A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Al-Fakher-Fahéj

  • , Hozzászólás ID: #71000
    volm
    Felhasználó
    Sheldon
    • Hozzászólás: 205

    Sziasztok!

     

    Következzen egy már korábban bemutatott remek íz de most egy másik gyártótól. Az igen közkedvelt márka az al-fakher fahéjas dohánya. A pipás társadalomban szerintem a fahéj nem tartozik a legelterjedtebb ízek közé nem is értem ,hogy miért. Korábban már bemutattam a Nakhla márka seherázédé vonalának a fahéj ízesítését és nagyon jól vizsgázott. Most ugyan ezt fogjuk megnézni az al-fakher esetében. Egy ilyen híres, eredményes és nagy cég nyilván nem engedheti meg magának ,hogy csak a legnépszerűbb ízeket készítse kell néha valami változatosság. Főleg hogy tél van közelednek az ünnepek ilyenkor a gyümölcsös aromákat érdemes félretenni egy picit és elmozdulni esetleg a fűszeresebb dohányok irányába ,melyek nem annyira frissítőek de megvan a maga szépségük illetve inkább testesebbek. A márkára most nem térek ki mert sokan ismerik, sokan szeretik, sokan próbálták is már ,aki pedig nem próbálta nos már talán az is hallhatott róla. A képeket nem én készítettem hanem a netről töltöttem le az első képen egy régebbi stílusú fahéjas al-fakher látható a másodikon pedig az új,modernebb kiadású valószínűleg frissebb doboz az utolsó kép nem fahéjas al-fakherről készült de megjelenésében nincs különbség majdnem az összes al-fakher ugyan úgy néz ki szín és aprítottság tekintetében. Én egy régebbi stílusú dobozt fogtam ki nah de ne is szaporítsuk tovább a szót nézzük a lényeget.

     

    A dohány:

    Tipikus al-fakher. Ezzel majdnem mindent elmondtam a dohány megjelenését ez a mondat írja le a legjobban. A dohány színe sötét piros. Az aprítottsága elég jó szinte már túl is van aprítva egy kicsit de könnyen tömhető kategória. A nedvessége is nagyon jó nakhla seherezádé fahéjhoz viszonyítva jóval nedvesebb de talán nem annyira ragacsos. Érdekes ,hogy egy fahéjas dohánynak piros a színe de hát nem nézegetni vettük. A dobozon a nikotin tartalom 0,05%-nak feltüntetve de én erősnek mondanám. Az erőssége inkább a kezdetén volt jelentősebb később már nem annyira erős de mosott dohányhoz képest még mindig az.

     

    Az illat:

    Elég jól kivehető erős fahéjas illata van mely nem annyira tolakodó, hanem igen kellemes. Már az illatában is érződik ,hogy nem túl édes. Az illatát felesleges értékelni a fahéj jól kivehető mellék illatot nem fedeztem fel benne.

     

    Az íz:

    Ahogy korábban már említettem egyáltalán nem mondanám édes dohánynak. A nakhla seherezádé fahéj sokkal édesebb. Nem mondanám ,hogy a fűszerhez jobban hasonlít hanem inkább úgy fogalmaznék ennek a dohánynak ez a karaktere, jellegzetesség. A fahéjas ízt jól vissza adja. Megint csak a nakhla seherezádé fahéjára tudok hivatkozni , mert az jóval édesebb ízű volt de ennek nem feltétlenül kell édesnek lennie. Mondhatnám úgy is ,hogy az al-fakher a fahéjas ízt egy teljesen másik oldalról közelítette meg várakozáson felüli eredményességgel. Talán pont emiatt a megközelítés miatt vagy csak mert elképzelhető ,hogy kicsit öregebb dobozt fogtam ki az íze nem túl tolakodóra sikerült. A kellemesen fahéjas íz  jól kivehető. Íz tekintetében 10 pontból 8ra értékelem.

     

    Összességében:

    A tapasztalatokat levonva elmondható ,hogy a dohány sajátossága az egyenletes fahéjas íz melyet egyáltalán nem neveznék erősnek vagy tolakodónak. A legnagyobb hátránya az elején tapasztalt erőssége mely kis idő elteltével hirtelen csökkent ,ami egyáltalán nem baj. Lehetséges ,hogy túl magas elvárásokat támasztottam a márkával szemben én egy kicsit többet vártam volna tőle a nakhla seherezádé fahéj elég magasra tette a mércét így legfeljebb egy erős közepes dohánynak mondanám. Azért egy frissebb új doboz nyilván más lenne nagyon kíváncsi lennék rá ,hogy mit tudna nyújtani lehetőséget mindenesetre látok benne. A fahéj más jellegű megközelítése jónak mondható egyedül a dohány erőssége az amin véleményem szerint változtatni kéne az íz erősségét pedig annak a számlájára írom ,hogy valószínűleg régebbi volt a dohány ez a doboz stílusáról is már jól látszik. Egy dobozzal mindenképp érdemes kipróbálni sőt én azt javasolom ,hogy aki új dobozosat talál belőle az bátran csapjon le rá és még a téli forralt boros hangulathoz is jól fog passzolni. 10pontból 7et adnék rá de ez új doboz esetén magasabb is lehet ha találok új dobozosat mindenképpen kipróbálom úgy is.

     

    Körülmények:

    Nargilem eco 450

    Sahlar mini phunnel

    3db babylon természetes kókusz szén kocka

    El Nefes páncél fólia

    El Nefes szilikon cső vastag üveg fejjel

     

    , Hozzászólás ID: #157627
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Köszönjük a tesztet! 🙂

     

    Az AF sosem szokott tolakodóan erős ízt csinálni. A Nakhla viszont igen. Viszont anno a nakhla, pl. a Seherezade termékcsaládjával a tradicionális területekre szánta valószínűleg, míg az AF inkább nemzetközi piachoz mérten gyárt.

     

    A Nakhla édes íz felőli megközelítését megértem, gondoljunk csak a baklava süteményre. Dió és méz édessége dominál, abban van a fahéj. 🙂

    , Hozzászólás ID: #157628
    volm
    Felhasználó
    Sheldon
    • Hozzászólás: 205

    Számomra érdekes eredményt produkált ez az íz a két gyártó esetén nem is tudtam állást foglalni mert nem lehet annyira más a kettő pedig ugyan az íz mégis nagyon nagy a különbség de azért egy új dobozosat mindenképp megkóstolnék 😀

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.