A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Belga Bio természetes szén bemutató

6

A Belgian Charcoal több szenet is forgalmaz világszerte vízipipákhoz. Szinte minden vízipipás találkozott és próbálkozott ezzel a márkával. A 33 és 40 mm-es öngyulladós formáit nem kell nagyon bemutatni. Ismérvei, hogy olcsók, de nem éppen közkedveltek a pipázást végigkísérő mellékíze miatt. Az 50 mm-es öngyulladós szén csomagolását a cég már a Nakhla logójával látja el. Ennek mi az oka? Nem tudom, talán szerződésben áll a két cég, és a minőségi javulást jelzik ezzel. Ugyanis az 50 mm-es szén csekély, gyorsan eltűnő mellékízével kimagaslik kisebb társai közül.

Belga Bio vízipipa szén

A bio szén: Első hallásra sokan furcsának találják, hogy mitől bio a szén? Tulajdonképpen semmitől, szimplán csak azt jelzi, hogy nem öngyulladós, azaz nem kezelt vegyi anyagokkal, izzításához nagy hő szükséges. Szóval egy átlagos természetes szénről van szó. Csomagolását tekintve igényes légmentesen lezárt zöld csomagban van, amit az alábbi képen láthattok. Kapható 5 és 10 darabos csomagban. Hátránya, hogy felbontás után nem lehet úgy visszacsomagolni, mint az alufóliában lévő széntablettákat, így száraz helyen kell tárolni, hogy ne menjen tönkre. Régen nagyon sokat használtam ezt a szenet, mert elég olcsón jutottam hozzá. Korong alakú, mint az öngyulladós társai, viszont tömörebb, az átmérője 40 mm. Jó és rossz tulajdonságai egyaránt vannak, így előnye és hátránya szerint fogom leírni a vele kapcsolatos tapasztalataimat.

Előnyök: Korong alakjának köszönhetően nagyobb felületen tudja biztosítani a hőt, így egy kisebb kerámiára (pl. normál egyiptomi vagy Genie mini Vortex) elég csak két fél a szénből. Mellékíze természetesen nincs. Gyorsan belehet izzítani, gáztűzhelyen kb. 7-8 perc, gázforrasztóval 2-3 perc. Hamuzást tekintve nagyon jó! A hamu szépen egyben marad, így könnyű lehamuzni, nem kell attól tartani, hogy belepi a kerámiát. Előnyként még megemlíteném, hogy izzítás közben nem hullajtja úgy a szemcséit, mint pl. a Cocobrico.

Korong formájú természetes vízipipa szén

Hátrányok: A hőleadása elég csekély, nem sokkal nagyobb, mint egy öngyulladós széné. Többnyire szükséges hőtartó sapkát használni az elején, hogy beinduljon a füst, illetve a pipázás végén se árt visszatenni, ugyanis gyorsan kezd csökkeni a mennyisége. Nakhla Mizo dohánynál (Vortex kerámiában) elbírta volna a 3. kör szenet is. Az izzás időtartama körülbelül 50-60 perc, de ha feleket használunk, akkor ez az idő lecsökken 40-45 percre. Ehhez a teljesítményhez képest elég magas az ára (300-400 Ft/10 db).

Összegezve: Nem egy rossz szén. A Belgian Charcoal termékcsalád legjobb tagjának mondható. Természetes szenekhez képest gyors beizzásának köszönhetően bulikon, kertiparty-n használható. Hétköznapi, otthoni használatra inkább a Cocobrico, Bamboocha és a hasonló minőségű szeneket ajánlom. Egyszer megéri kipróbálni. Természetes szenek körében 5,5-6/10-re értékelem.

James (vizipipaforum.com)

Share.

6 hozzászólás

 1. Helló!
  Olyasféle kérdésem volna, hogy érdemes-e átváltanom bamboocha-ra vagy cocobrico-ra?
  A pipámhoz öngyulladós 3kings volt, de én jobban kedvelem a biobelgát. Szabadban ugye jobb az öngyulladós, de az íze…. Szóval mostanában -hogy ne csípjen a Shiazo- a csipesszel széttöröm és kb a 2/3-át teszem rá, tehát marad a szénből. Jó megoldásnak bizonyult… Szóval mégegyszer: A profi pipásoknál látom, hogy kockával szívják még a dohányt is nem csak a Shiazot és gondolom jobban adagolható, mint a 40mm “rög” -amúgy is sekély a kerámiám :/ -.
  Szóval mit ajánlanak a kockaszakértők?
  Üdv
  Dávid

Leave A Reply