A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Elektromos szén (házilag)

Ebben a fórumban: Egyéni készítés Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #111393
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Ez nagyon ügyes, és ötletes! Gratula hozzá!

    Tovább is tudnád fejleszteni?

    Gondolok itt a fűtőszál valamilyen tokba zárására, esetleg a csillámlemezzel való kombinálására.

    Egy zárt egységet képzelek el, amit csak a kerámia tetejére teszel, és mehet is vele a dolog.

    , Hozzászólás ID: #111394
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Tényleg nagyon ügyes, ám a 130-150W felvétel elég szépen nyomja az órát. 😀

    Viszont Ákos ötletével ez javítható lenne. Be kéne fedni és akkor ehet rövidíteni a szál hosszán, ami a feszültség felvételen csökkentene azonos hatásfok mellett. 🙂

    , Hozzászólás ID: #111395
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Áram felvételén csökkenthetne, a feszültség az adott! 🙂

    , Hozzászólás ID: #111396
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Köszönöm a dicsérő szavakat, bár – őszintén szólva – nem voltam benne biztos, hogy nem fogjátok nagyon leszólni :).

    A továbbfejlesztésen már gondolkozom, mert még valóban nem forrott ki teljesen a dolog – gondolok itt arra, hogy a dohánytölcsérhez való rögzítése még nem megoldott, és ha nem teszek valami kis fém ellensúlyt a csillámlemez közepére, akkor nem zár tökéletesen. Ez pedig ugyebár a hatásfok csökkenésével jár. A másik az általatok is említett burkolat, ami még szintén hiányzik, és ugyebár ez is rontja a hatásfokot.

    Egyébként pedig a betáplált teljesítmény szabályozásához nem mindenképpen szükséges rövidíteni a szálat, megy ez a rákapcsolt feszültség változtatásával is: ha kisebb a feszültség, akkor kevesebb áram folyik, tehát kisebb lesz a hővé alakuló teljesítmény. A szükséges teljesítményt még ki kell kísérletezni, de ehhez persze előbb végre kell hajtani a fentebb tárgyalt módosításokat (az a kb 150W tényleg nagyon sok).

    , Hozzászólás ID: #111397
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    A csillámlemez milyen jól alakítható? Egy sahlar kerámiához hasonló formát kellene kialakítani belőle, gyakorlatilag egy sapkát 🙂

    , Hozzászólás ID: #111398
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    A felső részt valami acél lemezből gondolom, alá samot, hogy a hő ne a lemezt melegítse feleslegesen.

    Ellensúlynak kis darab fém is megteszi szerintem.

    , Hozzászólás ID: #111399
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    Nagyon ígéretesnek tűnik a leírásod alapján.

    Egy videós tesztet tudnál készíteni?

    Nagyon kiváncsi vagyok, hogy tényleges működés közben hogy is néz ki, milyen füstöt ad.

    , Hozzászólás ID: #111400
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Nick: a csillám egy lemezes szerkezetű kőzetalkotó ásvány, ennek megfelelően pedig relatíve törékeny – így tehát hajlítani, formázni nem nagyon lehet. Mondjuk olyan vastagságban, amilyenben én használom (kb 0.5mm) már elég masszív. Fúrni, vágni egyszerű – utóbbi akár kisollóval is megy. A Sahlarhoz hasonló forma nem rossz ötlet, bár még nem tudom, hogy meg tudom-e valósítani – mindenesetre gondolkozom rajta.

    Habár most hogy így mondod, lehet hogy egy Sahlart kellene összepárosítani a fűtőszállal! Az biztosan jól zárna, súlya miatt nem billenne le ellensúly nélkül se, és nyilván masszívabb is lenne mint a csillám. (És nem utolsó sorban kulturáltabban is nézne ki.)

    Ákos: én szívem szerint nem tennék jó hővezetőt a tetejére, inkább oda is csillám, alá meg mehetne laza üveggyapot, vagy az általad is említett samott. Bár igaz ami igaz, engem most nagyon megfogott ez a Sahlar kerámiás dolog – azzal tényleg lehetne profi minőségű e-szenet csinálni.

    Wakummaci: igen, tudnék videós tesztet készíteni, sőt, fogok is! Viszont azt már a végleges, vagy legalábbis majdnem tökéletesen működő változatról fogom elkészíteni, ehhez pedig be kell szereznem egy Sahlart is. Még két vizsgám van a héten, de péntektől szabad vagyok, és akkor rávetem magam a témára!

    , Hozzászólás ID: #111401
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Nagy érdeklődéssel várom a tesztet is és a végeredményt is!

    Piszok jó volna egy valóban jól működő e-szén!

    , Hozzászólás ID: #111402
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    Hasonlóképp állok a dologhoz mint Ákos, nagyon érdekel 🙂 Ha jól működik, betörhetsz a piacra, és növelheted a fórum, és kicsiny országunk riszpektjét 😀

    , Hozzászólás ID: #111403
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Abban biztos lehetsz, hogy ha jól muxik azonnal rendelek Tőled egyet!

    , Hozzászólás ID: #111404
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    Én is, én is! 😀

    , Hozzászólás ID: #111405
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    A sahlar is asszem samottot is tartalmaz, legalább is azt mondta sYska mester, hogy olyan anyag, mint a tangiers phunnel anyaga, az pedig samott tartalmú ha jól tudom. Viszont annak van egy perem része, amelynek segítségével sokkal nehezebben billen le a kerámiáról, meg kell hozzá dönteni legalább 90°ban. Nem is ez a lényeg, hanem hogy akár dróttal, vagy csavarral egy rövidebb fűtőszálat hozzá lehetne fogatni ehhez az agyag széntartóhoz, úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson el a hő, és akkor talán tökéletes lenne akár hőtartóval is. (talán)

    Csak annyi bajom van ezekkel az e-szenekkel, hogy igazából nekem a természetes szén nagyobb élményt nyújt plédául azért is, mert könnyen szabályozhatod a dolgokat hőtartó feltétellel, vagy akár annak levételével. Ezért szerintem azt kéne még megpróbálni, hogy teljesítménytekerőkét rárakni, ezzel lehetne növelni a hőfokot. (+ hőfok, lehetséges hogy olyan hatást keltene egy időben, mint mikor rárakod a hőtartót) Amikor pedig kicsit “karcos” a füst, lejjebb veszed a teljesítményét, akár egy kis pepecseléssel tökélyre lőhetnéd be a dolgokat.

    A másik dolog, amit szerintem érdemes megcsinálni (csak ötleteket próbálok adni), hogy valami kis burokba zárni ezt a szerkezetet, így tulajdonképp az agyagsapkával egy olyan kis mütyürt alkotna az egész, mint a kínai barátaink által előállított elektromos szén. Viszont! Arra nem találtam még lehetőséget, hogy hogyan lehetne ezt az egészet tisztítani, ha ne adj isten ráégne egy kis dohány. Lehet, hogy alufóliát kéne alá rakni, ami igazából kiesik a széntartó pereme miatt. Ha pedig fel is van melegedve, akkor hogyan lehetne megfogni? A tetejére be kéne építeni egy kis kallantyút, aminél fogva csipesszel is lehetne mozgatni, elrakni pl. egy cserépbe kihűlni.

    Sajnos az a gond, hogy pár fentebb leírt ötletemhez komolyabb felszerelés kéne, meg hát időigényes is.

    Bocsánat hogy ily hosszúra fogtam mondandóm, de megihletett ez a már elviekben jól működő dolog. :rouge:

    , Hozzászólás ID: #111406
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Ákos, Nick: Rendben, erre még visszatérünk, csak előbb működjön rendesen! 🙂

    Gábor:

    Quote:
    Nem is ez a lényeg, hanem hogy akár dróttal, vagy csavarral egy rövidebb fűtőszálat hozzá lehetne fogatni ehhez az agyag széntartóhoz, úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson el a hő, és akkor talán tökéletes lenne akár hőtartóval is. (talán)

    Igen, én is arra gondoltam, hogy magához a Sahlarhoz fogatnám hozzá a fűtőszálat.

    Quote:
    Csak annyi bajom van ezekkel az e-szenekkel, hogy igazából nekem a természetes szén nagyobb élményt nyújt plédául azért is, mert könnyen szabályozhatod a dolgokat hőtartó feltétellel, vagy akár annak levételével.

    A szabályozással kapcsolatban igazad lenne, viszont igazából semmibe sem kerül egy kis teljesítményszabályzót beiktatni a körbe (pl PWM-es, vagy fázishasításos módszerrel gyönyörűen menne).

    Quote:
    A másik dolog, amit szerintem érdemes megcsinálni (csak ötleteket próbálok adni), hogy valami kis burokba zárni ezt a szerkezetet, így tulajdonképp az agyagsapkával egy olyan kis mütyürt alkotna az egész, mint a kínai barátaink által előállított elektromos szén.

    Igen, ezen még el kell majd gondolkoznom.

    Quote:
    Viszont! Arra nem találtam még lehetőséget, hogy hogyan lehetne ezt az egészet tisztítani, ha ne adj isten ráégne egy kis dohány.

    Nem kell nyakig tömni dohánnyal a kerámiát, és úgy biztosan nem ég rá.:) Ha meg mégis, akkor körömmel lekaparható, vagy hagyni lehet leégni is.

    Quote:
    Ha pedig fel is van melegedve, akkor hogyan lehetne megfogni?

    A jelenlegi verzió a baromi gyengén hővezető csillám miatt gyakorlatilag akárhol megfogható, ahol nincs fűtőszál. Ha meg elkészül a Sahlar kerámiás mod, akkor viszont már tényleg ki kellene találni neki valami kis fogantyút.

    Húú, bocsánat hogy most nekem is ilyen hosszúra nyúlt, remélem a moderátorok nem hegesztik le érte a fejemet! 🙂

    , Hozzászólás ID: #111407
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Nos, elkészült ez első, már igazán jól működő verzió! Sahlar kerámiát használtam, ami sajnos nagyon hamar elrepedt, pedig csak az öngyulladós szén parázslási hőmérsékletére fűtöttem fel; de mindegy, a lényeg, hogy bevált az ötlet, minden klappol, már csak a szabályzót kell hozzá megépíteni. Ezzel a verzióval egyébként már hamarabb és kisebb teljesítménnyel is felfűt a pipa, és nagyobb füstöt is ad. A füst mennyisége egyébként egyszerűen szabályozható a fűtési teljesítmény állításával – ugyan úgy, mintha pl több szenet, vagy hőtartó sapkát tennétek rá.

    Videó a működéséről

    , Hozzászólás ID: #111408
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Nagyon ígéretes a dolog. Szép nagy füstöt is ad. Nagyon komoly lesz a végén. Gratulálok.

    A sahlar nekünk is elrepedt, pedig “csak” természetes szén volt rajta!

    , Hozzászólás ID: #111409
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    Köszönjük szépen a videót, tényleg ígéretesnek tűnik a megoldás, szép felhőket eregettél vele.

    A videó miatt meg ne aggódj, egyáltalán nem lett rossz :).

    A sahlar két darabba tört, vagy csak elrepedt? (mintha azt mondtad volna, hogy még ígyis használható ha jól össze lehet illeszteni a két részt)

    , Hozzászólás ID: #111410
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Nagyon jó videó lett, teljesen informatív, jól bemutatja a dolgot 🙂

    Az elektromos szén pedig számomra is ígéretesnek tűnik, nagyon jól szerepelt a videóban. Gratulálok hozzá! 🙂

    , Hozzászólás ID: #111411
    mandano
    Felhasználó
    Mandano
    • Hozzászólás: 43

    Nagyon jó ez a kis elektromos “szén”! (Géé, jó lett a videó is!) Már csak meg kéne mérni, hogy egy 2-3 órás pipázás alatt mennyi áramot eszik az E-C, hogy pénztárca szempontból is megéri-e használni.

    , Hozzászólás ID: #111412
    shaam
    Felhasználó
    ShaaM
    • Hozzászólás: 787

    Megnéztem én is a videót. Hát én csak néztem, valóban jó kis megoldást eszeltél ki. Már csak tényleg a Mandano által említett fogyasztás a kérdés. 🙂

    , Hozzászólás ID: #111413
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    Géé állat vagy, gratulálok! 😀  Minden tiszteletem :amen:

    , Hozzászólás ID: #111414
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat! 🙂 Minden másra alább válaszolnék:

    Ákos: Én is remélem, hogy beválik majd! A nagy “vizsgára készülés” közepette lehet, hogy még ma megleszek a szabályozójával is 🙂

    Wakummaci: Két külön darabra tört, csak a fűtőszál tartja össze – viszont ha szépen összeillesztem a darabokat, és rárakom a kerámiára, akkor nem esik szét.

    Krampi: Szerintem nagy lehetőségek rejlenek benne, úgyhogy biztos nem fogom még annyiban hagyni a dolgot! Nagyon jó dolog, amikor már másfél órája megy a pipa, és még mindig nem égett meg a dohány (egyenletes hőleadás), nem égett hamuvá a szén, és a füstje is akkora mint az elején volt.

    Mandano: Ma éjjel/hajnalban – a videó készítésekor – már nem nagyon volt erőm méregetni, de még ma megírom, hogy mennyit fogyaszt a végleges verzió. A szabályozós változatban ez lesz valószínűleg a max teljesítmény, amin most üzemeltettem, efölött ugyanis már hamar (< 20 perc) megégett a dohány. ShaaM: Igen, valóban :). (Bár nem én fizetem a villanyszámlánkat, de ha mégis így lenne,) nekem szerintem még akkor is megérné ha fél kilowattot zabálna óránként. Nick: Örülök hogy tetszik 🙂 🙂

    , Hozzászólás ID: #111415
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Ez Kaya phunnel kerámia, ahogy Julio is írta: Nem mindegyikre van ráírva. 🙂 Amúgy gratulálok, a videóban mondjuk szívesen láttam volna vörösleni az izzószálat.

    Sahlar-t pedig a témájában majd kifejtjük.

    , Hozzászólás ID: #111416
    hookah
    Felhasználó
    Hookah
    • Hozzászólás: 1615

    Én is csak gratulálni tudok, ez már a jövő! 🙂

    Szép nagy fehér füstöt sikerült elérned! 🙂

    , Hozzászólás ID: #111417
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Syska: Értem, köszönöm az infót :). Vörösleni azért nem láttad, mert a kamera leginkább csak az infravöröset rögzítette, mivel nem sikerült neki jól beállítani a fehéregyensúlyt.

    Majd lesz rendes videó is, rendes kamerával és normális vágással, csak még addig sulit kellene abszolválni.

    Hookah: Köszönöm 🙂 

    Élőben jobban látszott a füst, de mint mondottam, lesz ebből még rendes videó is 🙂

    , Hozzászólás ID: #111418
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    A Sahlart jó volna másféle-fajta anyagból készíteni, gondolok például a Tangiersre, hogy jobban bírja a kapott hőt. Viszont mivel ez szerintem nem igazán megoldható, egy picit magasítani kellene a fűtőszálon, értem ez alatt, hogy néhány ponton a lyukakon dróthuzalt átfűzni, gyakorlatilag másra vezetni le a hőt a kerámiáról. Kósza gondolat csupán, de a sok kis kósza gondolatból a végén megszületik a tökéletes elektromos szén 🙂

    Géé: Felvehetnéd a kapcsolatot Moldy007 nicknevű fórum tagunkal, ő neki is nagy tapasztalata van barkácsolás terén, biztosan tudna neked segíteni.

    , Hozzászólás ID: #111419
    dieddevil
    Felhasználó
    Dieddevil
    • Hozzászólás: 109

    Régebben én is gondolkodtam ,hogy vegyek-e elektromos szenet,de végül elvetettem az ötletet ,és drága is volt. De most látom ,hogy sokan foglalkoznak vele 😀 Lehet én is megpróbálkozok eggyel 😀

    , Hozzászólás ID: #111420
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Nick: Nem olyan rég olvastam valamelyik topikban, hogy pontosan ugyanabból az anyagból (samott) vannak a Sahlarok, mint a Phunnelek is. Tehát a hőállóság legfeljebb a készítési technológián múlhat – gondolom én, bár nem értek hozzá. Ezt a dróthuzalos-fűtőszálmagasítós dolgot elmagyaráznád nekem még egyszer? Nem egészen tiszta hogy mi is az ötlet, viszont érdekelne.

    Moldyval pedig fel fogom venni a kapcsolatot (már más is említette, hogy érdemes lenne megkeresnem), úgyhogy majd biztosan fogok vele tárgyalni ezügyben, hátha van ötlete a tökéletesítésre.

    Dieddevil: Hajrá! 🙂 Miről fogod táplálni? Mert nekem pillanatnyilag nincs erre ötletem.. Illetve itthonra van (dc labortáp), de nem tudom, hogy ha pl másnak is építenék, akkor milyen táppal oldanám meg. A nagyobbacska trafók túl drágák, a kellő teljesítményű kapcsolóüzemű tápok meg úgyszintén. Igazából nekem is csak nemrég esett le, hogy jelen pillanatban alig a bolti ár alatt nem sokkal tudom csak kihozni, ami egyáltalán nem éri meg a belefektetett munkát – maximum egy prototípus erejéig.

    Egyébként elkészültem a szabályozóval: 50-110W között szabályozható a teljesítményfelvétel, de már kb 70W-nál is nagyon jól fűt – továbbá megfogadtam Ákos és Gábor tanácsát, és rákerült egy fém sapka a tetejére, ami kb 100°C-kal (!) emelte a hőmérsékletet azonos teljesítményen (hőtükör, ugyebár).

    , Hozzászólás ID: #111421
    dieddevil
    Felhasználó
    Dieddevil
    • Hozzászólás: 109

    Nekem olyan trafóm van amin lehet állítani a voltot , csak az összeköttetés meg maga ami adja a hőt az ,hogyan van meg micsoda ahhoz nem értek 🙁 Most ,hogy így végig gondolom ,nem biztos ,hogy bármit is össze tudok hozni. Ha te megunod a tiédet szólhatsz 😛 Úgy is egy kerületben lakunk. :siffle:

    , Hozzászólás ID: #111422
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    No hát ha szerváltál rá sapkát, meg is van oldva 🙂 Felfüggesztés? 🙂 Csak egy kicsit kell megemelni a sahlarról, hogy ne repedjen és törjön szét szerintem. Alapvetően én arra gondoltam, hogy a sahlarba valami csavart ütni a lyukakba, és arra rátenni a fűtőszálat, dróttal oda fogatni, bár ez el is maradhat, úgy akkor nem az egész felületet éri a fűtés közvetlenül, hanem csak a csavart, és annak a környékét. Vagy akkor a koncentrált hő miatt annak a környéke mégkönyebben elreped? Áh, lehet. A felfüggesztés lenne a biztos megoldás. Már csak ezt kell megoldani, hogy a sahlar ne törjön, és készen is leszel vele 🙂

30 bejegyzés megtekintése - 31-60 / 157

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.