A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Elektromos szén (házilag)

Ebben a fórumban: Egyéni készítés Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #111453
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    A triákos szabályzó jó, az áram formája nem számít. A trafó kimenetét érdemes egyenirányítani , puffer kondival szürni ( meg a feszültség is nagyobb lesz ) az egyenáram jobban fűt….

    , Hozzászólás ID: #111454
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57
    moldy007 írta korábban:
    A triákos szabályzó jó, az áram formája nem számít. A trafó kimenetét érdemes egyenirányítani , puffer kondival szürni ( meg a feszültség is nagyobb lesz ) az egyenáram jobban fűt….

    -Mi az, hogy az áram formája nem számít? Ne viccelj, igenis számít a hullámforma! A triakos szabályozás pedig nem induktív terhelésre való, trafóra pláne nem. Hidd el, hogy nem működik megfelelően; kipróbáltam, lemértem, stb.

    -Egyenirányítani lehet, de nem muszáj. Pufferrel szűrni viszont jelen esetben teljesen fölösleges.

    -,,Az egyenáram jobban fűt”? Mégis mitől fűtene jobban? Egyenirányítva sem lesz nagyobb a kivehető teljesítmény, mert ha mégis, akkor már feltaláltuk volna az örökmozgót.

    Ne vedd kötekedésnek a hozzászólásomat, nem annak szántam… …és nem akarok nagyképűnek tűnni, de két éve ezt tanulom (és kb tíz éve ez a hobbim), tehát azt hiszem, tudom mit beszélek.

    , Hozzászólás ID: #111455
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Ugyan az az ellenállás nagyobb hőt ad le egyenárammal mint váltóárammal ,ezt nagyon régen tanultam…. valami olyasmi miatt hogy hosszabb utat tesz meg és több elektron mozgást okoz …..

    nekem nem csak a hobbim ….

    , Hozzászólás ID: #111456
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Nem akarok flame-elni, de a válaszod nagyon ködös, érdekelne egy pontos magyarázat! Továbbra sem értem, hogy szerinted egy adott alkatrészen mitől disszipálódna nagyobb teljesítmény, ha egyenfeszültséget kapcsolunk a sarkaira váltakozó helyett…

    Továbbá örülök, hogy nem csak a hobbid, már nekem se csak az – és lássuk be, szép szakma ez!

    , Hozzászólás ID: #111457
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    24 Voltos egyenirányított kondival “felmegy” 36V ra .Egyenáram végig megy a vezetéken, ellenálláson ,ezért több elektront mozgatva nagyobb hőt termelve ( ezért az első egyénéramű vezetékeken nagy volt a veszteség ..) A váltón csak rezegnek ide-oda átadva az energiát.

    A megrázó élmény is kisebb egyenáramnál…… azért jó elektromos szénhez.

    , Hozzászólás ID: #111458
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563

    Én nekem is a egyik fő hobbim az elektronika. Sajna még nem sokat tudok róla. :$

    De visszatérve a témára. Van egy L*mex nevezetű bolt. Ott lehet kapni biztosan megfelelő transzformátort. Elfogom kérni jövőhetén az egyik tanáromtól a egyik legegyszerűbb kapcsolást, ahhoz hogy hogyan is lehessen építeni viszonylag olcsón saját házi tápot ami teljesen biztonságos (ha jól építjük meg)

    Elektrosoknak mondom asszem az egész kapcsolás egy potméter, egy triak asszem, kondenzátor és hát persze a transzformátor) + hűtőborda a triaknak

    De egyenlőre nem akarok hülyeségeket írni, inkább kiderítem a pontos dolgokat hogy mik kellenek és miket kell összekötni. Szóval türelem;)

    Hát most egyenáram vagy váltakozó 24V-nál szerintem nem életveszélyes… De ha másra is szeretnénk használni akkor alakítsuk át egyenárammá… 4db dióda kell hozzá vagy egy diódahíd…

    , Hozzászólás ID: #111459
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    A legg alkalmasabb egy kommutációs táp lehet külön is kapni mint cserealkatrész pl laptop vagy lcd monitorhoz ,a gyakoribb a 19Voltos.Nekem egy Toshiba monitor tápom van .Lehet kapni cseretápokat ,kinai 4A árrámerőségél .Az ellenállás inkább legyen vékonyabb és hosszabb .

    , Hozzászólás ID: #111460
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563

    nem kevés a 19V?

    , Hozzászólás ID: #111461
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    nem 19x 3 -3.5 A már túl van a min 50wat minimumon.Enyém 15V 4 A rel megy….

    , Hozzászólás ID: #111462
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    moldy007 írta korábban:
    24 Voltos egyenirányított kondival “felmegy” 36V ra .

    Ezt én máshogy tudom, és meg is próbálom elmagyarázni. Attól, hogy egyenáram folyik keresztül a fűtőszálon, nem fog nagyobb teljesítménnyel fűteni.

    Mondok egy egyszerű, de részletes példát: tételezzük fel, hogy van egy 70VA-es trafód, a szekundere 30V-os, koszinusz fí=0.8. Teljesítménye: 70*0.8=56, tehát a trafó 56W-os névleges terhelésen az idők végezetéig is működik (ha hozzáértő készítette). Na most 56W/30V=1.86A, tehát ennyi áramot ad le a névleges terhelésen.

    Most tegyük fel, hogy a 30V-os szekunder feszültségünket egyenirányítjuk: 30V*gyök2=42,4V. Na most ha igazad lenne, akkor a jelen pillanatban elfűthető teljesítmény már 42.4V*1.86A=78,9W lenne. Ez így nagyjából ki is merítené a perpetuum mobile fogalmát.

    És hogy mindennek mi az értelme? Szummázva annyi a lényeg, hogy mindig a feszültség effektív értéke a mérvadó teljesítményszámításkor. Ha nem egyenirányítunk, akkor a fogyasztón megjelenő 30V-os szinuszos lefolyású feszültség csúcsértéke 60V, ebből az effektív érték 60V/gyök2=42.4Vha viszont mégis egyenirányítunk, akkor pedig egy bekezdéssel előrébb található a válasz (ismétlésül: 30V*gyök2=42,4V).

    Az átfolyó áram nyilvánvalóan nem fog változni (a terhelés konstans), tehát a teljesítmény mindkét esetben megegyezik.

    Quote:
    Egyenáram végig megy a vezetéken, ellenálláson ,ezért több elektront mozgatva nagyobb hőt termelve

    Az elektronokat ne keverjük ebbe bele, ez már túlmutat a feladatunk dimenzióin.

    Quote:
    A megrázó élmény is kisebb egyenáramnál…… azért jó elektromos szénhez.

    Mitől lenne kisebb? Lásd első bekezdés, a rajtad áthaladó áram és a rajtad disszipálódó teljesítmény egyen- és váltakozófeszültségnél is azonos lesz, már ha áramütés érne (isten ne adja). Jelen esetben csak az élettani hatások különbözőek (és megjegyzem, e szempontból az egyenáram jóval veszélyesebb).

    És nem azért nem halsz bele, ha megráz, mert egyenfesz (vagy mert váltakozó), hanem azért, mert kell hozzá egy bizonyos feszültség, hogy a bőröd ellenállásán keresztül is 'át tudja küldeni' azt a mennyiségű áramot, ami megállítja a szívedet.

    Na de be is fejezem az offolást, kezdünk nagyon eltérni az eredeti iránytól.

    , Hozzászólás ID: #111463
    gbali
    Felhasználó
    GBali
    • Hozzászólás: 5

    Géé: Igazad van, lehet nem tökéletes megoldás, de sztem nem lenne olyan vészes. A gyári fényerősségszabályzókban van zavarszűrés, másrészt pedig csak 40-50 Voltot szabályoznék le vele, így nem hiszem, hogy annyira bezavarna a trafónak. Jobban értesz hozzá mint én szóval megfogadom a tanácsodat és a véglegesben megoldom rendesen a szabályzást, de egyelőre mindenképpen így fogom összerakni, amég nem végleges a cucc (még maga a vizipipa sem a végleges összeállítás).

    moldy: a szekunder oldalt miért fontos szűrni? (nem értem annyira a témát, azért kérdezem, nem kötekedésből). Azt viszont nem látom, hogy az egyenáram miért fűtene jobban “adna le nagyobb teljesítményt”. P=I^2*R az egyenáramnál, P=Ieffektív^2*R váltónál, így elméletileg ugyanakkora a hőleadás.

    , Hozzászólás ID: #111464
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Hiába a számítások ,az egyenáram másképp viselkedik mint a váltó,az elektronokat meg nem lehet kihagyni mert az ők áramlása a “elektromos áram ” -ahol nincsenek szabad elektronok és jó fixen keringnek a mag körül = ezek a szigetelők ( na ott nincs melegedés…).Kisebb feszültségen az egyenáram kevésbé megrázó mint a váltó ami másodpercenként több izom összehúzódást okoz ,szív leállást pl az amerikai 60HZ veszélyesebb mint az itteni 50HZ (itt a szívritmus időzítésével van bizonyos rezonancia)

    Jó nedves kézzel kisebb feszültség is jól megbizserget….

    Az elektromos szénhez nem sok munka kell csak össze kel passzoljon a meglevő áram teljesítmény az ellenállással

    úgy hogy azért legyen bizonyos hossza ,ha túl rövid nem fog tudni megmelegíteni elég levegőt ( még ha Géé ki is számolja hogy azonos teljesítménykor azonos a hőleadás…)

    A fizikai megépítés a nehezebb ,nekem szerencsém volt a spéci kerámiával amibe az ellenállást tekertem,a levegő csak ott mehet át a lukakon ahol izzik az ellenállás .Alufóliát egyáltalán nem használok ,a fűtés elég messze van a dohánytól.

    ekerm210.jpg

    , Hozzászólás ID: #111465
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57
    moldy007 írta korábban:
    Hiába a számítások […]

    Jaj istenem….. kérlek itt és most hagyjuk abba ezt a témát, mivel még a középiskolai fizikaanyagban is jelentős hiányosságaid vannak. Már meg sem próbálom megmagyarázni, hogy például a szigetelők is tudnak melegedni potenciálkülönbség hatására, és a többi állításodat se, mert reménytelen.

    Légy szíves ne koholj áltudományos magyarázatokat, és ígérem, cserébe én is befogom a szám.

    , Hozzászólás ID: #111466
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563

    Majd nyílik lassan egy külön téma a “Elektromos elméletek és tévhitek”-ről 😛

    , Hozzászólás ID: #111467
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Azért a kerámia a jó választás mert felmelegszik és mint hő tampon dolgozik ,egyenletesebbé téve a hőleadást.

    Francia fórumon srácnak nem nagyon működik, még kis kerámiával sem ,igaz elég tákolmány ,csillámot használ és az van amit följebb írtam: túl rövid az ellenállás .fotók az ő megosztójárol :

    https://www.hostingpics.net/viewer.php?i … G_0160.jpg

    https://www.hostingpics.net/viewer.php?i … G_0161.jpg

    Après reflexion je ne sais pas si j’arriverai à trouver la bonne chaleur…

    L’intérêt du charbon c’est qu’il fourni une température assez constante mais qu’il est assez fortement attisé à chaque aspiration : ca permet au tabac de rester chaud sans cramer.

    Je suis pas sur de réussir à reproduire ca avec de l’électricité… (non non, je ne desespère pas du tout…)

    lg-share-fr.gif

    , Hozzászólás ID: #111468
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Elobb vagy utobb enis szeretnek csinalni egy e-szenet . Nagy szaktudasom ha nincs is nagyobb a tapasztalatom .Tegyuk fel ha van 1 futoszalam azt hogy kene hasznaljam . Siman rakotom egy trafora (valto aram vagy egyenaram a jobb mind a ket fajtabol van) es elkezd melegedni akkor nem fog kiegni a trafo ? Arra gondoltam hogy a futoszalat kenyerpiritobol szedem ki csak nem tudom hogy fog e tartani mert a kenyeret nem hiszem hogy 3 oran at piritja .

    , Hozzászólás ID: #111469
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Kenyérpirítóé nem jó mert nagy áramérőségél dolgozik…. vékony ellenállás szál kell hogy hosszabb legyen,így nagyobb felületen melegíti a levegőt.

    , Hozzászólás ID: #111470
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Akkor a hajszaritobol jo a futoszal ?Csak nem tudna valaki 1 szimpla rajzot csinalni hogy megis hogy hogyan kossem ossze hogy ne egjen ki semmi . Csak egyenaramra lehet rakotni vagy valtoaramra is lehet ugyanugy ? . Arra gpndoltam veszek valami tapegyseget ami pl 12v 5a (aszem ez 90w) ad le ( … gory_id=11 ) vagy van ithon valamijen . Turelmeteket es megerteseteket elore is koszonom .

    Ez egy tipp akiknek mar mukodik a dolog . Olvastam hogy potenciometerel akarjatok finomitani hogy se tul meleg se tul hideg ne legyen a futoszal . Lehet hujeseget mondok de mint a vizforalo amikor eleri a 100 fokot a viz kikapcsol amikor lehul megint bekapcsol ugyan ez kene csak nagyobb hofokon hogy pld 400 fokon tartja a levegot ami athalad a dohanyon beiktatni egy hoszenzort amit lehet alitani . Honnan szerezd be azt nem tudom .

    , Hozzászólás ID: #111471
    zoli92
    Felhasználó
    Zoli92
    • Hozzászólás: 331
    Pockok írta korábban:
    Akkor a hajszaritobol jo a futoszal ?Csak nem tudna valaki 1 szimpla rajzot csinalni hogy megis hogy hogyan kossem ossze hogy ne egjen ki semmi . Csak egyenaramra lehet rakotni vagy valtoaramra is lehet ugyanugy ? . Arra gpndoltam veszek valami tapegyseget ami pl 12v 5a (aszem ez 90w) ad le ( … gory_id=11 ) vagy van ithon valamijen . Turelmeteket es megerteseteket elore is koszonom .

    Ez egy tipp akiknek mar mukodik a dolog . Olvastam hogy potenciometerel akarjatok finomitani hogy se tul meleg se tul hideg ne legyen a futoszal . Lehet hujeseget mondok de mint a vizforalo amikor eleri a 100 fokot a viz kikapcsol amikor lehul megint bekapcsol ugyan ez kene csak nagyobb hofokon hogy pld 400 fokon tartja a levegot ami athalad a dohanyon beiktatni egy hoszenzort amit lehet alitani . Honnan szerezd be azt nem tudom .

    Hajszárító fűtőszála nem jó mert a levegő, amit kifúj hűti miközben működik.

    , Hozzászólás ID: #111472
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    De nem adsz annyi aramot a futoszalra hogy leegjen de ha visszaolvasol a forumban van aki mar csinalt hajszaritobol .

    , Hozzászólás ID: #111473
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563

    Aki nem ért az elektronikához azt kérem nagyon olvasson utána nehogy valami történjen!

    Már leírták, de akkor leírom újra….

    230V megy át a fűtőszálon a hájszárítóban és izzik, DE azt hűti a ventilátor!

    (általában hőkapcsoló is van ezekben hogyha túlmelegszik akkor nem tudod bekapcsolni.)

    Ha kísérletezni akartok ezzel ne adapterrel kezdjétek vagy hasonlókkal aki nem ért hozzá, hanem egy olyan TÁPPAL amit ha rövidre zártok akkor nem veritek ki vele a biztosítékot.Csak jelez hogy gáz van. Ha jól emlékszem 19-25V kell a fűtőszálnak hogy annyira izzon hogy élvezhető legyen. Ezért is jó a tán mivel van benne potméter, tudjátok szabályozni hogy nehogy odaégjen…

    Amúgy milyen kapcs.rajzra gondoltok?!?! Ez csak egy szimpla fűtőszál nem egy erősítő. Olyan a fűtőszál mint egy ellenállás. Akkora ellenállása van, hogy óriási a hővesztesége, amit kihasználunk. Rákötöd az egyik végét a “pozsítívra” másikat a “nezsatívra” a tápon.Mind1 melyiket melyikre csak ne érjen össze. Mert vagy zárlatot okozol vagy ha mázlid van akkor egy párhuzamos kapcsolást csinálsz és nem fog működni. Mint láthattátok rá kell tenni valamilyen kerámiára vagy valami hő álló dologra. Ha valakinek meg eszébe jut hogy ezt csinálja, az se mind1 hogy milyen kábellel köti össze ezeket.

    Ilyeneknek kérlek szépen titeket nézzetek utána… :contrac:

    Nehogy baleset legyen abból hogy valaki lusta szenet venni…

    , Hozzászólás ID: #111474
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Ket porcelandarabot osszeszeretnek ragasztani mit ajanlotok a szilikon amit motorbloknal hasznalnak az jo lenne ? Ojan kene ami 700 fokon semmi karos anyagot nem ad ki magabol .

    , Hozzászólás ID: #111475
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57
    Pockok írta korábban:
    Ket porcelándarabot össze szeretnék ragasztani, mit ajánlotok? A szilikon, amit motorblokknál hasznalnak, jó lenne ? Olyan kéne, ami 700 fokon semmi káros anyagot nem ad ki magából .

    Használj nem zománcozott rézhuzalt, vagy csavarokat. Olcsó, és tuti biztonságos. A ragasztóval nagyon kell vigyázni, mert nem tudhatod biztosan, hogy miként fog viselkedni adott hőmérsékleten (hacsak nem veszel méregdrágán valami legalább 600+ fokig hőálló ragasztót). De ez csak egy jótanács, nem kötelező megfogadni! 😉

    , Hozzászólás ID: #111476
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Vízüveggel próbálkozz! kályhaépítők a samottot azzal keverik a kályha belsejének kitapasztásához, tehát biztosan hőálló.

    , Hozzászólás ID: #111477
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57

    Egyébként nekem is vannak bizonyos fejleményeim az e-szénnel kapcsolatban. Sajnos a részletes és hosszú távú teszteredmények elég lesújtóak voltak.

    A teszt abból állt, hogy szétosztottam a Sahlar kerámiával rendelkező ismerőseim között öt darab e-szenet (vagyis a hozzá való, adott teljesítményű fűtőszálat; mindegyik különböző anyagból készült, ennek még később lesz némi jelentősége), tehát így összesen hatan teszteltünk. Természetesen mindenki egyénileg, a saját pipáján, saját dohányaival próbálkozott.

    Eredményként azt kaptuk, hogy a mindegyik példánynál előjött egy enyhe mellékíz, amely a hőfok függvényében erősödött vagy gyengült. Ha rendes füstöt csináltunk (magasabb hőfokkal), akkor erősebb volt a mellékíz – ha enyhébb füstöt próbáltunk létrehozni, akkor azzal együtt a kellemetlen íz is gyengült. Tehát maga a rossz íz minimalizálható volt, de nem volt megszüntethető.

    Akit érdekel a dolog műszaki oldala, azoknak leírnám, hogy mint kiderült, a fűtőszál kis mértékben párolog(!), és nyilvánvalóan ez hozza létre azt a fura és nem túl kellemes ízösszetevőt. Ezt bizonyítja az is, hogy a különböző anyagú fűtőszálaknál más és más volt a mellékíz jellege is.

    A párolgás egyébként józanul végiggondolva tulajdonképpen teljesen logikus folyamat (gondoljatok csak a villanykörtére, az se véletlenül ‘ég ki’).

    Talán meg lehet még próbálkozni a huzal acélcsőbe húzásával, vagy kerámiába való ‘beépítésével’ (például), de nem hiszem, hogy érdemes vacakolni vele.

    Azért kísérletezgetésnek jó volt ez az egész; szóval nem bántam meg, hogy belekezdtem. Valószínűleg amúgy se nagyon használtam volna, csak végszükség esetén – elvégre is némileg illúzióromboló, hogy nincs ott a szép vörösen izzó szén a pipán. 🙂

    , Hozzászólás ID: #111478
    Géé
    Felhasználó
    Géé
    • Hozzászólás: 57
    akoska60 írta korábban:
    Vízüveggel próbálkozz! kályhaépítők a samottot azzal keverik a kályha belsejének kitapasztásához, tehát biztosan hőálló.

    Hm, igazad van! Nekem eszembe sem jutott volna, pedig jogos..

    , Hozzászólás ID: #111479
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Ahhoz hogy megszunjon a mellek iz . Mint peldaul a mosogepnel a futoszal ott az vizbe van . Be van zarva egy csobe ha ugy vesszuk . Ugyan ezt kene itt is . Probaltatok mar egot ugy hasznalni hogy az uveg osszetort ( nem volt csak a futoszal ). Egybol leeget az egesz az egobe a szal asszem 2m hosszu es a hajnal nem tudom hanyszor vekonyabb levegon egybol eleg , parololg . Mosogep futoszalbol ha kivagni egy darabot es a ket veget betapasztani hogy legmentesen zarjon onnantol nem kene mellekiz legyen es a futoszal tovabb is tartana.

    , Hozzászólás ID: #111480
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Es amit arulnak e szenet a kinaiak annal is van mellekiz vagy azt ok hogy oldotak meg igaz asszem az csak 100fokig hevul es nincs akkora parolgas .

    , Hozzászólás ID: #111481
    zoli92
    Felhasználó
    Zoli92
    • Hozzászólás: 331
    Pockok írta korábban:
    Es amit arulnak e szenet a kinaiak annal is van mellekiz vagy azt ok hogy oldotak meg igaz asszem az csak 100fokig hevul es nincs akkora parolgas .

    Azzal a 100°C-al nem túl sokat érsz mert a szén 600°C-on izzik azt hiszem…

    , Hozzászólás ID: #111482
    pockok
    Felhasználó
    Pockok
    • Hozzászólás: 8

    Itt az lenne a legjobb ha lenne egy ojan futoszalam ami ugy nez ki mint a szen be van vonva valamivel vagyis le van szigetelve ne legyen parolgas es moshato legyen a felulet ha raeg egy kis dohany . A vasalo az hogy van abba mijen futoszal van ?

30 bejegyzés megtekintése - 91-120 / 157

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.