A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Al Sultan kóla, dohány teszt

2

Röviden az Al-sultan-ról: egy jordániai középkategóriás vízipipadohány, mely nagyon sok ízben kapható. Közkedvelt márka Magyarországon. Adójegyes, 990 Ft-ba kerül, mely megegyezik a Nakhla és az Al Masah dohányok árával. Nekem az eddig próbált ízekkel csak pozitív élményeim vannak. Korábban nagyon megérte az árát, de most sajnos az adójegy miatt már ez is jóval drágább.

A dohányról: a doboz műanyag fóliával van körülvéve. A dobozban egy piros fóliában van a dohány becsomagolva. Illatát már a csomagoláson keresztül lehet érezni. A piros Al-sultan feliratú fóliát kibontva a szívnivalónk még egy átlátszó műanyag fóliában van igényesen becsomagolva. A dohány egy téglalap alakú darabban helyezkedik el a csomagolásban. Közepesen aprított, találhatunk benne kisebb-nagyobb darabokat illetve helyenként szárakat is. Erre a márkára jellemző, hogy a melasz piros színű. Nedvességét tekintve közepesen nedves, nem úszik az ízesítőben.

A tesztalany egy 2010 októberében gyártott 50 g-os kiszerelés. Mint korábban említettem a csomagolást kibontva már lehet érezni a kóla illatát. Ez az illat nem az üdítőére hasonlít, hanem inkább a régi kedvencemmel, a Haribo kólás gumicukor illatával egyezik meg.

Al Sultan - ColaA teszt körülményei: 70 cm-es Aladin Fata Morgana vízipipa, El Nefes mini phunnel kerámia, 3 fél Cocobrico (1kg-os kiszerelésből), mosható szívócső, 4 réteg konyhai alufólia, a tartályban víz. Hőtartó sapkát nem használtam. Az El Nefes phunnel miatt a pipázás időtartama 60-70 perc között volt, 1 kör szenet bírt. A szempontokat 1-től 10-ig fogom értékelni.

Füst: A szeneket felhelyezve már a harmadik szívásra nagy mennyiségű füstöt kaptam. A szeneket folyamatosan forgattam a kerámián, majd kb. félidőben az egyik Cocobrico-t levettem, amit a végén visszatettem. A füst mennyiségéről elmondható, hogy közepes. Az egész pipázás ideje alatt állandó volt a mennyisége, a végén csökkent egy keveset. 6/10-re értékelem

Ízét tekintve szintén előjön a kólás gumicukor íze. Mivel ez gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt, így a dohány íze kedves számomra. Szerintem mindenki ismeri, de azért leírom, hogy a kóla íz egy kicsit savanykásabban jelenik meg a füstben. Aki már kóstolta az Al-waha márkának ugyanezt az ízét, akkor számára nem lesz sok különbség. Véleményem szerint az Al-waha egy fokkal finomabb, édesebb, viszont nem sok különbséget véltem felfedezni a két márka között, esetleg még annyit, hogy a waha nedvesebb. Mivel kóla ízben nálam az Al-Fakher a favorit így ahhoz képest az ízt 7/10-re értékelem.

A Buzz hatást még megemlítem, bár nem értékelném, hiszen ezt embere válogatja, hogy mennyire bírja a nikotint. Ha valakinek nem lenne világos, hogy mi is az a Buzz, akkor röviden: az a lényege, hogy „mennyire üt?” a dohány. Azaz mennyi nikotint tartalmaz, mennyire mosott a dohányunk. Az Al-sultan nikotin tartalma 0,05 %, így a Buzz kismértékű volt.

A kóla ízét még úgy tudod feldobni, hogy a tartályba kólát raksz, vagy citromlevet. Vagy citromos illetve cherrys dohánnyal kevered. Így „Cherry Coke” vagy citromos kóla ízeket kaphatsz. Üdítőnek ajánlom a kólát vagy a limonádét.

Összességében a dohányt (aprítottságát, nedvességét, füstjét és ízét tekintve) 7,5/10-re értékelném. A kólás dohányok kedvelőinek ajánlom, és amíg nem érkezik kis hazánkba friss Al-Fakher, addig ezt bátran lehet fogyasztani. A jelenleg Magyarországon frissen kapható kólás dohányokat (Nakhla, Hennawy illetve Al Masah) lekörözi.

Mindenkinek jó vízipipázást és bő füstöt kívánok!

James (vizipipaforum.com)

Share.

2 hozzászólás

  1. Én pont tegnap szívtam ilyet és nagyon finom a dohány mellé kevertünk egy kivés citromot is a (citrom húsát és héját) és meg kell mondjam nagyon finom volt. Mindenkinek ajánlom… aki kipróbálja az keverjen hozzá egy kevés citromot (a citrom húsát és héját) nagyon finom lesz tőle a füst 😀

Leave A Reply