A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Aluljárókban tilos a dohányzás

1

Legalábbis 2010. Július 18. után, ahogy a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az új rendeletet. Ennek értelmében a BKV és a főváros tulajdonában lévő aluljárókban (Szinte majdnem minden aluljáróban.) tilos lesz a dohányzás. Ebbe tartozik a cigarettázás, pipázás vagy a vízipipázás. Aki megszegi az akár 30.000Ft-os helyszíni bírsággal is sújtható.

A figyelmeztető táblákra megközelítőleg 10 millió forintot költenek. (Drága a jó alumínium, amit majd 1 hét alatt levadásznak az arra illetékes ‘szakemberek’ és kezdődhet a pótlás…) A tiltó rendelet a “Füstmentes Európáért” program része. Először a játszóterekről tiltották ki a dohánytermékeket fogyasztókat, amivel szerintem valamennyien egyet értünk. A fővros tervezi a BKV megállóira is kiterjeszteni ezt a rendeletet majd a közeljövőben, hogy követhessük Dánia és más északi országok ‘egészségjavító’ törvényhozási módszereit.

Maga az ötlet nem új keletű. Először Pécs városa döntött úgy, hogy a dohányosokat részben kiszorítják egyes helyekről, majd követte Szeged városa is. Ezen városokban így tilos a tömegközlekedési eszközök, játszóterek, egészségügyi, oktatási intézmények 100m-es (Ha jól tudom…) körzetében, valamint szintén a hivatalok közelében a dohányzás. Képzeljétek el, működik a dolog. Van pár kretén igénytelen, aki nem veszi figyelembe, de a dohányosok többsége igen! Tehát az elképzelés megvalósítható nagyrészt, azonban jó lenne ha a vezetők ügyelnének, hogy ne a ló túloldalára essenek át. Van ilyen elképzelés is egy Belga bírótól, hogy egész Európában be kellene szüntetni a dohányzást, a termesztését és kereskedelmét. Ez inkább utópisztikus és túlmajmolt szerintem.

Share.

1 hozzászólás

  1. Mik nincsenek? Bár sose merült föl bennem, hogy aluljáróban vízipipázzak. Asszem számomra ez a rendelet nem sok vizet fog zavarni. Azonban felmerült bennem a kérdés a Pécsi esetnél, hogy honnan tudja szegény dohányos, hogy épp nincs 100 m-es körzetében egy tömegközlekedési eszköz, játszótér, egészségügyi vagy oktatási intézmény? Budapesten egyszerűen kivitelezhetetlen, hogy betartsák/betartassák. Emlékeztet egy másik szabályozásra, ami úgy szintén nagyon briliánsra sikerült, csak tudják betartani az illetékesek. Azonban térképész legyen a talpán, aki képes rá!

Leave A Reply