A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Egyéb média cikkei

Ebben a fórumban: Cikkek, Írások Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #69024
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Nos az interneten található vízipipázással kapcsolatos cikkeket, írásokat gyűjtöm össze. (újságcikk, egyetemi kis újság írása stb. mindent)

    Most például írtam a blikknek egy kis email-t az egyik cikkükkel kapcsolatban:

    Quote:
    Jónapot!

    Szeretném elkérni az önök orvosi szakértőjének az elérhetőségét, aki a 2008.04.04-én felkerült vízipipázással kapcsolatos cikkhez ) az adatokat szolgáltatta. Érdekelne, honnan valók az adatok és azok hitelessége. Érdekességként tekintettem arra, hogy a hír elején úgy írták, hogy ártalmasabb lehet, közepénél már pedig stabilan állítják ezt.

    Ebbe a hírben a hozzánemértés magas fokon vanjelen. Annyi igazság van abban amit írtak, hogy a fejlődő szervezetre negatív hatása lehet. (Mint minden dohányzásnak, de akár a szennyezett levegőnek a városban, vagy bármi egyébnek.)

    Idősebb szervezetnél mértéktelen fogyasztása esetén okozhat gondokat.

    Pontosítás kedvéért: Kátrány minimális mennyiségben található, mely jó része appoláris mivoltából a vízben megszűrődik . Ezután a hosszú csőben rakódik még le a maradékból.

    Laboráns szakon végeztem, elismert laboráns, tapasztalt vezetőket kérdeztem meg, így megbízható háttértudás áll az információm mögött, ellentétben az önök “szakorvosával”, melyet szerintem csak odaírtak. Azonban ha mégis van ilyen szakorvosuk akkor szeretném elkérni az elérhetőségét és pár dolgot kérdeznék. (Például honnan vannak a számadatok?)

    válaszukat előre is köszönöm és várom!

    Várom a hírükhöz hasonló színvonalas választ, ha egyáltalán küldenek. 🙂

    (Lelőttem most egyik újdonságot. Sebaj, aki fórumozik többet-hamarabb tud meg. 🙂 )

    , Hozzászólás ID: #101373
    argile
    Felhasználó
    argilé
    • Hozzászólás: 96

    Na erre kíváncsi vagyok… Mármint a válaszra, hogy mi lesz az. Jó a Blikkben is ez az unatkozom, tehát írok…

    , Hozzászólás ID: #101374
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    argilé írta korábban:
    Na erre kíváncsi vagyok… Mármint a válaszra, hogy mi lesz az. Jó a Blikkben is ez az unatkozom, tehát írok…

    Unatkozom és kell a pénz, tehát hasamra csapok, bődületes hülyeséget írok, hogy rám figyeljenek.

    Inkább ez a bővebb a jobb hasonlat szerintem. :triste1:

    (Nem szeretném ha blikk fikázó flame hsz-ekkel telne meg a topic… -mindneki tudja, hogy a blikk egy szar, színvonalatalan napilap-, tehát erről nincs vita maximum az offland-ba!)

    , Hozzászólás ID: #101375
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Küldtem még egy levelet, a Vital.hu főszerkesztőjének:

    Quote:
    Üdvözlöm!

    Az oldalukat böngészve néztem a sok és szerintem kissé elvakult címekkel ellátott írásaikat a dohányzással kapcsolatban. Arról szeretnék érdeklődni, hogy az oldalon a nagyvárosi levegőről miért nincsenek ilyen írások? Laboráns végzettségemtől fogva állíthatom, hogy a városi levegő éppoly káros, épp olyan szinten “segíti” elő a halál bekövetkeztét mint a dohányzás. dohányzás csak rátesz egy lapáttal.

    Városi levegőt állandóan szívjuk, így a kisebb koncentrációjú szennyeződésekből is nagy, ártalmas mennyiség kerül a polgárok tüdejébe.

    Könnyebb a dohányzásra fogni a tüdőbetegségek okát, ahelyett, hogy rávilágítanának az igazi problémára a környezet szennyezésre. (Igaz a dohányzás is környezet károsító.)

    Mikor várhatóak ilyen írások, anyagok? A jelenlegi anyagok túlzottan egyhangúak, elvakultak.

    Leginkább a vízipipás írásuk ( https://www.vital.hu/vizipipa ) háborított fel, túlzottan egyoldalúan mutatja be. Pár dolgot szeretnék a cikkükhöz hozzáfűzni:

    ,,Egy ember egy vízipipázás alkalmával százszor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor.''

    -Ez igaz, viszont 1 cigaretta megközelítőleg 5 percig (se) tart, addig egy pipa másfél-két órán át bírja. Tehát míg egy pipát szív az ember addig 24száll cigarettát szívnak el. Az átlag vízipipás két naponta, naponta 1x izzítja be a pipáját, míg a dohányosok akár óránként is elszívnak egy szálat. Így a masszív dohányosok akár naponta 1 dobozzal is elszívnak cigarettájukból, mely esetben máris több füst kerül cigaretta révén a tüdőbe.

    ,,A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okoz.''

    A vízipipázáskor a kellemes érzetet nem a nikotin váltja váltja ki, bár tény, hogy része van ebben. A kellemes megnyugtató érzést a füstben található aroma adja, az íze. Továbbá a nikotin nagy része kiszűrődik a “rendszerből” mire a szervezetet eléri. (Egy kis számolás: https://www.vizipipablog.eu/2008/06/30/a … ennyisege/ – ennek az írásnak megfelelő az alapja, laboránsként tudom igazolni.) Tehát a vízipipából szármrazó kis mennyiségű nikotin nem fog függőséget kialakítani.

    ,,A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét…''

    Ehhez nem fűznék hozzá semmit, csupán a tudatlanságot, hozzá nemértést. Fölös “pánik” keltés a pipázás ellen.

    Csupán ennek a 3 információnak az “eltitkolása” máris teljesen más fénybe részesíti az egészet. Remélem tudtam segíteni és kifogják egészíteni-javítani a cikkük!

    Erre is várom a választ türelmetlenül. 🙂

    , Hozzászólás ID: #101376
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Minden ilyen cikkben a WHO tanulmanyara alapoznak, aminek meg hihetne is az ember, de arrol a cikkrol mar szamtalanszor bebizonyitottak, hogy boduletes nagy baromsagokat tartalmaz es teljesen valotlan.

    , Hozzászólás ID: #101377
    repcsi
    Felhasználó
    repcsi
    • Hozzászólás: 110

    Itt is a WHO tanulmányra alapoznak, de még írnak egyéb érdekességeket is :0 :

    Quote:
    kerámiatölcsérbe kerül a kissé nedves és ragacsos dohány, melyre izzó faszenet helyeznek

    Ha faszenet raknánk 3 szívás után annyira irritálná a torkunkat, hogy ha nem hagyjuk abba, megfulladnánk. Faszénnel még nem próbáltam, csak öngyulladósat raktam a dohányra alu nélkül, s 1 szívás után azt hittem megfulladok olyan köhögő roham jött rám.

    Quote:
    Széles körben elterjedt tévhit, hogy a vízen átáramló füst teljesen kátrány- és nikotinmentessé válik, így belégzése igazából ártalmatlan

    Nem tudom ti hogy vagytok vele én nem hittem, bár ugye kátrány a dohányban nincs, max a szénben.

    Quote:
    WHO adatai, melyek szerint egy pipázás alkalmával annyi füst jut a szervezetbe, mint száz filter nélküli cigaretta elszívásakor.

    Ehhez nem fűzök semmit hozzá->WHO

    Quote:
    További rizikót jelenthetnek a különböző fertőzések, mint például a herpesz és a hepatitis különböző formái, melyeket a közösen használt vízipipa csutorájának körbeadása során lehet elkapni.

    Ezt nem értem. Ezért van a szipka nem? Ha haverod ad egy slukkot a cigiéből, akkor ue megtörténnhet, vagy ha iszol a söréböl egy kortyot. Azt a hülyeséget nem értem miért írják a káros hatásokhoz.

    Quote:
    Egy egyiptomi felmérés például kimutatta, hogy az országban a vízipipázás nagy szerepet játszik a tuberkulózis (TBC) újbóli elterjedésében.

    Ennek nem tudom mennyi igazság alapja van, de gondolom.

    Quote:
    Az ismeretlen eredetű, silány minőségű, szennyezett dohányok kátránytartalma pedig meghaladhatja a megengedett mennyiséget.

    Egy gondolat:Az ismeretlen eredetű, silány minőségű, szennyezett marha hústól ételmérgezést lehet kapni. Mi az, hogy megengedett mennyiség?A dohányban nincs kátrány.

    Quote:
    francia tanulmány is arról tanúskodik, hogy a vízipipa sokkal ártalmasabb, mint a cigaretta. A laboratóriumi mérések szerint egyetlen vízipipa elpöfékelése során annyi szénmonoxid keletkezik, mint 15-52 szál cigaretta füstjében, a kátránytartalom pedig 27-102 cigarettáénak felel meg.

    Ezt se tudom mennyire alapos.

    Quote:
    Az egészségügyi szakemberek egyre több fórumon szorgalmazzák Európa-szerte, hogy a cigarettákéhoz hasonlóan lássák el a csomagolást a veszélyekre felhívó mondatokkal, és tüntessék fel a káros összetevők mennyiségét is.

    Van a dobozon figyelmeztetés: Warning: Smoking is a main cause of lung cancer, diseases and of heart and arteries diseases.A káros anyagok fel vannak tüntetve, vagyis a nikotin, ugye kátrány nincs benne.

    A cikket Fésüs Gábor írta/gyűjtötte/kitalálta, ha gondoljátok írjatok neki emailt, a honlapon fel van tüntetve az elérhetősége én nem fogok ezzel (széklet)ozni, mert sztem úgy sincs sok értelme.

    , Hozzászólás ID: #101378
    somika
    Felhasználó
    Somika
    • Hozzászólás: 570

    Ezt a cikket akkora ffi.nemiszervség volt megírni hogy nemigaz.Egyszerűen meg lehet állapítani hogy nem igaz:

    ~magas kátrány+szén monoxid:ha jól tudom emiatt a 2 dolog miatt lesz az átfújt füst nyomán a papírzsepin barna folt.Én egy kék pallmallt papírzsepin keresztül szívtam át és hát kb akkora barna folt maradt ott mintha egy filctollal rajzolták volna oda.Eztuán a nakhla cseresznyás dohányt 32 szer szívtam át és ugyanolyan fehér maradt a zsepi.Folytattam volna pipázás végéig is de elszakadt a zsepi:$

    ~Nikotin:Ha tényleg annyi lenne mint írnák olyan szinten intenzív dohányos lennék hogy napi 2-3 doboz cigit is elszívnék.Ennek ellenére Február óta MINDEN nap pipázok minimum 1X és furcsa mód simán kibírtam mikor pl eltörött az üvegem vagy elmentem táborba.

    , Hozzászólás ID: #101379
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Srácok, kátrányt nem tartalmaz, de keletkezik.

    Kátrány az égés közben keletkezik, olyasmi mint a korom. Csak kis mennyiségben keletkezik és még a víz is szűr.

    Tehát nincs benne, de keletkezik kátrány, így jut a tüdőnkbe.

    A cigarettánál a papír is tartalmaz kátrányt, tovább ott a papír+dohány is ég, mindkettőből a kátrány jön. Persze ott is kis mennyiségben.

    (kis mennyiségben, de senki sem 1x pipázik vagy cigizik, így sok kicsi nagyra megy!)

    , Hozzászólás ID: #101380
    repcsi
    Felhasználó
    repcsi
    • Hozzászólás: 110

    Nem azzal van a baj, vagyis tudjuk, hogy nem egészséges, és keletkezik kátrány, de a cikkben az van írva, hogy a dohány tartalmaz kátrányt, s ez hülyeség.

    , Hozzászólás ID: #101381
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    repcsi írta korábban:
    Nem azzal van a baj, vagyis tudjuk, hogy nem egészséges, és keletkezik kátrány, de a cikkben az van írva, hogy a dohány tartalmaz kátrányt, s ez hülyeség.

    Ez tényleg az, nem mindegy, hogy tartalmaz vagy keletkezik belőle.

    Persze egyik email-emre sem kaptam eddig választ…. még csak egy automata választ sem… :pascontent2:

    , Hozzászólás ID: #101382
    repcsi
    Felhasználó
    repcsi
    • Hozzászólás: 110

    Kicsit régebbi a cikk de elég érdekes, és egyben nagy hülyeség is mert aki drogozni akar, az úgy is megtalálja a módját, csak szegény Dél-Ausztrál vízipipás társainkat sajnálom.

    , Hozzászólás ID: #101383
    isi
    Felhasználó
    isi
    • Hozzászólás: 470
    sYska/!/ írta korábban:
    repcsi írta korábban:
    Nem azzal van a baj, vagyis tudjuk, hogy nem egészséges, és keletkezik kátrány, de a cikkben az van írva, hogy a dohány tartalmaz kátrányt, s ez hülyeség.

    Ez tényleg az, nem mindegy, hogy tartalmaz vagy keletkezik belőle.

    Persze egyik email-emre sem kaptam eddig választ…. még csak egy automata választ sem… :pascontent2:

    Pedig kíváncsi lettem volna hogy mit reagálnak…. :contrac:

    , Hozzászólás ID: #101384
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    https://egeszseg.origo.hu/cikk/0949/1341 … orak_1.htm

    Na ebben a cikkben is ossze vissza hordanak mindent.

    , Hozzászólás ID: #101385
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415
    Nightrain írta korábban:

    Na ebben a cikkben is ossze vissza hordanak mindent.

    Ezzel viszont nem teljesen értek egyet. Végre egy cikk, ahol megemlítik, hogy kinek a méréseire alapozva írják le, amit írnak. A cikk tartalma pedig szerintem nagyjából helytálló, mégse vontak le belőle egetrengető és hangzatos következtetéseket, mint sok más cikkben. A cikk írója itt annyi ítéletet mond, hogy “elgondolkodtató”. És bizonyos szempontból szerintem szükség van ezekre a cikkekre, mert sok fiatal meggyőződéssel állítja, hogy a vízipipázás egészséges. Az pedig nem árt, ha ezeket a téveszméket is eloszlatja valaki. (Ettől függetlenül azért kíváncsi lennék a pontos eredményekre, és a kísérlet körülményeire is. Teszem azt milyen dohányt, szenet, hogyan, MEDDIG, használtak…)

    , Hozzászólás ID: #101386
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Ha rákeresel 110.gif ban akkor sok ilyen egyforma cikket találsz, én már majdnem 30 féle képpen olvastam ezt a cikket és ezért írtam amit írtam De mindegyiknek kb az a tartalma.

    , Hozzászólás ID: #101387
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415

    Nem olvastam túl sok ilyen tartalmú cikket, de kétséget kizáróan eddig ez a legmegalapozottabb közülük. Tényleg hiba, hogy még mindig nem tudom, hol lehet megtekinteni a mérés részleteit, mert érdekelne, de ezt leszámítva nem mondanám, hogy a cikk megalapozatlan. Szerintem ami le van benne írva, az nagyjából helytálló.

    Egyéb vélemény?

    szerk.: Még ebben sincs igazam, leírja a cikk, hogy hol található a tanulmány, rákeresek…

    , Hozzászólás ID: #101388
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Tényleg megalapozott, de keress rá a 110.gif ban vízipipás hírek címszó alatt és rájössz, mennyi megalapozatlan cikk van.

    , Hozzászólás ID: #101389
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415

    Ezzel nincs is probléma, tudom, hogy sokan mondanak sokmindent, de azért ne vessünk el rögtön minden cikket, ami azt meri mondani, hogy a vízipipázásnak lehet egészségkárosító hatása…

    Lehet, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de engem legalább annyira kiborítanak azok a pipások, akik nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy amit csinálnak nem egy kifejezetten egészséges dolog, mint azok az emberek, akik megrögzötten hajtogatják, hogy a vízipipa rossz.

    , Hozzászólás ID: #101390
    hookah
    Felhasználó
    Hookah
    • Hozzászólás: 1615

    Meg lehet nézni a teljes cikket, azonban sajnos nem ingyenes, 31,50 dodó…

    Úgy, hogy keresgetni kell a neten zsugabubuskák, na bemásolom a lényeget:

    (kell egy minimális angol tudás hozzá, de nem bonyolult, még ha orvosi dolgok is vannak benne)

    Background

    Waterpipe (hookah, shisha) tobacco smoking has spread worldwide. Many waterpipe smokers believe that, relative to cigarettes, waterpipes are associated with lower smoke toxicant levels and fewer health risks. For physicians to address these beliefs credibly, waterpipe use and cigarette smoking must be compared directly.

    Purpose

    The purpose of this study is to provide the first controlled, direct laboratory comparison of the toxicant exposure associated with waterpipe tobacco and cigarette smoking.

    Methods

    Participants (N=31; M=21.4 years, SD=2.3) reporting monthly waterpipe use (M=5.2 uses/month, SD=4.0) and weekly cigarette smoking (M=9.9 cigarettes/day, SD=6.4) completed a crossover study in which they each smoked a waterpipe for a maximum of 45 minutes, or a single cigarette. Outcome measures included expired-air carbon monoxide (CO) 5 minutes after session’s end, and blood carboxyhemoglobin (COHb), plasma nicotine, heart rate, and puff topography. Data were collected in 2008–2009 and analyzed in 2009.

    Results

    On average, CO increased by 23.9 ppm for waterpipe use (SD=19.8) and 2.7 ppm for cigarette smoking (SD=1.8), while peak waterpipe COHb levels (M=3.9%, SD=2.5) were three times those observed for cigarette smoking (M=1.3%, SD=0.5; p’s<0.001). Peak nicotine levels did not differ (waterpipe M=10.2 ng/mL, SD=7.0; cigarette M=10.6 ng/mL, SD=7.7). Significant heart rate increases relative to pre-smoking were observed at 5, 10, 15, 20, 25, and 35 minutes during the cigarette session and at 5-minute intervals during the waterpipe session (p's<0.001). Mean total puff volume was 48.6 L for waterpipe use as compared to 1.0 L for cigarette smoking (p<0.001).

    Conclusions

    Relative to cigarette smoking, waterpipe use is associated with greater CO, similar nicotine, and dramatically more smoke exposure. Physicians should consider advising their patients that waterpipe tobacco smoking exposes them to some of the same toxicants as cigarette smoking and therefore the two tobacco-smoking methods likely share some of the same health risks.

    Szerintem azért hülyeség, mert ugyebár, azt írják a cikkben, hogy 3szor ennyi a szénmonoxid, és így mérgezés úgy mérgezés, akkor ezért szívjuk, és ezért élvezeti cikk???

    Egyébként a Virginiai Egyetem honlapjáról való az origo-s cikk, ami adatokat nem tartalmaz, ezért még kicsit körbe kellett nézni, ha részletesen kíváncsiak vagytok mindenre, akkor a profoktól lehet kulturáltan angolul kérdezni, ezen az eMail címen: [email protected]

    , Hozzászólás ID: #101391
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415

    Jaja, egy óra keresgélés után sikerült nekem is megtalálni mindezt… 😀 Csak mert mindenhol egymásra utalgattak, de a lényegi infókat nem találtam sehol, csak igen hosszas keresés után. (Gondolkoztam, hogy küldök e-mailt, és kérdezősködök, de ezt végül elnapoltam.) Szóval azt valószínűnek tartom, hogy pipázás után megnövekedik a vér CO szintje, azt hogy mennyivel,fogalmam sincs. Az is biztos, hogy a CO-tól lehet mérgezést kapni. Tényleg hülyén néz ki így az írás, de hál’ Istennek a cikk írója nem állította, hogy a pipázástól mérgezést fogsz kapni. Ettől függetlenül tény, hogy a pipázásnak vannak bizonyos élettani hatásai, és szerintem kivételesen sikerült egy olyan cikket kreálni, amitől nem nyílik ki a bicska a zsebemben.

    , Hozzászólás ID: #101392
    kormi
    Felhasználó
    Kormi
    • Hozzászólás: 453

    Amúgy ha egyetemista vagy, s hozzáférsz egyetemi géphez, akkor az eisz.hu-ról elnavigálgatva meg lehet minden ilyet találni. Ezek azért a köznapi ember számára horribilis árúak, de ha az országban bmely egyetemnek van előfizuja az adott lapra, akkor ingyé van.

    , Hozzászólás ID: #101393
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208
    Radish írta korábban:
    Ezzel nincs is probléma, tudom, hogy sokan mondanak sokmindent, de azért ne vessünk el rögtön minden cikket, ami azt meri mondani, hogy a vízipipázásnak lehet egészségkárosító hatása…

    Lehet, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de engem legalább annyira kiborítanak azok a pipások, akik nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy amit csinálnak nem egy kifejezetten egészséges dolog, mint azok az emberek, akik megrögzötten hajtogatják, hogy a vízipipa rossz.

    Mint minden dohányzás káros az egézségre, de a vízipipa nem annyira veszélyes mint a cigi. Nekem a médiával az a nagy gondom, hogy rossz fényben tüntetik fel a vízipipázókat és magát a vízipipázást. Mert a média is annak hisz akinél a lóvé van, az egészben az a legrosszabb, hogy a nagy cigi forgalmazók kezdték el ezt a hadjáratot a vízipipázás ellen, mert ugye a vízipipába is dohány kell, és ezért konkurenciája lett a ciginek. A rossz szinben való feltüntetés miatt utálom az ilyen média híreket. Nem mondtam egy szóval sem hogy nincs alapja amit írnak az egézség károsító hatásról, de ha érdekelné őket belefektetnék a tudósok és kivizsgálnák ezeket normálisan és úgy mondanák el a véleményüket a médiának. Majd ha konkrét mérési adatokat mutatnak fel akkor dumáljanak. Addig ne. A média pedig ezzel akarja összeugrasztani a népet, mert csak szítják a tüzet. 35.gif

    , Hozzászólás ID: #101394
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Nem ismerős valakinek a cikk közepe:

    … Itemid=499

    Jééé, csak nem a https://www.vizipipafan.com/vizipipa-reszei.html cikkből lett átmásolva? Bizony-bizony…

    , Hozzászólás ID: #101395
    neopht
    Felhasználó
    nEopht
    • Hozzászólás: 341

    És még a forrás sincs feltüntetve.. szánalmas..

    , Hozzászólás ID: #101396
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Azért az büszkeséggel tölthet el, hogy csak a nagyokat szokták idézni…. 35.gif

    , Hozzászólás ID: #101397
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    (A vízipipa szerkezetének leírása a Vízipipafan blogról származik.)

    Nem tudom, lehet, hogy csak most tették ki nemrég, de legalább kint van valami.. 🙂

    , Hozzászólás ID: #101398
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    wakummaci írta korábban:
    (A vízipipa szerkezetének leírása a Vízipipafan blogról származik.)

    Nem tudom, lehet, hogy csak most tették ki nemrég, de legalább kint van valami.. 🙂

    Mivel írtam nekik email-t. Utólagosan kitették, igaz kis kavar van, hogy mi a blog és nem blog, de sebaj. 🙂

    , Hozzászólás ID: #101399
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    Jaja , én is azt néztem, hogy nem igazán blog, de hát midnegy, legalább feltüntették..

    , Hozzászólás ID: #101400
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208
    akoska60 írta korábban:
    Azért az büszkeséggel tölthet el, hogy csak a nagyokat szokták idézni…. 35.gif

    Lényegében ez igaz. Csak a nagyokat. 3.gif

29 bejegyzés megtekintése - 1-29 / 29

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.