A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Felvilágosítás – őszintén

Ebben a fórumban: Felvilágosítás Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #77103
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    SteadyMan írta korábban:
    serpentes írta korábban:
    …Feltételezésem szerint ezért nem túl nagy a vizipipa nikotintartalma.. és ezért tapasztalun csak enyhe tüneteket 1-2 durvább este után 😀

    Igen, ez valahogy így van, ahogy leírtad, plusz még az is hozzátartozik, hogy nem egyből beszívod az elégett dohány füstjét, hanem még az átmegy a vízen is. Itt fellép egy “szűrő-hűtő” hatás, ami kedvező a számunkra.

    A víz nem szűri a nikotint, inkább katalizálja (picit erősíti). A függőséget, a rágyújtási kényszert több vegyület is adja. A Nikotin az egyik ilyen, azonban feltehetően más vegyületekkel együtt fejti ki azt a hatását amit a cigarettával, mivel én mostanában hetente átlag 1 pipát tömök és minden okés. 🙂

    Szóval a nikotinnak tulajdonított rossz hatást csak más anyagokkal kölcsönhatásban produkálja olyan mértékben. (Azaz: Nem maga a nikotin ami igazi függőséget kiépít, hanem más vegyületekkel együtt fejti ki rászoktató hatását, amik csak a cigarettában találhatóak meg.)

    , Hozzászólás ID: #77104
    bogaras
    Felhasználó
    bogaras
    • Hozzászólás: 302

    Volt valamelyik dohánynál szó az ADDIKTÍV szóról, ami a csomagoláson volt feltüntetve. Kicsit utánajártam és tévedtünk. Nem változott meg az összetétel és más egyéb sem. Annyit jelent, hogy rá tudunk szokni, függőséget okoz stb. Valami új szabvány lehet ez szerintem. Pl. a cigarettadohány is addiktív és az alkohol is.

    , Hozzászólás ID: #77105
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189
    bogaras írta korábban:
    Volt valamelyik dohánynál szó az ADDIKTÍV szóról, ami a csomagoláson volt feltüntetve. Kicsit utánajártam és tévedtünk. Nem változott meg az összetétel és más egyéb sem. Annyit jelent, hogy rá tudunk szokni, függőséget okoz stb. Valami új szabvány lehet ez szerintem. Pl. a cigarettadohány is addiktív és az alkohol is.

    Igen, ezt páran már akkor is megírtuk, hogy szó sincs arórl hogy a dohány egy újfajta ‘addiktív’ dohány lenne, mindössze figyelmeztetésként van ráírva, hogy a dohányzásra könnyen rá lehet szokni.. Ugyanúgy mint a cigarettás dobozokon szereplő feliratoknál.

    , Hozzászólás ID: #77106
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208
    Watcher írta korábban:
    …………..Ebbe a körbe nagyon jól beillik az új divat a vízippa erról is csak egy réteg szerez viszonylag átfogóbb ismeretet, éppen úgy mint az előbb felsorolt dolgokról, a többieket meg lehet etetni a maszlaggal. A megszólaltatott “szakértők” meg csak azt szajkózzák amit a bibliaként rájuk erőltetett szakkönyvek, tanulmányok leírnak. Ha ezektől a dogmáktól eltérnek akkor a “tudós” társadalom kiveti magából őket.

    Ezek a szakértők sem szakértők, inkább csak egy beállított báb, a média bábja, hogy lejárasson egy olyan dolgot, amit nem is ismer igazán, talán előbb megkellene ismernie, azután jártatnia a száját egy olyan műsorban mint amiben az az unszimpatikus hölgy is benne volt. Ez a műsor is csak a kavarásból él meg. :rougefaché: :=

    , Hozzászólás ID: #77107
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Saját véleményem alapján úgy gondolom, hogy az egyik legjobb összehasonlítási alap a saját tapasztalat. Ha elszívsz egy cigit vagy egy pipát, akkor érezni fogod a különbséget.

    A szakértők és orvosok egy része talán egyiket sem próbálta még, és az egészség hívei nem is fogják kipróbálni egyiket sem. Éppen ezért ők nehezebben szerzik meg ezeket a tapasztalatokat, azt meg nem várhatjuk senkitől, hogy csupán szakmai kíváncsiságból szívjon el egy doboz cigit, utána meg két óráig pipázzon, és döntse el, melyik a jobb. Pedig így máris jobban érezné mindenki a különbséget.

    Az viszont elvárható lenne, hogy ha valaki a vízipipáról véleményt alkot, akkor legalább behatóan tanulmányozza ezt a szokást, ne pedig mindenhonnan hallott és egyéb kémiai adatokra alapozza csupán a véleményét.

    Sajnos rengeteg kávézóban szolgálnak fel olyan pipát, aminek semmi köze nincs az igazi vízipipához, azon kívül, hogy kihozzák eléd a tárgyat. Amíg a vendéglátásban is tesznek arra, hogy használható pipát adjanak, addig hiába várunk arra, hogy a szakértők komolyan tanulmányozzák.

    A vízipipa kultúrája (mint sok más egyéb dolog) még gyerekcipőben jár nálunk, és sok-sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek elfogadják és ne ítéljék el első látásra, csupán azért, mert nem ismerik.

    , Hozzászólás ID: #77108
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Én régen cigiztem, de amikor elkezdtem pipázni leálltam vele. Teljesen más a cigizés és a pipázás, a cigi büdös, mert a papír ég el és kátrány keletkezik, büdös lesz. Ellenben a vízipipával, ahol kellemes illatok vannak. :super:

    , Hozzászólás ID: #77109
    SteadyMan
    Felhasználó
    SteadyMan
    • Hozzászólás: 508
    anegytech írta korábban:
    Saját véleményem alapján úgy gondolom, hogy az egyik legjobb összehasonlítási alap a saját tapasztalat. Ha elszívsz egy cigit vagy egy pipát, akkor érezni fogod a különbséget.

    Teljesen egyetértek anagytech véleményével. Én elég komoly szivarpusztító voltam, bevallom, még mindig el-elpöffentek egy kellemes dominikai, vagy kubai finomságot alkalomadtán, de már korántsem annyit, mint a rendszeres vizipipázóvá válásom előtt.

    Nem kívánom már annyira, a szivart, mert elég összetett élményt ad a vizipipa. Igaz, hogy buliban, vagy egy tárgyaláson egyszerűbb egy szivart kezelni, de amikor lehet inkább már a vizipipát preferálom.

    Nem tudom igazán leírni, de egy “könnyebb” műfaj ez. Valahogy a szervezetem is így reagálja le, mert egy erősebb szivar már néha ütős tud lenni. Elszoktam tőle és ezt nem is bánom.

    , Hozzászólás ID: #77110
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Azért a vendéglátásban készített pipák minőségét ne hasonlítsuk össze a meg nem írt tanulmányokra hivatkozó, mindenféle alap nélkül beszélő “szakértőkkel” 🙂 Én azt nem értem, hogy miért hivatkozik valaki olyan dologra, amit el sem olvas? Könyörgöm, ott az a rohadt WHO tanulmány, ami a csapból is folyik. Miért nem olvassa végre el valaki, mielőtt hülyeséget beszél vele kapcsolatban? Feketén-fehéren le van írva ott is, mi a helyzet.

    Több tanulmány létezik amúgy, amely a pipázással kapcsolatos, de egyik sem a nálunk használtra vonatkozik. Egy “közvéleménykutatás” szerű tanulmány létezik egyedül, amire valamennyire lehetne támaszkodni, csak az pedig Indiában készült, ahol is teljesen más típusú dohányt szívnak mint mi, a szénnel közvetlenül rajta a dohányon (természetesen a dohánytípusok és azok felhasználása közti különbségeket nem vették figyelembe, ez alapján egy kalap alá vontak mindent).

    , Hozzászólás ID: #77111
    webbie
    Felhasználó
    webbie
    • Hozzászólás: 1924

    Azért felénk sem nyugszanak a hozzáértő orvosok.  link

    , Hozzászólás ID: #77112
    hcsimike
    Felhasználó
    HcsImike
    • Hozzászólás: 266

    “Békés megye hírújságában” is volt valamelyik nap egy cikk ugynilyen témában, de azt nem tudom linkelni…

    , Hozzászólás ID: #77113
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Az én bogomban is van egy pár ilyen idióta cikk.

    , Hozzászólás ID: #77114
    dieddevil
    Felhasználó
    Dieddevil
    • Hozzászólás: 109

    Szerintem nem kell ahhoz “szakértő” ,hogy átfújd a pipa füstöt egy papírzsepin és a cigifüstöt,a látvány mindent megmagyaráz… Viszont eszembe jutott egy érdekes dolog, beszéltünk a dohány égéséről ,de én úgy vettem észre ,hogy nem ég el csak ami rajta van (pl:glicerin..stb),persze biztos megég a dohány is valamennyire.Ha szívod a cigit a dohányból hamu lesz ,de ha pipázás befejezése után megnézed a kerámiát, akkor nem hamu lesz benne ,hanem egy szilárd anyag(ha hamuvá válna,tehát teljesen elégne akkor a vízbe kötne ki mind és üres lenne a kerámia).Javítsatok ki ,ha hülyeséget mondtam.

    , Hozzászólás ID: #77115
    homo pipulens
    Felhasználó
    Homo Pipulens
    • Hozzászólás: 165

    A növények oxidációja sablonokban így éz ki:

    rendes övény>szenesedés>hamu

    A cigaretta hamuvá ég el ezért nagyon káros többek közt.

    A vp dohány jó esetben csak szenesedik a tömés végére amit érezni is lehet.( de valamennyi %-a akkor is teljesen elég.)

    , Hozzászólás ID: #77116
    kdavid
    Felhasználó
    kdavid
    • Hozzászólás: 22

    Ezaz!

    Most volt az egyik HÍRcsatornán a TV-ben, hogy a vízipipa károsabb a ciginél, és persze, hogy anyám látta, hurrá.

    Na most, mi köze van a vízipipához egy főként politikával foglalkozó csatornának? Ezen is látszik, hogy emögött pénznek kell lennie (szerintem).

    A másik érdekes dolog, hogy ahogy emlékszem, ez a “toxikológos” adott interjút a /rötölö/-nek is pár éve, akkor még persze nem volt káros..

    De ő orvos, neki kell hinni.. Hát persze..

    Láttátok?

    , Hozzászólás ID: #77117
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Én csak a végét láttam sajnos az interjúnak, de szerintem teljesen korrekt volt. Kicsit túlpörgette azt a részét a dolognak, hogy ha egyazon csőből több ember is szív, akkor TBC-s leszel (persze ezt a külföldi országokkal kapcsolatosan mondta elsősorban, hisz ott nagyobb az esély a megbetegedésre), viszont az tetszett, hogy ő is, és a riporter csaj is kihangsúlyozta többször is, hogy a pipában nem ugyanaz a dohány van, mint a cigiben, nagyon jelentős az eltérés. Utána még az alkotóelemekről mondott pár szót a csávó, csak félbeszakították (itt azt elemezte, hogy a dohányban ugye nikotin van, ami a függőséget kialakíthatja /emellett azt is többször hangoztatta, hogy az emberek inkább pipázzanak, mint cigizzenek/, illetve az egyéb alkotóelemekre is rátért, a melasz hő hatására történő bomlásáról beszélt, hogy abból keletkezhetnek káros anyagok).

    Ma reggel 8tól volt az ismétlése, sajnos a hirtv online műsortárában nem találom, de vadásszatok ti is rá, hátha megleljük.

    , Hozzászólás ID: #77118
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Vadászok rá én is, de lehet email-t írok nekik. 🙂

    , Hozzászólás ID: #77119
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    Nem találtam megfelelő topikot, de szerintem ide is passzol. Az Elements honlapját böngészve újra eszembe jutott a tény: Miért van szabályozva a glicerin mennyisége pl. No-ban?

    , Hozzászólás ID: #77120
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    Erre én is kíváncsi lennék. Azt írtátok régebben, hogy a glicerin ártalmatlan dolgokra bomlik le. :0

    , Hozzászólás ID: #77121
    serpentes
    Felhasználó
    serpentes
    • Hozzászólás: 58

    A glicerin nem egy bonyolult molekulájú cukoralkohol. 3 szénatom, 3 OH csoport. Szerintem túl sok káros anyagra nem tud lebomlani, ugyanis egyáltalán nem tud túl sok anyagra lebomlani. 😀 Ha elkezdi valaki felirogatni, hogy milyen vegyületeket lehet max: 3 szén, 3 oxigén és 5 hidrogénből összerakni, akkor egy kicsit több vegyületet is kap, mint ami keletkezhet..

    , Hozzászólás ID: #77122
    homo pipulens
    Felhasználó
    Homo Pipulens
    • Hozzászólás: 165

    Valszeg azért korlátozzák, mert a glicerin csak a tökéletes égése közben bomlik vízre és Co2-re.

    Ha nem kap elég oxigént akkor nagyon káros anyagok keletkeznek, egyszer Moldy leírta valahol hogy mik.

    Ebből következik szerintem, hogy minnél több van benne, annál nagyobb az esély a balszerencsés kémiai reakciókra.

    ezt megelőzően kell sok lukat tenni a főliára

    , Hozzászólás ID: #77123
    vkond00
    Felhasználó
    vkond00
    • Hozzászólás: 206

    egy apró kérdés:nemrég merült fel barátokkal, hogy a cigitől sárgák lesznek a fogaid.

    nem elméletet,inkább a tapasztalatra szeretnék rákérdezni:tapasztaltatok hasonlót(természetesen olyantól kérdezem,aki nem nagyon cigizik,illetve nem cigizett)

    tudom,hogy ciki ide kiírni,hogy:hú,nekem ****(nagyon) sárgák a fogaim,de azért aki bevállalja,azt megkérem,hogy ossza meg!

    Köszönöm!

    , Hozzászólás ID: #77124
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    vkond00 írta korábban:
    egy apró kérdés:nemrég merült fel barátokkal, hogy a cigitől sárgák lesznek a fogaid.

    nem elméletet,inkább a tapasztalatra szeretnék rákérdezni:tapasztaltatok hasonlót(természetesen olyantól kérdezem,aki nem nagyon cigizik,illetve nem cigizett)

    tudom,hogy ciki ide kiírni,hogy:hú,nekem ****(nagyon) sárgák a fogaim,de azért aki bevállalja,azt megkérem,hogy ossza meg!

    Köszönöm!

    cigiben lévő vegyi anyagoktól sárgul a fog jobban. A vízipipában kevesebb vegyi anyag van, így az (ha egyáltalán) színezi is a fogat, akkro jóval kevésbé mint a cigi.

    Azonban pontosat nem tudok állítani. Tapasztalatom alapján nem sárgulnak a fogaink.

    , Hozzászólás ID: #77125
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    A kor, a dohányzás, és a kávé együtt sárgt(hat)ja a fogakat.

    JA és az elégtelen szájhigiénia! :diable:

    , Hozzászólás ID: #77126
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563
    sYska/!/ írta korábban:
    vkond00 írta korábban:
    egy apró kérdés:nemrég merült fel barátokkal, hogy a cigitől sárgák lesznek a fogaid.

    nem elméletet,inkább a tapasztalatra szeretnék rákérdezni:tapasztaltatok hasonlót(természetesen olyantól kérdezem,aki nem nagyon cigizik,illetve nem cigizett)

    tudom,hogy ciki ide kiírni,hogy:hú,nekem ****(nagyon) sárgák a fogaim,de azért aki bevállalja,azt megkérem,hogy ossza meg!

    Köszönöm!

    cigiben lévő vegyi anyagoktól sárgul a fog jobban. A vízipipában kevesebb vegyi anyag van, így az (ha egyáltalán) színezi is a fogat, akkro jóval kevésbé mint a cigi.

    Azonban pontosat nem tudok állítani. Tapasztalatom alapján nem sárgulnak a fogaink.

    Nem sárgul maximum kihullhat egy két embernek 😛 :hehe:

    , Hozzászólás ID: #77127
    dozer23
    Felhasználó
    dózer23
    • Hozzászólás: 1069

    pl ha hirtelen akar beleszivni akkor kipotyoghat a foga :hehe:

    , Hozzászólás ID: #77128
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208
    akoska60 írta korábban:
    A kor, a dohányzás, és a kávé együtt sárgt(hat)ja a fogakat.

    JA és az elégtelen szájhigiénia! :diable:

    Ez teljesen igaz. Ha valaki cigizik, vagy kávét iszik jobban sárgul a foga mint egy átlag embernek aki nem él cigivel vagy kávéval.

    , Hozzászólás ID: #77129
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355

    Találtam a szekrényen egy rendőrős magazint, és unalmamban olvasgattam…ezt találtam benne.

    Gondolkodtam rajta, hogy a Vicces képek közé, vagy ide tegyem…

    , Hozzászólás ID: #77130
    cskrisi
    Felhasználó
    CsKrisi
    • Hozzászólás: 170
    ko12 írta korábban:
    Találtam a szekrényen egy rendőrős magazint, és unalmamban olvasgattam…ezt találtam benne.

    Gondolkodtam rajta, hogy a Vicces képek közé, vagy ide tegyem…

    Ez is olyan megalapozatlan baromság, mint a többi. Igazából még viccesnek sem mondható.

    Lehet, hogy valamennyire káros a vízipipázás, de ilyet állítani nonszensz.

    Sajnos van, aki meg elhiszi.

    , Hozzászólás ID: #77131
    kismiki
    Felhasználó
    kismiki
    • Hozzászólás: 304
    ko12 írta korábban:
    Találtam a szekrényen egy rendőrös magazint, és unalmamban olvasgattam…ezt találtam benne. Gondolkodtam rajta, hogy a Vicces képek közé, vagy ide tegyem.

    “Tömör cső” – tömör baromság. :hehe: :hehe: :hehe:

    , Hozzászólás ID: #77132
    swix
    Felhasználó
    SwIX
    • Hozzászólás: 213

    A rendőrök jó hogy elhiszik :hehe:

30 bejegyzés megtekintése - 121-150 / 153

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.