lesz a büntetés?

Ha valakit így elkapnak, az 20-50 ezer forintra bírságolható. Megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra.

Ki lehet akkor szúrni egy kocsmával, ha valaki bemegy oda, odahív egy ellenőrt és rágyújt a pultnál?

A kocsma vagy a szórakozóhely tulajdonosát, üzemeltetőjét vagy egy rendezvény szervezőjét akkor nem büntetik meg, ha felszólította a dohányost, hogy nyomja el a cigarettát, vagy menjen ki.

Mikor fog drágulni a cigaretta?

Először februárban, aztán júniusban megy fel az ára az áfa és jövedéki adó emelése miatt. Egy doboz ára így első lépésben közel 80 forinttal drágul, a nyáron pedig további harminc forinttal, így az év második felére több mint száz forinttal kerülhet majd többe.

Január – Február időszakában a vízipipa dohányok 70ft-al fognak drágulni, legalább is az 50g-os kis dobozok. Ez nem olyan vészes ha belegondolunk.

Tényleg csak dohányboltban lehet majd cigarettát venni?

Az erről szóló törvényt még nem fogadták el. Ha dönt róla a parlament, akkor a dohánytermékek kiskereskedelme 2013-tól az államé lesz, amely ezt koncessziós szerződéssel fogja átengedni főként családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek és gyesről visszatérő nőknek. Ehhez pályázatokat fognak kiírni. Cigarettát így a dolgok mostani állása szerint 2013 január 1-től már csak dohányboltban lehet árulni.

Nem lehet majd cigarettát venni az éjjel-nappaliban sem?

Még nincs elfogadott törvény, de most úgy néz ki, hogy csak dohányboltban lehet majd árulni, amire egy 18-as karikát is ki kell tenni. Nem lesz majd cigaretta tehát a vegyesboltban vagy az éjjel-nappaliban. Egy most elfogadott módosító indítvány szerint már 2012 áprilisától nem lehet cigarettát árulni a kocsmákban, 2012 szeptemberétől pedig a nagy bevásárlóközpontokban sem. És a benzinkutakon sem lehet majd cigarettát venni, mert a parlament elutasította az erről szóló módosító javaslatot. 2013-ra így a mostaninál sokkal kevesebb helyen lehet majd cigarettához jutni: a 2000 főnél kisebb falvakban csak egy dohánybolt lehet, a nagyobb városokban, illetve Budapesten a kerületekben kétezer lakosonként működhet egy-egy ilyen üzlet.

Tehát: Inerneten nem rendelhetjük meg, mert ezt a törvény tiltja már 2008 óta. (Európai Unióban Németeknél és más országokba lehet, törvényes. Nálunk miért nem lehet?) A lakosság közelében lévő kocsmákba, kisboltokba, benzinkutakba így nem lehet majd megvásárolni. Így többet kell utaznunk.

Annyi kérdésem azonban még nekem is lenne, hogy mi a helyzet a vízipipa ásvánnyal? Hiszen az nem minősül dohányterméknek, így nem is vehető dohányzásnak. Leginkább az elektromos cigarettával vehető egy kalap alá, azonban ennek a törvényi részéről sehol semmi információ nincs …

A blogbejegyzésbe a személyes megjegyzéseim a törvény megalkotói felé fordulnak, rájuk vonatkoznak.

Share.

12 hozzászólás

 1. Egyre kevésbé szeretem a hazámat, és erről csak az ilyen és az ehhez hasonló “törvények” tehetnek. Nem tudom mit szól ehhez az a parlamenti “tag”(nem tudom, hogy hívják a parlamentben őket) aki dohányzik. Mit szólnak ehhez az átlag emberek ?? Őket le se ..öhm.. kakilják, hogy finoman fogalmazzak.. Eddig sem kedveltem a kormányt.. de most már undorodom tőle..

 2. Továbbra is azt gondolom, h nincs arra pénz,h ezt be is tartassák!
  Örömlányokhoz járni szintén büntetendő, de még soha senkit sem kaptak el. Egyszerűen nincs rá ember!!
  Majd képzelem, ahogy a rendőr majd a buszmegállókra fog őrködni s távcsővel nézi ki füstöl s ki nem.

 3. Azért Mekkora lesz a büntetés? Című bejegyzésben mit is Írnak?
  A személyt 20-50e forintra
  Az alkalmazottat 250e forintra
  Az üzemeltetőt 1-2,5millió forintra
  Nade! Van itt egy kis probléma
  ha felszólította a dohányost, hogy nyomja el a cigarettát, vagy menjen ki.
  Mi, a kocsmáros/né Írásba fogja felszólítani a dohányzó személyt, hogy nyomja el a csikket? Mert ha nem akkor aztán nem lesz kiút a dologból. A dohányos nem akarja 20-50e ftot kifizetni, a kocsmáros az 1-2milliót… A kocsmáros azt mondja majd az ellenőrnek, hoy ő szólt, a másik pedig azt hogy nem is szólt… és nem lesz ebből kiút…. Azért nevetéges, hogy ennyire büntetik a kocsmát, vagy egyéb ilyen helyet… Legalább a kocsmában lehetne dohányozni (én nem dohányzom), mitől különb a Casinó ettől? Jah persze… Abban biztos, hogy valamelyik képviselőnek van egy sajátja valamelyik Plázában…

Leave A Reply