A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Dohányipari szövetség javaslata

0

A dohány kereskedelmet befolyásoló törvényjavaslat (bővebben itt) ugyebár eléggé szigorítaná és csökkentené a dohány árusító helyeket. A jelenlegi becsült 40.000 dohányt árusító üzletből mindössze 6-7 ezer maradna, mely csak és kizárólag dohányokat vagy dohányzási kellékeket árusíthatna.  A komolyabb dohány kereskedelemmel foglalkozó cégek egy szövetséget hoztak létre, melynek neve: DBAT. Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége képviseli ezek után a dohánygyártók és kereskedők érdekeit.

Első körben a törvényjavaslat módosítását kérelmezik. Indoklásként a megnövekedő fekete kereskedelmet és 80 milliárdos jövedéki adó hiányát említik, mint kiemelt indok. Ha picit belegondolunk, a fekete kereskedelem sem a gyártóknak, sem az államnak nem érdeke és bizony elég nagy az esélye, sőt szinte biztosan emelkedne az ilyen terű áruk aránya. A kormánynak a mostani pénzhiányos időben pedig igen csak komoly problémát okozna 80 milliárd forint hiánya és több millió mérges dohányos.

A szövetség továbbá kérelmezte, hogy a lakosonkénti árusítóhelyek számát is növeljék a tervezett 2000fő/1 árusító mértékről 1100-1200Fő/1 árusítóra, mellyel számolva megközelítőleg 10.000 dohánybolt lenne az egész országban. Ezen boltokban még tanácsolják, hogy ne csak dohánytermékeket lehessen árulni, hanem a jelenleg is szokásos kínálat maradhasson: újság, csokoládé, üdítő és hasonlók.

Share.

Leave A Reply