A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

CFH 1000 és a szenek világa

4

Tegye fel a kezét az aki természetes szenet használ. Jó. Most tegye fel az a kezét, akinek az izzítás kevesebb mint 8-10 percet vesz igénybe. Ahogy látom nem vagyunk túl sokan, de azért kevesen sem.

Legismertebb: 3kings/Holland

Legismertebb: 3kings/Holland

Anno még az első Vpf tesztelői csoportos kis találkozón volt szerencsém élesbe kipróbálni a Cocobrico nevű természetes szenet Krampinál. Elsőre komplikáltnak tartottam, hogy egy kis hordozható szovjet villanyrezsó kell a beizzításához. Viszont amikor már kész volt és szépen, vörösesen izzott, észrevettem, hogy mekkora hőt ad le. Érezhetően nagyobbat mint az öngyulladós szenek. Köszönhetően a tömörítésének és a kocka formájának. Aztán felkerült a helyére a szén és csodálkoztam, hogy egy már ismert íz mennyire tisztán, érezhetően kivehető volt. Komolyan meglepődtem, hisz nem hittem volna, hogy ekkora különbség is lehet.

Ezután következő pipázásom alkalmával, minthogy öngyulladós szén volt csak nálam azt használtam. Megint éreztem valami kis mellék ízt, amit a Cocobrico szénnél nem.

El is határoztam, hogy kipróbálom. Meg is vettem, az 1kg-os doboz volt 1200Ft, benne 72db kockával.

A legjobb: Cocobrico

A legjobb: Cocobrico

Örömmel mentem haza és feltettem a gáztűzhelyre 2db brico-t. Közben el öblítettem a vízipipám, összeraktam, tömtem, lealufóliáztam és megnéztem, hogy nem szelel-e valahol.Kimegyek olyan 10-15 perccel később. Nézem, még csak kezd átizzani. Kimegyek újabb 10 perccel később. Alig kezdett izzani, de már majdnem jó volt. Kellett neki még 10 perc. Ez így összesen 30 perc volt a gáztűzhelyen. (Elég ramaty gáztűzhely, azt hozzátenném.) Krampinál a régi villanyrezsón ez 10 perc volt. Tehát viszonylag rövid idő alatt be lehet izzítani.Ez a kis villanyrezsó ronda, régi, de nagyon jó szén izzításra.

Azonban ha valaki szabadban akar pipázni vagy nincs ilyen erős, mobil főzőlapja az még is mivel izzít? Na igen, ez zavart engem. A fórumba a közösségi tagokkal összedobtuk a fejünket, mert őket is érdekelte ez. (Sokan brico-t használnak már, egyre többen térnek át, akik megtehetik.) Keresgéltünk mindenfelé. Leginkább a gázforrasztók felé kacsingattunk. Egyik tagunk jelezte, hogy van ilyen forrasztója és a cocobrico szenet is képes beizzítani, kipróbálta. Megnőtt az érdeklődés ezután az eszköz nyomán.

Kis ágyú: Pencil Torch

Kis ágyú: Pencil Torch

A hab a tortán az volt, hogy ez egy ceruzánál alig nagyobb készülék és 600Ft-os áron lehetett hozzáférhetni. Illetve lehetett volna…. Örültünk mint majom a farkának és nekiálltunk keresgélni az interneten. Sikerek: “Nincs készleten“, “Elfogyott“, *iszonyatos ár* és ezekhez hasonlók. Végül találtunk egy boltot, ahol érdeklődésünkre közölték, hogy van még 11db náluk. Fel is vásároltuk nagy vidáman, majd ki mennyit kért elosztottuk. Pencil Torch. Így hívják ezt az eszközt, mielőtt elfelejteném megemlíteni. Hú, de sok baj volt vele. Szenvedtünk eleget, hogy szúrólángot érjünk el. Többen is próbálkoztunk össze vissza, mindenki a sajátjával. Végül szép lassan kezdtünk ráérezni legtöbben, miként is kell használni. Azonban valahogy nekem nem sikerült. Felidegesítettem magam ezen és elmentem  a Praktikerbe.

Vettem egy CFH forrasztó mester 1000-eset. Valami idióta TV reklámos neve van igaz? 🙂 Az ára 4999Ft volt, melyhez az alábbi dolgok jártak: égőfej, szelep, test részei, 5 palack gáz. (Megnéztem 1palack gáz 600-700Ft körül volt, tehát maga a gyújtó körübelül 2000Ft-os kóstált.) Megnéztem a leírását. Elég erős kis masina. A lágn hőmérséklete 1750 Celsius fok-ot éri el. Nagyon jó gázégője van, rengeteg levegőt adagol és így nagyon erős lángot ad. Ki is próbáltam. Nos, a szén beizzot 3-4 percen belül, közepes lángon. Ez agyon jó eredmény! Viszont… a vaskos fém hamutál darabokra esett és megolvadt. Kicsit túl erős is. Nem éppen szobabarát. Azonban nagyon gyorsan izzítja a szenet, csak vigyázni kell az erejére. Később a további tapasztalataim is megosztom veletek, ezzel a teljesítényéhez viszonylag olcsó szén izzítóval! (Apropó: Figyelmeztetés van a leírásban, hogy tilos faszenet gyújtani, izzítani vele. Kérem, ki az aki ilyen marhaságra akarja használni? 😀 )

Az igazi profi, 1750 fokon!

Az igazi profi, 1750 fokon!

Share.

4 hozzászólás

Leave A Reply