A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Felvilágosítás – őszintén

Ebben a fórumban: Felvilágosítás Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #77013
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Végigolvastam a topicot és pár dologra reagálnék.

    Mindenki tudja, hogy a dohánycégek és a multivállalatok mire képesek, ha valamit proragálni vagy ellenpropagálni akarnak. Mivel a vizipipa egyre nagyobb területeket hódít meg, a dohánycégek már biztos gondolkodnak egy ellenkampányon. Persze tényként semmit sem kezelhetünk, de jó, ha nem hiszünk el minden hivatalos adatot, csupán hivatalos mivoltából (mint pl a WHO kutatása a vizipipáról). Jelenleg akármit is mondunk, semmi sincs alátámasztva, ugyanis az egész világon még soha nem tesztelték le a vizipipa hatásait, mint a cigarettáét. A WHO kutatása is csupán felvetésekből és felszínes eredményekből áll.

    Nem árt tisztázni, hogy függőség bármitől kialakulhat (csoki, kávé, foci stb). Azonban van pszichés és fizikai függőség. A cigarettánál nem csak a nikotin, hanem egyéb anyagok is segítik a fizikai függőség kialakulását. Ám minden szokás kialakít egy pszichés függést. A cigarettánál is kialakul a pszichés függőség, csak ráadásként fizikaival párosulhat.

    Véleményem szerint a vizipipa káros, de közel sem olyan mértékben, mint a cigaretta. Fontosnak tartom azonban, hogy pl pipázás közben is szellőztetve legyen az adott hely, mert a passzív dohányzás itt is előfordul. Emellett, ha káros anyagokról van szó, akkor inkább a szenet kellene megvizsgálni, mint a dohányt, ugyanis jó esetben a dohány nem ég el. Ezt viszont fejben számolgatással nehéz lenne elérni, ugyanis tudtommal a hasonó kutatások milliókba kerülnek, ezért egyelőre marad a találgatás és az egyszerű érzéki tapasztalatokra való támaszkodás.

    , Hozzászólás ID: #77014
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    A szénkorongok szénből állnak. Így azokon nincs mit vizsgálni nagyon. 🙂

    ( CO, CO3, X-CO3 -karbonátok-) keletkeznek és passz. Maximum ami még nagy hőre reagál a levegőbe lévő anyagokkal.

    A káros anyagok a dohányból kerülnek ki. A kerámiában a tömés teteje mindig picit meg van égve. Ez az ami a kátrányt is adja jórészt. Ezzel kell vigyázni és még kevésbé lesz káros. 🙂

    , Hozzászólás ID: #77015
    riccio
    Felhasználó
    Riccio
    • Hozzászólás: 1785

    szilveszterkor 13 óra leforgása alatt 8 tömést intéztünk el. a másnapi fáradtságon kívül (lévén, hogy reggel fél tízkor indultunk haza) semmi bajunk nem volt, élünk. szinte csak fakher dohányokat szívtunk, így került talán annyi nikotin a szervezetünkbe mint amennyi három slukk cigiben van 🙂 ezt egy 70 centis pipa szűrte le 🙂 kizártnak tartom, hogy károsabb lenne a ciginél. már attól rosszul vagyok ha valaki rágyújt mellettem, nemhogy beleszívni. de persze senki sem milliomos hogy kielemezze 🙂

    , Hozzászólás ID: #77016
    hookah
    Felhasználó
    Hookah
    • Hozzászólás: 1615

    A gond az, hogy ez egy olyan téma, amit milliószor átbeszéltünk mindenkivel, és sosem elég, mert mindig újra le kell tisztázni, hogy mit tudunk, mi a tudomány jelen állása. Aztán egyszer csak letesztelik rendesen pár milkából a dolgokat, és akár pozitív akár negatív eredményt hoz paradigma váltás lesz, de mi úgy is itt leszünk és hódolunk szenvedélyünknek. Mindenkinek azt mondom, hogy próbálja ki és utána ítélkezzen, idáig az összes ismerősöm imádja, és minden bulit amit rendezek elengedhetetlen a pipa. Gyakran jönnek át haverok, barátok és akkor is mindig rágyújtunk egyre. [athuzott](én meg naponta is szoktam hiszen nincs is ennél jobb)[/athuzott] :super:

    , Hozzászólás ID: #77017
    edhardy
    Felhasználó
    edhardy
    • Hozzászólás: 542

    Találtam valamit:

    Helló!

    Olvastam a vizipipa honlapot és megakadt a szemem azon a részen ami káros

    anyag tartalomról szól!

    Nos ebben tudok némi segítséget nyújtani! Mivel és is sokat vizipipázom,

    és hamarosan diplomás vegyészmérnök leszek, kicsit utánajártam annak hogy

    mi is van a füstben! Bent az egyetemen megmértük a füstgáz szervetlen

    alkotóit! A lényeg hogy főleg oxigén van benne (19%), de emellett 2-3%

    szén-dioxid, és ami a bódúlt állapotot okozza: szén-monoxid (3500ppm)! Ha

    gondoljátok akkor szívesen írok egy hosszabb összefoglalót, amiben az

    élettani hatásaira is kitérek, ill. arra is hogy pontosan miért lesz az

    ember egy kicsit “spicces” állapotban amikor pipázik!

    Egyébként nagyon tetszik az oldal, jó hogy megcsináltátok!

    Üdv!

    Gaba

    Azóta megszületett a teljes cikk, kattints és olvasd el:

    Hajdanán, mikor még kicsi voltam, olyan 15-16 éves, egyik barátom azt mondta, hogy menjek át vizipipázni hozzájuk. Én persze azt se tudtam miről beszél, ráadásul a pipa szó hallatán már látatlanban is biztos voltam benne, hogy nem fogok belőle kérni.

    Azóta eltelt szűk 10 év és amikor csak tehetem leülök a párommal és egy csésze tea mellett elpöffentünk egy tömésnyi adagot . Sokszor gondoltam rá, hogy vajon mi lehet a füstben? Mi lehet ez a tejfehér varázslat, ami, nem kaparja a torkom, viszont kinézetre brutális mennyiségű, mérgező anyagnak tűnik. Nos, végzős vegyészmérnök lévén az évek során volt alkalmam kicsit utánajárni a dolognak.

    A füst szervetlen összetevőit egy lelkes, és kíváncsi tanárom segítségével megvizsgálhattam. Az eredmény szerint kb. 3% Szén-dioxid, kb. 19% Oxigén, 78% Nitrogén, és ami a kábult érzést adja: kb. 3600ppm Szén-monoxid volt a vizipipa üvegében található füst összetétele.

    Ez lehet sokaknak kínai, ezért viszonyítás képen: a levegő összetétele 78% Nitrogénből és 21% Oxigénből áll. A maradék 1% főleg Szén-dioxid, ill. sok más gáz, pl. a nemesgázok. (Természetesen most csak az említésre méltó anyagokat soroltam fel, mivel hosszú listát lehetne írni arról, hogy milyen gázok alkotják a levegőt.)

    A pipázás során a levegő a szívás hatására elhalad az izzó szén mellett, ott egy része reakcióba lép vele és Szén-dioxiddá és Szén-monoxiddá oxidálja azt, miközben felforrósodik. A forró levegő továbbmegy és a dohányban lévő anyagok (aromák, ill. illóanyagok) egy részét tovább viszi magával. A csövön át a vízbe érve lehűl és megnő a relatív páratartalma, ezért látjuk tejfehérnek a füstöt.

    Élettani hatása főként a Szén-monoxidnak van. Ez a vegyület mintegy 400-szor jobban tud kötődni a vérben található hemoglobin molekulához. A hemoglobin szállítja a szervezetben az Oxigént a véren keresztül a sejtjeinkhez. Amikor az ember beleszív a pipába egy slukkot, akkor a tüdejében lévő füstből a Szén-monoxid előszeretettel kötődik az említett hemoglobin molekulához, kiszorítva ezzel az Oxigént. Biztos sokan játszottak kiskorukban olyat, hogy vettek egy nagy levegőt és ameddig csak tudták „lent” tartották azt. Mikor már nem bírták tovább egy gyors kifújás és újra levegővétel után még mindig kicsit „bódult”, kába állapotban voltak. Ez az Oxigénhiányos állapot lép fel a pipázás közben is.

    A füstben lévő Oxigént csak részben tudja szervezetünk felhasználni mivel a Szén-monoxid elfoglalja a helyét. Szerencsére, ha a pipázás közben veszünk pár füst mentes lélegzetet, úgymond „kiszellőzik” a tüdőnk, és mintha mise történt volna, visszaáll az eredeti állapot, elmúlik a „bódult” érzés. Persze az oxigénhiányos állapot nem túl szerencsés a szervezet egyetlen sejtjének sem, biztos, hogy hosszútávon valamennyire megterheli az embert.

    A tények viszont azt mutatják, hogy az arab emberek (akik az egész életüket végig vizipipázzák) jórészt öregen hallnak meg, és akkor sem a vizipipa okozta szervkárosodásban. Tehát az én véleményem is az, hogy inkább a vizipipa mint a cigaretta. Sokkal élvezetesebb, és kevésbé káros.

    , Hozzászólás ID: #77018
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Ez az .eu-s blogból van.

    Nagy része igaz, pár dologba belekötnék saját ismereteim alapján. 😛

    , Hozzászólás ID: #77019
    edhardy
    Felhasználó
    edhardy
    • Hozzászólás: 542

    Igen onnan van 😀

    , Hozzászólás ID: #77020
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    edhardy írta korábban:
    Igen onnan van 😀

    Forrást írj, valami kicsit is, de illik. 🙂

    Amúgy van téma ami az egészségügyi részével foglalkozik, oda jobban illene…

    HOZZÁSZÓLÁSOK ÁTHELYEZVE!

    , Hozzászólás ID: #77021
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Üdv!

    Tanulmányaim során egy számomra is új dolgot véltem felfedezni.

    Wikipedia írta korábban:
    A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe elhanyagolható. Különösen veszélyessé akkor válik, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszol részecskéken, majd a tüdő falán. Éppen ezért minél több a légköri aeroszol, annál több bomlástermék juthat szervezetünkbe – tehát a sok aeroszol kibocsátásával járó dohányzás jelentősen növeli a tüdő sugárterhelését. A klinikai és szövettani vizsgálatok szerint a radon okozta rákbetegség kialakulásának helye az esetek zömében a centrális légutak elágazásainak csúcsa, azaz a karina régiója – az a hely, ahol az aeroszolok kiülepedése igen erőteljes.

    A dohányzásból jövő füst is aeroszolnak minősül, így pedig a több füst, nagyobb káros sugárterhelést okoz.

    (Zárt térben, szabadtéren a Radonsugárzás a tizede.)

    , Hozzászólás ID: #77022
    nightwolf
    Felhasználó
    Nightwolf
    • Hozzászólás: 1011

    Rendben van, sugárzás…De honnan jön a sugárzás?

    Milyen módon jut a szervezetbe? (jó pipázás közben de hogy?)

    -kicsit laikus vagyok ezen a téren…

    , Hozzászólás ID: #77023
    kormi
    Felhasználó
    Kormi
    • Hozzászólás: 453
    sYska/!/ írta korábban:
    Üdv!

    Tanulmányaim során egy számomra is új dolgot véltem felfedezni.

    Wikipedia írta korábban:
    A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe elhanyagolható. Különösen veszélyessé akkor válik, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszol részecskéken, majd a tüdő falán. Éppen ezért minél több a légköri aeroszol, annál több bomlástermék juthat szervezetünkbe – tehát a sok aeroszol kibocsátásával járó dohányzás jelentősen növeli a tüdő sugárterhelését. A klinikai és szövettani vizsgálatok szerint a radon okozta rákbetegség kialakulásának helye az esetek zömében a centrális légutak elágazásainak csúcsa, azaz a karina régiója – az a hely, ahol az aeroszolok kiülepedése igen erőteljes.

    A dohányzásból jövő füst is aeroszolnak minősül, így pedig a több füst, nagyobb káros sugárterhelést okoz.

    (Zárt térben, szabadtéren a Radonsugárzás a tizede.)

    Ez így igaz, tegnap előtt voltam vizsgázni ebből a tárgyból 😀

    Egyébként a Radonnal sincs baj, ha az ember sokat szellőztet…ez olyasmi, amit nem lehet elkerülni, benne van a téglában, földben ,ahonnan kidiffundál…

    Én a dohánytermékeknél a Radon ezen formájú veszélyeztetése mellett az ólomtól és a polóniumtól félnék még(és persze egyéb nehézfémektől)…Valami döbbenetes ezek mekkora sugárterhelést adnak…emlékeim szerint egy dohányos embernek évente kb. 15-17 mSv. Hogy érzékeltessem ez mekkora érték, a természetes háttérsugárzás évente csak 2,4 mSv-t ad. Ezek a nehézfémek nem csak a dohányleveleken tapadhatnak meg, hanem a dohány ezekre érzékeny, magyarán feldúsulások lehetnek benne.Úgy pl., ahogy a sóskában, salátában Sr (anno Csernobilnál is kb. emiatt a hiszti miatt volt olcsó a saláta).

    Aztán most remélem nem írtam nagy hülyeségeket…az adatok lehetnek mások, bevallom azokat a füzetemből néztem…és mint unatkozó diáknak- az nem olyan hiteles forrás 🙂

    , Hozzászólás ID: #77024
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Rendben, értem, csak azt nem, hogy a levegőben lebegő egyébb részecskék / por, korom, virágpor/ nem minősülnek aeroszolnak?

    Az említett részecskékhez nem tapad a radon és egyéb sugárzó anyag?

    Tudom a dohányzás nagyon egészségtelen, de azt hiszem a vele foglalkozó cikkek túlnyomó része az ilysztgetést szolgálja.

    A magam példájából kiindulva,- aki már 40 éve dohányzom – úgy kéne sugároznom, hogy Csernobil jöhetne tanulni! 🙂

    Mindemellett senkit nem kívánok a dohányzásra buzdítani!

    , Hozzászólás ID: #77025
    nightwolf
    Felhasználó
    Nightwolf
    • Hozzászólás: 1011

    Rendben, így már világosabb számomra…Azonban egy másik kérdés ezzel kapcsolatban…

    Mi a helyzet a panellel? Panel lakás köztudottan a régiek igazából nem tartalmaznak betonon és betonvason kívül mást…Itt mekkora a sugárzás kb?

    Lehet most nagy baromságot kérdeztem…de hátha nem… :rouge:

    , Hozzászólás ID: #77026
    kormi
    Felhasználó
    Kormi
    • Hozzászólás: 453
    Nightwolf írta korábban:
    Rendben van, sugárzás…De honnan jön a sugárzás?

    Milyen módon jut a szervezetbe? (jó pipázás közben de hogy?)

    -kicsit laikus vagyok ezen a téren…

    A radonsugárzás a levegőben van. A radon a rádium egyik bomlásterméke, mely már gáz halmazállapotú. A rádium a közetekben található meg, egyes agyagokban például olyan nagymértékben ,hogy azt építkezésre nem lehet használni, vagy a belőle épített objektumot lakhatatlannak minőstik. A radon végülis folyamatosan keletkezik és a kőzetek pórusain könnyedén kidiffundál a légkörbe. A szobában ezért nem jó, ha az ember nem szellőztet sokáig-feldúsul.Amúgy az életben minden tárgy, és még mi emberek is radioaktívak vagyunk.Csak bennünk másodpercenként 10000 bomlás játszódik le.főleg a 40-es kálium bomlásából…szóval az csak egy sztereotípia, hogy jujj, ha az atomreaktor felrobban, akkor minden radioaktív lesz…nem…már eleve minden az…csak a tv, rádió mg ezek a baromságok olykor-olykor előveszik ezt a témát és itt vagdalkoznak vele, ijesztgetik a nyugdíjasokat, de az a rendszer is jól ki van találva…a mértékegységekkel úgy variálnak, hogy az veszélyes legyen, mert a köznép csak azt érti, hogy mili-, vagy éppen mega…és van olyan mértékegység, aminél a mili már halálos dózis, meg van olyan, ahol a mega sem.

    Pipázás közben úgy, hogy kilélegzed a füstöt, majd az aeroszolrészecskékre tapad a radon, majd passzvan belélegzed a dolgot…én így érteném, és így van kb. értelme…tehát megint, a passzív dohányzás öl…

    , Hozzászólás ID: #77027
    kormi
    Felhasználó
    Kormi
    • Hozzászólás: 453
    akoska60 írta korábban:
    Rendben, értem, csak azt nem, hogy a levegőben lebegő egyébb részecskék / por, korom, virágpor/ nem minősülnek aeroszolnak?

    Az említett részecskékhez nem tapad a radon és egyéb sugárzó anyag?

    Dehogynem! Itt szerintem csak azt akarta mondani a cikkíró, hogy dohányzáskor az aeroszolmennyiség megnő, és akkor így a kockázat is…Egyébként igen, ezek a dohányzós cikkek eléggé elfogultak szoktak lenni, dehát ez van…

    , Hozzászólás ID: #77028
    nightwolf
    Felhasználó
    Nightwolf
    • Hozzászólás: 1011

    Hát…érdekes, de most őszintén…azért születünk, hogy előbb utóbb meg is haljunk, de részemről a helyzet annyi, hogy pipázok és szellőztetek többet… :happy1:

    , Hozzászólás ID: #77029
    kormi
    Felhasználó
    Kormi
    • Hozzászólás: 453
    Nightwolf írta korábban:
    Rendben, így már világosabb számomra…Azonban egy másik kérdés ezzel kapcsolatban…

    Mi a helyzet a panellel? Panel lakás köztudottan a régiek igazából nem tartalmaznak betonon és betonvason kívül mást…Itt mekkora a sugárzás kb?

    Lehet most nagy baromságot kérdeztem…de hátha nem… :rouge:

    A panelokban is ugyanúgy van…a betonnak is az alapja kő, ami porrá van zúzva. Igazából a rádium, az uránnal olyan szerencsés, hogy a Földön mindenhol kb. egyenlő arányban van jelen(vannak feldúsulások, ott bányásszák), kb 2g/t . Ezeknek nagyon nagy a felezési idejük, a Földdel kb. egyidős elemek és még van belőlük rendesen…olyan 10^9 nagyságú. Szóval szép lassan bomladozgatnak, az uránból ólom lesz, a rádiumból meg radon, ami így is, úgyis kijön az ilyne kicsit lazább kőzetekből…a betonból is szépen lassan.

    , Hozzászólás ID: #77030
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Erre szerettem volna rávilágítani! 🙂

    , Hozzászólás ID: #77031
    nightwolf
    Felhasználó
    Nightwolf
    • Hozzászólás: 1011

    Akkor építsünk fából valami kecószerűséget, és le lehet csökkenteni a mennyiségét…

    Gondolj csak bele…felépíted a fakecót, és a levegőztetéssel többé nem lesz gondod, mert átfújja a szél… 😀

    , Hozzászólás ID: #77032
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Csak jelzem, hogy fabol lehet a legjobb minosegu epuleteket epiteni az egyik legjobb minosegu epitoanyag ami letezik, csak azert nem tesszuk ezt, mert a leges legdragabb 🙂

    , Hozzászólás ID: #77033
    bandikj
    Felhasználó
    BandiKJ
    • Hozzászólás: 438
    Nightwolf írta korábban:
    Akkor építsünk fából valami kecószerűséget, és le lehet csökkenteni a mennyiségét…

    Gondolj csak bele…felépíted a fakecót, és a levegőztetéssel többé nem lesz gondod, mert átfújja a szél… 😀

    és ott még egy gyufa is gyilkos szerszám…

    , Hozzászólás ID: #77034
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    Nightwolf írta korábban:
    Akkor építsünk fából valami kecószerűséget, és le lehet csökkenteni a mennyiségét…

    Gondolj csak bele…felépíted a fakecót, és a levegőztetéssel többé nem lesz gondod, mert átfújja a szél… 😀

    Növények ezeket a nehézfémeket és egyéb sugárzó izotópokat elraktározzák magukba. Így a fából készült házzal majdnem ugyan ott tartasz.. Fából talán gyorsabban kidiffundál a rések, repedések miatt. (Szilárdból gáz lesz.)

    , Hozzászólás ID: #77035
    zizibalazs
    Felhasználó
    zizibalazs
    • Hozzászólás: 5

    Sziasztok!

    Visszatérve az eredeti témára:

    Az, hogy a vízipipa káros, ténykérdés.

    Szerintem nagy igazság lehet abban hogy sokkal károsabb mint a cigaretta.

    A legjobb ha megnézzük a dohány dobozát:

    AM citrom:

    0.5 % Nikotin

    Én kb. 16-18 grammot szoktam tömni belőle a Vortex kerámiába.

    16 gramm 0.5 %-a !!!800 mg!!!! de ugye 4-en szívjuk… így fejenként 200 mg-ot kapunk.

    Persze a nikotin a csőben lehül, és egy része kicsapódik! A vízben meglehetősen rosszul nyelődik el..

    Majdnem hogy nem ér semmit a víz.(Csak hűt)

    (különben nem használták volna egyéb kábítószerek fogyasztására, mivel azokat is kiszűrte volna)

    Ha a keletkező nikotin mennyiség negyede (50mg) el is jut hozzánk,

    már akkor is több mint egy doboz cigarettának felel meg.

    Szintén téves az az elképzelés miszerint a nikotin nem káros.

    Viszeret, és egyéb szív és érrendszeri betegséget okoz.

    A Nikotin továbbá függőséget is okoz!!!

    0% kátrány:

    Ez egy becsapós jelölés, ugyanis a dobozban lévő dohány valóban nem tartalmaz kátrányt.

    A kátrány ugyanis a dohány égése során keletkezik!

    A cigarettánál ugyan így! Amíg nem gyújtod meg, addig nincs is kátrány!

    Kátrány minden növényi rész elégetésekor keletkezik!

    Még akkor is, ha az egy tábor tűz, avar égetés, vízipipa dohyány, cigarettapapír.

    Ha jól tudom akkor a cellulóz égésekor jön létre, de ezt nem tudom biztosan…

    További kátrány forrás a Vízipipa tetején izzó szén!

    Nem véletlenül kaptak szilikózist,

    és egyéb ronda tüdőbetegségeket a kazánfűtők a 19. században!

    Az izzó szénnél még fontos megemlíteni a szén monoxid keletkezését.

    Ha a szén dioxidot izzó szénen szívjuk át akkor szénmonoxid keletkezik!

    Pontosan ugyan úgy ahogy a kazánban visszaáramlik az égéstermék (benne a széndioxid),

    találkozik az izzó tüzelőanyaggal, és már kész is a szénmonoxid!

    Nagyon hasonló a vízipipánál is csak itt nincs kémény,

    de a reakció itt is végbe megy, majd a tüdőnkbe.:P

    A szénmonoxid bejut a véráramba, és úgy ahogy a szénmonoxid rátapad a vörös vértestek

    Hemoglobinjára pontosabban a vas alapú “Hem” részre.

    A széndioxid a tüdőben leválik a hemoglobinról.

    Ellentétben a szénmonoxiddal amit nem tud leadni a vörösvértest.

    Azt élete végéig hordozza úgy hogy közben képtelen ellátni a feladatát.

    Ez általában oxigénhiányt szokott előidézni.

    Szédülést, és bódultságot okoz, nem mellesleg megterheli a vörös csontvelőt,

    aminek pótolni kell a használhatatlanná vált vörös vértesteket.

    További káros anyagok:

    Melasz, Glicerin, illóolajok

    Mivé égnek el ezek???

    A felszabadult anyagoknak milyen élettani hatása van???

    Tudja ezt itt valaki???

    Csak mert nekem erről halvány lila vízipipafüstöm sincs:P!

    De azt sejtem, hogy nem alpesi levegő lesz belőlük.

    Tehát, ha valaki nincs ezekkel tisztában,(én sem egyébként)

    és úgy állítja, hogy kevésbé káros mint bármely más dohányzási forma,

    akkor azzal ÓRIÁSI FELELŐTLENSÉGET KÖVET EL!!!

    Példa:

    16 éves kis srác:

    -Anya! A haveroknál vízipipáztam és finom volt!

    Szeretnék én is egyet magamnak!

    -Nem kisfiam mert nagyon káros!

    -De Anya! Nézd itt egy internetes oldalon azt írják hogy csak nagyon kicsit káros!

    -Na jó, legyen, de nem fogod minden nap használni!

    -Hurrá!

    Az anyukát a dialógusból akár ki is hagyhattam volna,

    mert a gyerek elhiszi, hogy kevésbé káros, és vesz magának egyet.

    Néhány hónap múlva a srác hetente akár többet is töm magának akár társaság nélkül!

    Persze tudom, hogy ez egy sarkított példa,

    de a veszély igenis valós!

    Tipp:

    Mérjétek le a megtömött kerámia súlyát szenekkel együtt egy levélmérlegen,

    majd mérjétek le újból a hamuval együtt a kör végén!

    Döbbenetes!!!

    Persze nem arra kell gondolni, hogy az a tömeg mind a tüdődben landolt.

    De akkor is félelmetes!

    UI:

    Félreértés ne essék:

    Én vízipipa párti vagyok!

    Ha már dohányzik valaki, akkor az legyen vízipipás!

    Mert vízipipázni csak társaságban érdemes,

    és ezáltal társasági életet is él az ember.

    Egyik dohányzási mód sem képes azt az élményt nyújtani, mint egy vízipipa.

    Csak mindezt lehetőleg ne minden nap.

    Én 2 hétnél sűrűbben nem szoktam, pont emiatt.

    Köszönöm, hogy végigolvastátok!

    Üdv:

    Balázs

    , Hozzászólás ID: #77036
    homo pipulens
    Felhasználó
    Homo Pipulens
    • Hozzászólás: 165

    Azért én ezzel vitatkoznék. Szerintem elszámoltad a nikotintartalmat. Szerintem 800mg már töbszörösen halálos adag.

    Amúgy had meséljem el a saját tapasztalataimat.

    14 évesen:Kipróbáltam a cigarettát, fél szál eredmény: hánytam és nagyon rosszul voltam. Még ugyanezen a nyáron kipróbáltam a vizipipát. Máig emlékszem, hozzá nem értőkkel volt, és kapart mint a fene. És egyátalán enm voltam rosszul ezt mivel magyarázod?

    Ugrás…

    15 évesen ősszel.

    Haverokkal vettünk kubai szivart és elszívtuk. Az elején még jól is esett és ott “rajkodtunk” ho milyen keresztapás a szivar és majd minden hónapban elszívunk eggyet az egészségünkre. Nem így lett…… Eredmény: pokoli rosszlét(és hányás) melyet azóta se tapasztaltam.

    Ugrás…

    16 ik szülinapomra megvettem az 1-ső kicsi pipámat ami azóta is vígan pöfékel, igaz már azóta fejlesztettem a pipás felszereltségen.

    ja és még valami…. Mért nem haltam meg amikor 3 órán keresztül szívtam egyedül egy pipát????

    továbra is azt vallom hogy a vizipipa a “legegészségesebb” dohányzási fajta.(a tubák után :D)

    , Hozzászólás ID: #77037
    bryce
    Felhasználó
    bryce
    • Hozzászólás: 740

    add1: 16 g dohány, 80 miligramm nikotint tartalmaz, ami szinte semmi, mint az alkoholmentes sörben… add2: ha vizipipa párti vagy, miért írsz ilyen ilyeneket? :grr:

    , Hozzászólás ID: #77038
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Érdekes amiket leírtál, de ha régebbi topicocba beleolvasol, a glicerin égéséről is volt szó, hogy lényegében káros anyag nem keletkezik. Az illóolajokból meg miért lenne káros anyag?

    A nikotin valóban káros és függőséget okoz, de butaság lenne azt hinni, hogy a cigarettára a nikotin miatt szokunk rá. belejátszik ugyan, de mondok egy példát: van ismerősöm, aki 30 éve dohányzik, már idős, és nem akarja letenni. Mondom miért? Mert fizikai elvonási tünetek jelentkeznek. Ok. Ha a nikotin a ludas, akkor ott a nikotintapasz. Elég? Nem elég. Ha a nikotin lenne a legfőbb oka a cigarettára szokásnak, akkor egszerű nikotintapasszal mindenki leszokna. Szóval a pszichikai függőség sokkal erősebb, ami vízipipánál is fennál, de figyelembe kell venni azt a tényt, hogy melyiket mikor használjuk és használhatjuk.

    Mondjuk egy átlagos napon egy cigis: reggeli kávé mellé egy-két szál cigi, utána várja a buszt, addig elszív egy cigit, mielőtt beér a munkahelyre elszív egy cigit, ott pedig, amikor van szünet, akkor egy cigi. hazafelé ugyanez, buli vagy pihenés alkalmával meg mégtöbb.

    A vízipipát én max 4-5 alkalommal tudom szívni egy héten.

    Aki nem cigizett soha, nem is tudja, miről beszél. Volt, hogy sok cigit elszívtam egyszerre, rövid idő alatt és teljesen rosszul lettem tőle. Pipánál is volt, hogy beszédülök, de még olyan állapotba nem kerültem soha, mint sok cigitől. Szóval a 100 szál cigi egy vízipipa alatt egy baromság, mert abba belehalnánk. Egy doboz cigitől már beállnál egy óra alatt, nemhogy 5 doboztól. Ez abszurd.

    A kátrány valóban a dohány elégésekor keletkezik, de nemárt tudni, hogy a vízipipánál a dohánynak nagyon kis része ég el. Ha te el szoktad égetni a dohányt, akkor valamit rosszul csinálsz. A Hamuréteg pedig nem kerül a tüdőnkbe, mert a szilárd anyagok a vízben maradnak.

    A füst alkotóanyagait már korábban valaki részletezte, miszerint 78% nitrogént tartalmaz, illetve kb 18% oxigént és a maradék széndioxid, szénmonoxid (legalábbis ezek lényegesek).

    A cigarettánál a kátrány legfőbb forrása az elégett dohányon kívül a papír, amiben van festék- és ragasztóanyag is. És nem mellékes, hogy itt a dohányt valóban elégetjük hamuvá. A rákkeltő anyagok pedig magas hőmérsékleten válnak ki a füstből. A vízipipánál igazán lehűl a füst, míg a ciginél kb 600 fokos füstöt szívunk be közvetlenül (a szánktól kb két centire izzik a dohány).

    Én sem állítom, hogy a vízipipa nem káros, de abban biztos vagyok, hogy nem károsabb a ciginél. Hiszek a saját tapasztalásban és ha össze akarod hasonlítani, akkor szívj el hasonló mennyiséget hasonló időn keresztül mindkettőből és érezni fogod, hogy másnapra a cigitől ki fog készülni a tüdőd, berekedsz, köhögsz, megfájdul a torkod. Pipánál ilyet nem tapasztaltam. Szóval monjduk azt hogy káros. Ez igaz. Aki nem dohányzik, az egyikre se szokjon rá. Aki viszont cigizik, az inkább térjen rá a vízipipára.

    Ha egy ideig dohányzol, hamar jelentkezik a hurutos köhögés. Már évek óta pipázom és elég rendszeresen, de semmiféle köhögés eddig nem jelentkezett. Ciginél elég egy hoszabb éjszaka és három napig köhögök. Szóval érdemes ezeken elgondolkodni.

    , Hozzászólás ID: #77039
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    40 éves cigarettás múlttal kezdtem el vízipipázni.

    Nem tudom igazolni az általad elmondottakat, hogy függőséget okoz. Miután végére értem a pipázásnak, pár perc múlva cigire gyújtok, mert az a másfél óra amit a pipa mellett töltök elvonási tüneteket okoz, és már alig várom, hogy rágyújthassak!

    Tehát a túlzott nikotin bevitel – legalább is nálam – valahogy nem jön létre a pipával.

    A szilikózist pedig nem a dohányzástól és nem a széntől kapod, mert ha így lenne, akkor csak a dohányzó bauxit bányászok szenvednének tőle,

    A szilikózist a folyamatosan nagy mértékben belélegzett apró szilárd anyag / por/ okozza.

    Nem ismerek olyan tömési formát a vízipipánál amivel jelentős mennyiségű por jut a füsttel együtt a tüdőbe.

    A sok sok újságban és egyéb médiában leírt elrettentő példa és ellenérv ellenére én nagyon erősen gondolkodom, hogy a cigiről leszokom, és csak vízipipázni fogok, nem két hetente, de valószínüleg naponta, mert a lelki békém fenntartásához is nagy mértékben hozzájárul ez a békés relaxációs tevékenység.

    , Hozzászólás ID: #77040
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825
    akoska60 írta korábban:

    A sok sok újságban és egyéb médiában leírt elrettentő példa és ellenérv ellenére én nagyon erősen gondolkodom, hogy a cigiről leszokom, és csak vízipipázni fogok, nem két hetente, de valószínüleg naponta, mert a lelki békém fenntartásához is nagy mértékben hozzájárul ez a békés relaxációs tevékenység.

    Én nagyon sok sikert kívánok a leszokáshoz! Az biztos, hogy a 40 év dohányzás erős függőséget okoz fizikailag és pszichikailag egyaránt. Mert a cigarettázás egy pótcselekvés is sokszor. Várni kell a buszra, van egy szabad órád és nem tudsz mit csinálni, hát kényelembe helyezed magad és rágyújtasz. A cigit ha elhagyod, nehéz lesz megszokni, hogy ha nem jön a busz, akkor ne a cigi után nyúlj. Kívánni fogod és soha nem fog megszűnni a vágy azután, hogy rágyújts. Viszont minden elhatározás kérdése. Nem veszel cigit és nem gyújtasz rá. A fizikai függőséget pedig nikotintapasszal lehet csökkenteni, a pszichikai függőség visznt úgy is sokkal erősebb, azt kell igazán leküzdeni és elhatározni, hogy mától nem.

    Egy ismerősöm 11 hónapja nem gyújtott rá és aóta megvette magának a vízipipát. Aztmondja, sokkal jobban bírta az első hónapokat, most meg már nem is hiányzik neki. 🙂

    Nyilván mindezt te is tudod, csak bátorításképpen írtam, hátha segít az elhatározásban :).

    , Hozzászólás ID: #77041
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    A lényeges dolgokat már leírták, de az egészről csak annyit, hogy 20 mg nikotin már ölni képes, és ha helyes lenne amit mondanál akkor már rég nem lennének vízipipák, vízipipázó emberek, webshopok, fórumok, boltok, dohányok, arabok, mert mindenki rég megpusztult volna nikotinmérgezésben :).

    Mellesleg nem tudom mennyire állsz hadilábon a matekkal de 16 gramm az tudomásom szerint 16 000 miligramm aminek a 0.5 %-a jobb helyeken 80 mg, ami amúgy szintén baromság szvsz. Ha tömök egy havannát és elszívom egyedül olyan 4-5 ször kellene elhaláloznom 3-4 óra alatt :).

    Akárhogy is szívtam, eddig még nem sikerült :).

    , Hozzászólás ID: #77042
    zizibalazs
    Felhasználó
    zizibalazs
    • Hozzászólás: 5

    Sziasztok!

    Először is igazat kell hogy adjak Akoska 60 -nak!

    A szilikózist valóban a szálló por okozza, és nem a kátrány ahogy én írtam!

    Abban teljesen igazatok van, hogy rövidtávú hatásában messze elmarad a cigarettáétól.

    A hosszútávú hatásait az egyénre, és társadalomra nézve még senki nem tudja megmondani, mivel alig 5 éve van itt Európában jelen a vízipipa.

    Biztosat csak akkor mondhatunk károsságát tekintve a cigarettáról, és a pipáról, ha legalább 10-15 év

    felmérését összevetjük a pipázók és cigarettázók közt.

    Vízipipáról ilyen felmérés tudtommal még nem készült.

    Lehet, hogy most úgy érezzük, hogy semmi bajunk nem lesz tőle, de a hosszútávú hatásai ismeretlenek.

    Nagyon sokáig (több évtizedig) a cigarettáról is azt hitték, hogy csak picit káros…

    Aztán kiderült hogy csomó akkor új betegség a cigaretta számlájára írható.

    Saját tapasztalat:

    Ha vízipipából szívok annyit hogy kicsit szédüljek tőle kellemesen, akkor után picit fáj a tüdőm, és másnap

    az allergiám 3X olyan erősen jelentkezik mint vízipipázás elött.

    Ha aznap nem jelentkezett az allergiám akkor másnap tuti előjön valamilyen formában.

    Ha a cigarettát letüdőzöm akkor azonnal köhögőrohamom lesz.

    Így nem is tüdőzöm le, ha nagyritkán szegfűszegeset szívok.

    (Egyébként érdekes, hogy redszeres cigarettást kínáltam vízipipával, aki pedig köhögőrohamot kapott a vízipipától! Ha valakinek volt hasonlója akkor az szóljon, mert elég fura volt!)

    Szivart viszont többet próbáltam:

    Egy kifejezetten lágy dominikai robusto-t elszívva kb annyit érzek mint vízipipázáskor, csak nem fáj a tudőm akkor sem ha kicsit sokat pöfékeltem belőle.

    Ugyan ez van a normál (nem vízi pipánál) Persze ezeket csak 2 havonta “űzöm”…

    De hangsúlyozom, hogy ezek csak rövidtávú hatások!

    Glicerint használnak a diszkókban a füstgépekben ha jól tudom a száraz jég mellett.

    Tehát ki mennyiségben (nem letüdőzve) ritkán (heti egyszer) nem veszélyes.

    A Melaszról tényleg gőzöm sincs, de a dohány felső részében tuti hogy elég…

    Nem tudom hogy mivé….

    Az illóolaj is elég (nem elpárolog!) a dohány felső részében.

    Az sem tudom hogy mivé ég el…. és a hatását sem tudom.

    A Nikotin:

    Amit kiszámoltam az csak az elméleti nikotin mennyiség amit letüdőz az ember.

    pusztán beütöttem a számológépbe.

    Meglehet hogy a vízipipánál valami miatt (nem tudom mi miatt) kevesebb jut a szervezetbe.

    Egyébként AF (0.05%) és AM (0.5%) közt nem éreztem különbséget.

    Mindkettő ugyan annyira be tudott ütni!

    Függőség:

    A vízipipában van függőséget okozó nikotin!

    Rászokni mégis nehezebb, mint a cigarettára, mert sokkal körülményesebb, és sokkal több idő kell hozzá.

    Csak ritkán van az embernek alkamas ideje, hogy pipázzon.

    Így nem fog buszmegállóban pipát tömni ellentétben a cigarettással aki 5 perc alatt elszívja a szükséges nikotin

    adagját.

    A nikotinnak továbbá van halálos adagja! (Látsd: Argo c. film :D)

    Egy szál cigarettában lévő nikotin tudtommal 20-25 perc alatt ürül ki a szervezetből.

    Tehát ha valaki azt az általam kiszámolt 50 mg-ot 2 óra alatt szívja el akkor az még nem halálos!

    Továbba a nikotin csak a dohány felső szénné égett részéből szabadult ki(legalábbis én így gondolom). az alsó még nedves részből még nem.

    Tehát az általam írt 50 mg sem biztos ,hogy 50mg.

    Üdv:

    Balázs

30 bejegyzés megtekintése - 31-60 / 153

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.