A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Al Fakher – 2alma dohány teszt

8

Kedves vízipipások! Már több, mint valószínű, hogy a Starbuzz dohánymárka Karácsonyra sajnos nem érkezik meg, de kárpótlásul az Al Fakher dohányok újra kaphatóak kis hazánkban. Sajnos borsosabb áron, de ez régen is jellemző volt erre a márkára. A jelenlegi árak szerint egységesen 1390 Ft-ba kerül 50 g. Azt, hogy jövedéki adó terén mit hoz a jövő, egyelőre nem tudjuk. (Golden Al Fakher-ek ára picivel magasabb lesz, mivel ezek a prémium kategórián belül is különlegességnek számítanak, de ezen minimális árkülönbség nem csak hazánkban figyelhető meg, szinte mindenhol.)

A következő néhány sorban pedig leírom nektek, hogy miért éri meg kicsivel több pénzt kifizetni ezért a dohányért. Mivel már régóta nem volt itthon friss készlet, így csak nehezen lehetett hozzájutni külföldről és kevés ember számára volt elérhető. Kezdő vízipipások között pedig minimális a létszám, akik már próbálták. Utoljára talán 2009 végén lehetett hozzájutni friss Al Fakher-hez, viszont már akkor is 1000 Ft körül mozgott az 50 g-os kiszerelések árai. Előny volt még, hogy kaphatóak voltak 250 g-os dobozok is, melyek akkoriban nagyon megérték az árukat, mivel még nem volt jövedéki termék a vízipipadohány, és rengeteg dohányakciót lehetett kifogni, így kedvezményesen juthattunk hozzá.

AF2alma

A dohány aprítottsága és nedvessége kiváló. Nincs úgy eláztatva, mint a Serbetli, viszont bőven elvan látva melasszal. Nagyon aprított a dohány, ezért szerintem könnyű vele tömni. Nagyobb darabok talán elvétve találhatóak egy csomagban. Ennek köszönhetően a mini phunnel kerámia könnyen tömhető, és a kimaradt hézagokat is könnyű kipótolni. Csomagolását tekintve a dobozból kivett dohány egy légmentesen lezárt egyrétegű csomagolásban van. Ilyennel például a Nakhla kétalmánál találkozhatunk. Pozitívum, hogy a dobozon felvan tüntetve a gyártási és a szavatossági idő egyaránt. A tesztalanyunkat 2011 júliusában gyártották.

AF2alma2

Néhány szót az ízről. A kétalmás íz népszerű az egész világon, nagyon sokan kedvelik a kimagaslóan finom íze miatt. Véleményem szerint ez a legjobb ánizsos kétalmás dohány. A ranglistán nálam első helyen áll a Nakhla előtt. A dohány illata nagyon finom, kellemesen erős, az ánizs dominál, és mögötte lágyan érezhető az alma. A nikotintartalma csekély, 0,05 %.

Tesztkörülmények:

  • Aladin Fata Morgana vízipipa (tartályban csapvíz)
  • Hookah Pro Classic Long mosható szívócső
  • Genie mini Vortex kerámia páncélfóliával
  • 3 db Coco Coal szén

Füst: amíg eltakarítottam, addig feltettem a hőtartót, hogy a dohányt átjárja teljesen a hő. Első pár szívásra már nagyon jó füstöt kaptam. A márkára jellemző a bőséges füst, szép nagy felhőket produkálhatunk. Sokáig tart, nem kezd hamar csökkenni. A szeneket érdemes folyamatosan járatni a kerámián. A hő gyengülésével a füst mennyisége is elkezdett csökkenni, viszont panasz egyáltalán nincs rá, teljesen megfelelő. A 3 Coco Coal, vagy 3 fél Cocobrico bőven elég ilyen dohánymennyiséghez. Kis kerámiáknál a harmadik szenet egy ideig érdemes pihentetni, az inkább a pipázás elején és a végén kap szerepet.

Íz: erről a dohányról tudni kell, hogy ízben nagyon intenzív. A Nakhla kétalmánál erősebb, főként az ánizs miatt. Kezdők számára ajánlom az óvatosságot, mert okozhat meglepetést egy tisztességes szívásnál. 🙂 Természetesen az ánizs mellett érezhető a nagyon finom alma íz is, ami erőteljesebb, finomabb és élethűbb, mint a Nakhla.  Ami még nagy pozitívum, hogy sokáig tart, nekem a kb. 1 órás tömésem végéig érezhető volt. Persze nem egyenletes erősséggel, mert a kb. 10 gramm dohány már kb. 45 perc után elkezdett gyengülni, de a Serbetlinél tovább tartott az íz intenzitása. A kétalma rajongók nem véletlenül részesítik előnyben ezt a dohánymárkát. Normál Vortex kerámia esetében vagy medium Phunnelnél két kör szenet biztosan elbír.

Még Karácsony és a szilveszteri buli előtt, aki teheti zsákmányoljon be néhány doboz Al Fakher dohányt, mert méltó része lesz az ünnepnek. A kétalmás dohányt az ínyencek mentával szokták keverni, ezzel egy bitang erős kombót érhetünk el, csak óvatosan vele! Illetve még natúr dohánnyal is keverhető, mint pl. a Nakhla Super Kass. Ha karácsonyi ízeket szeretnénk, akkor 1/3 rész Al Fakher fahéj hozzáadásával nagyon finom mixet érhetünk el, viszont ezzel is vigyázzunk, mert nagyon édes. Szilveszteri bulinál pedig ajánlom mellé a Carbopol öngyulladós szeneket, mivel ennek nincs mellékíze, és nem fogja elrontani az Al Fakher élményt!

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék minden kedves vízipipásnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és sikerekben, bő füstben gazdag Boldog Új Évet kívánni!

Share.

8 hozzászólás

  1. Hello syska azt szeretném kérdezni, hogy vettem egy Nakhla Kókusz-os dohányt és valahogy nem annyira érezni a kókuszt inkább a dohányt lehet érezni. Szerinted ez normális dolog amúgy, egy sima egyiptomi vízipipát használok, sima kerámiával és 1db Three Kings 40mm szénnel. Válaszodat előre is köszönöm.

Leave A Reply