A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Carbopol öngyulladós szén bemutató

2

Sziasztok! Beköszöntött a nyári szünet és a következő 2-3 hónapban nagyon sokat fogunk ülni a szabadban a barátainkkal egy vízipipa társaságában. Ebben az esetben nem mindig van lehetőségünk természetes szenet használni, ezért kénytelenek vagyunk az öngyulladós szénhez nyúlni. Sajnos ezek a szenek kevésbé biztosítanak olyan hőt, mint egy természetes szén, illetve a mellékízzel is számolni kell. Nagy örömünkre, nem is olyan régen megjelent az országban egy új márka a Carbopol, ami ezeket a problémákat nem teljesen, de kiküszöbölte. Nézzük meg miért.

Carbopol öngyulladós szén

A Carbopol egy lengyel öngyulladós szénmárka. Hazánkban 2010-ben jelent meg 35, 40 és 50 mm-es formában. A 35 és 40 mm-es szenek 10 darabos, az 50 mm-es pedig 6 darabos csomagban kaphatóak. Valamint az év második felében megjelent itthon a Carbopol Ring szén is, amelynek középen egy lyuk található. Ez 38 mm-es formában kapható 5 db-os csomagokban. A csomagolása a Three kings-hez hasonlóan alufólia. Ajánlatos alaposan visszacsomagolni, ha kivettünk egy szenet, vagy valami más légmentesen zárható tárolót találni neki, mert ez a szén nagyon rövid idő alatt magába szívja a levegő nedvességét, és a következő alkalomnál már nehezen fog begyulladni, vagy akár tönkre is mehet.

Carbopol szén korong

Külsőre nem tér el a többi öngyulladós széntől. A homorú oldalának a peremén körben a Carbopol felirat látható, és a szén közepén egy C betű. A Carbopol Ring külsőre már valamivel másabb. Itt nincs homorú és domború oldal, illetve azt vettem észre, hogy a ring valamivel tömörebb a normál társainál. Nagyon nagy előnye, hogy néhány másodperc alatt beizzik. Gyorsabban, mint a 3kings vagy a belga. Izzítás során elég sok füstöt és kicsit erős szagot produkál, de elviselhető.

Nézzük meg pipázás közben: amikor felhelyeztük a szeneket a kerámiára nem árt hőtartó sapkát használni a pipázás elején, hogy hamarabb beinduljon a füstünk, ugyanis ez a szén nem biztosít akkora hőt, mint a természetes szenek. Én a hőtartó sapkát még pipázás közben is rajta szoktam hagyni, csak ha már elegendő mennyiségű füstöt kapok, akkor szoktam levenni, hogy ne égjen meg a dohány. Hamuzást tekintve elég jól produkál, szépen egyben marad így ennél a szénnél se kell félni, hogy belepi a kerámiát. Az izzás időtartama 40-50 perc között alakul. Ez a szén méretétől és attól is függ, hogy egyben vagy kettétörve használjuk. Én a 40 mm-esből használtam már nagyon sokat és a Ring-el is van tapasztalatom, főként kettétörve Vortex kerámián. Hőtartó sapkával egy bő 40-45 percig tartott a szén izzása. Öngyulladós szeneknél ez teljesen átlagosnak mondható.

Néhány szót a Carbopol Ring szénről: Egy frappáns változata a szénnek, 38 mm-es átmérővel. Mint említettem, ennek a közepén egy lyuk található. Ez biztosítja, hogy ott is táplálja a forró levegőt. Ennek a funkciója, hogy a középen áramló forró levegőt körbeveszi az izzó szén, így nagyobb hőt ad a dohányunknak. Bár szerintem ez csak normál egyiptomi kerámiáknál hasznos, mini Vortex kerámián ketté kell törni, ezzel elveszíti ezt a funkcióját. Normálméretű Vortex vagy Phunnel kerámia esetén használható úgy, hogy 2 egész szenet felrakunk, hiszen ezeken a kerámiákon elfér.

Amiért én ajánlom: szinte nem érezhető mellékíz, gyorsan beizzik, jól hamuzik. Ennek ellenére nem kerül többe, mint a Three kings. A szabadtéri, házibuli és hasonló helyszíneken történő vízipipázásokhoz kötelezően ajánlott szénmárka. Az 50 mm-es Carbopolról is bátran elmondhatjuk, hogy jobban teljesít, mint az 50-es Belgian. Véleményem szerint a hazai öngyulladós szén kínálatot árban és minőségben lekörözi, ezért 9/10-re értékelem.

James (vizipipaforum.com)

Share.

2 hozzászólás

Leave A Reply