A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A dohányzás pozitív hatásai? I.

7

Nem is tudom már hol találtam a linket, a logout.hu egyik cikkét. A dohányzás pozitív hatásairól beszél. Nem is tudtam, hogy van ilyen. Ugyan is köztudottan a dohányzás minden formája (így a vízipipázás is) káros hatással van az egészségünkre.


Mondjuk az más kérdés, hogy szinte minden ma már. A városi levegő, a permetezett egészségesnek nevezett gyümölcsök és a láb ízületeit károsító futópad,  a túl klórozott csapvíz és még sorolhatnék ezer dolgot, ám az alkohol is ide tartozik. Mindegy, ez a blog nem erről szól, hanem a vízipipázásról. Azonban ezen a dohányzás pozitív hatásai témán nem bírtam átugrani, bele kell kötnöm pár apróságba.Kezdjük is az elejétől. Maga az eredeti cikk itt olvasható.

Szociológiai hatások
• A dohányos egy kisebbségi csoport része. Összetartanak, falaznak egymásnak: szinte szabadkőművesekként viselkednek ellenséges környezetben, ezáltal erősítve a csoporthoz tartozás érzését, szocializálódást. Levonható a következtetés, hogy a dohányosok inkább közösségi emberek, mint a nem dohányosok, tehát civilizáltabbak is azoknál.
• A dohányos rágyújt, mikor ideges, vagy mikor elégedett önmagával és/vagy környezetével. Nem terheli embertársait azzal, hogy rajtuk vezeti le a feszültségét, esetleg nyakon zúdítja őket túlcsorduló érzelmeivel. A dohányzó kifelé mutatott hangulati arculata kevésbé alternáló, tehát kiszámíthatóbb, követhetőbb ember.
• A dohányost kisebbfajta eufória tölti el, mikor cigarettára gyújt. Agyában endorfin termelődik, ami boldogabbá, elégedettebbé teszi. Ez átsugárzik közvetlen környezetére is.
• A dohányos dohánytermékeket vásárol. Trafikba jár, ahol a trafikossal előbb-utóbb jó viszonyba kerül. Interperszonális kapcsolatai ezáltal sokasodnak, erősödnek.

Dohányosok közösségi emberek ez igaz, hiszen mi vízipipások is kedveljük egymás társaságát, főleg ha hasonlóan a vízipipa a hobbyja a partnernek. Azonban ma az elég jelentős probléma az, hogy a fiatal  ( 12-18éves) korosztály így próbál egy csoportba beilleszkedni, hogy ő is rágyújt. Régen is voltak csoportok a dohányzás előtt és még is rendben ment a beilleszkedés. Most miért kell cigizni, pipázni, hogy ez így legyen? Ezen fiatalok többsége gyengébb szociológiai képességekkel fognak rendelkezni és más nem dohányos társaságokba nehezen beilleszkedni. Ez előny? Kétlem, egy fekete pont.

Amikor a dohányos megkapja a megfelelő méreg anyagát akkor tényleg nem agresszív, barátságos. Persze nem mindig kapja, kaphatja meg és akkor viszont sokkal agresszívebben és erősebben reagál az őt ért ingerekre. Tehát nem mondanám ezt épp előnynek. Mellesleg nem megnyugtat a cigaretta, hanem csak szimplán egy ismert szokást végző szervezet kevésbé ingerült, így csillapodik le. Nem a cigitől, hanem az ismerős mozdulatoktól és szokástól.

Endorfin szabadul fel? Hmm valahonnan ismerős. Ja igen, a csokoládénál is ez szabadul fel, továbbá a csókolózáskor is. Miért kéne akkor ehhez cigaretta és dohányzás? Fölösleges, a mérsékelt csokoládé fogyasztás és esetleges partner kapcsolat sokkal több jó oldalát érezhetjük, mint negatívat.

Ez meg milyen hülye érv? A házamban lévő kisboltost is sokszor látom, amikor a söröm mellé lemegyek egy Disznópörcért. (Ilyen noname sertésbőrből készült chips szerű izé.) Közelben lévő zöld fenyőfás üzletben is a biztonsági őr már int amikor jövök. Pedig csak tejért, felvágottért és kenyérért jövök. Ugyan az és megint nem kell dohány, ismét fekete pont.

A következő részben folytatom a többivel. Elsőnek egy bejegyzésbe akartam az egészet, de így jobban átgondolva ezt alaposan ki kell boncolni. Nem szeretem amikor hülyeséget terjesztenek….

Share.

7 hozzászólás

 1. sYska

  Rafkóblog: Ehhez annyit tennék hozzá, hogy az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás legalább ennyi “kárt okoz az állami kasszának”. Azonban az alkoholból és dohányból hatalmas bevételek vannak. Tehát van ami ellensúlyozza a kiadásokat. Ez alapján pedig be lehetne tiltani az egészségtelen ételeket, amik miatt elhízás alakulhat ki. (Már van rá próba, a Chips és Energia ital adó, tehát már kezdik..)
  Amennyiben egy dohányos tud úgy dohányozni, hogy másokat ne zavarjon addig had tegye azt szabadon, saját döntésére.

  Kicsit érdemes lehet megnézni fővárosunk levegőjének az összetételét. Bizony egy 8 órás munka valamelyik belvárosi főbb útvonalnál, több mint 3 száll cigarettával ér fel. Így tiltsuk be a közlekedést olyan alapon, hogy “ne károsítsuk a út mellett dolgozó egészségét” vagy mi?

  Ez egy olyan dolog, hogy addig nyújtózkodunk amíg a takarónk ér. Amit nem tudunk betiltani, mert gazdasági hátrányhoz vezetne, azt nem piszkálják, amit pedig lehet tiltani, azt tiltják. Logikus lépést nem képesek hozni, a szakszervezetek pedig viccből vannak, nem azért, hogy megkérdezzék őket.

  Hozzászólásom azzal szeretném lezárni, hogy a fenti egy groteszk bejegyzés. 🙂

Leave A Reply