A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Hazai vízipipás társadalom csoportosítása

  • , Hozzászólás ID: #70179
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Üdv!

    Miért is nyitottam ilyen témát? Megkeresett egy egyetemi hallgató leányzó, hogy szakdolgozati munkájához szüksége lenne a hazai vízipipásokat felosztó csoportosításra és jellemzésre. Mivel “több száj többet mond”, úgy gondoltam nyitok egy témát és várom a ti véleményetek és ötleteiteket is.

    Idézet a leveléből:

    Quote:
    Sziasztok!

    Harmadéves hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen, és a szakdolgozatomhoz gyűjtök anyagot, amit a hazai vízipipa-fogyasztás témakörben írok. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy olvastam a honlapon a 'Pipa, pipázás' menüpontban, érdekes gondolatokat az egyes fogyasztói csoportokról és szokásokról (fiatalok, bulik, tradicionális körülmények stb)ez a kérdéskör érdekelne részletesebben: Hogyan lehetne csoportosítani a vízipipa fogyasztókat, kik/milyen csoportok, hogyan és miért vízipipáznak szerintetek?(életkor, végzettség, körülmények, motivációk,preferenciák, stb) A válaszotokat és a segítségeteket előre is köszönöm, nagyon sokat jelentene nekem!

    Üdvözlettel: Anna

    Én az alábbi csoportosítást állítottam össze magamban:

    – Vendég pipások: Akik vízipipa bárokba, teaházakba járnak el időnként vagy bulikban, barátokkal való találkozáskor vízipipáznak csak. Gyakran azt sem tudják, hogy miként működik a vízipipa, az általános etikettről pedig halovány információjuk sincs és nem is törekednek az információ szerzésre. Csak néha 'találkoznak' a vízipipával és ennyi. Szeretik, mert valami íze van a füstnek és nem a cigis erős, nyers dohány íz.

    – Divat pipások: Főként fiatalok, 14-18 közötti a többség, középiskolás vagy akár általános iskolások. Szinte mindig mindenből a legolcsóbbat veszik, nem is értenek hozzá igazán, tényleg csak divatból csinálják és 'lázadásból'. Mivel nincs keresetük, de még ha szülőktől szereznek is pénzt, akkor sem hajlandók a drágább, minőségibb terméket választani. Azt használják (pl szénből) amit mondanak, hogy jó.(Amit mond egy eladó például.) Új termékeket nem próbálnak, ha kicsivel is drágább mint amit már megszoktak. Nem is törekednek a jobb vízipipás élményre és gyakran nem is a szokás hangulatáért vízipipáznak, hanem, hogy beszédüljenek. Sajnos pont ezen csoport tagjait lehet látni mindig és miattuk olyan rossz (szerintem) a vízipipások általános megítélése. Mohón szívják, hangoskodnak, esetenként szemet hagynak maguk után, bár ez inkább a nevelés és a

    – Komoly pipások: 18-70(?) Itt ismerek nem egy 50-60 év körüli családapát, így a felső korhatár igazából az átlagéletkor lehetne. Ezen csoport tagjai már rendelkeznek saját keresettel nagyrészt, melyből hajlandóak költeni a jobb márkájú termékekre, a minőségibb dohányokra. Ha adott időben nincs keret rá, akkor egyszerűen nem pipáznak, megvárják míg ismét lesz anyagi keret. Náluk már ez hobbi inkább. Gyakran pipáznak egyedül is, (ellentétben a fenti két csoport tagjaival) például filmezés vagy tanulás közben, esetleg csak szabadidőben kikapcsolódásként. Itt a cél a dohányok ízének és a vízipipázás pihentető, kikapcsolódó érzésének az élvezése. Lényegében nyugodt, csendes környezetben történő pipázás. (Korosztály már magasabb, így a viselkedés is ennek megfelelően érettebb.)

    Persze ezek csak általánosítások részemről, mindig vannak kivételek.

    Szerintetek? A fenti szavazást kérlek vegyétek komolyan, segítsük ezzel is, hogy egy szakdolgozatba hiteles információk kerüljenek a hazai vízipipás társadalomról. 🙂

    , Hozzászólás ID: #156749
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Érdeklődő, kezdő, estei pipások, akik csak akkor pipáznak, ha olyan társaságba kerülnek, ahol vannak pipások.

    Vannak olyan pipások is, akik, csak akkor és ott pipáznak ahol potya van.

    Van még egy csoport, aki azt hiszi, hogy ez egy illegális, / kábszeres/ dolog, és a balhé kedvéért próbálkozik, és miután ráébred, hogy ez másról szól, azonnal eltűnik.

    A családi körben történő pipázást hiányolom a szavazásból! /Legtöbbször így szoktam/

    , Hozzászólás ID: #156750
    zoli78
    Felhasználó
    zoli78
    • Hozzászólás: 377

    Az Ákoska által felsorolt csoportokkal én is egyet értek, de azokat akik fanatikusak vajon hová soroljuk?Itt olyanokra gondolok, akiket komolyan érdekelnek a tradíciók, akik napi szinten pipáznak, és akiknek ez több mint esetenkénti társas v. egyéni kikapcsolódás.

    , Hozzászólás ID: #156751
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255
    'zoli78' írta korábban:

    Az Ákoska által felsorolt csoportokkal én is egyet értek, de azokat akik fanatikusak vajon hová soroljuk?Itt olyanokra gondolok, akiket komolyan érdekelnek a tradíciók, akik napi szinten pipáznak, és akiknek ez több mint esetenkénti társas v. egyéni kikapcsolódás.

    Mi vagyunk a fanatikusok, illetve hobbi pipások. Mi az általad említett okokból pipázunk.

    , Hozzászólás ID: #156752
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Syska végülis mindent leírt a csoportokkal kapcsolatban. Én a divat pipásokat annyival egészíteném ki, hogy az olcsó, silány termékek és a szemetelés mellett rendkívül kulturálatlanok és tiszteletlenek az ide tartozó gyerekek. Gondolok itt a 18 év alatti dohányvásárlásra, amikor egy 14-15 éves srác pofátlanul nagyképűen belép a boltba kiválaszt egy dohányt márkát nem ismerve, aztán fel van háborodva, mert a kiskorúsága miatt nem szolgálják ki. Természetesen azért 18 év alattiak között is akadnak kivételek, akik érettebb gondolkodásúak és igenis az igényességre törekednek, itt a fórumon is találhatunk néhány ilyen embert. Megjegyezném azért, hogy én sem ajánlom 18 év alatt a vízipipát.

    A saját szokásaimról annyit, hogy 20 éves vagyok és másfél éve vízipipázok, mellette nem dohányzok, és nem is fogok. Előtte egy fél évvel próbáltam ki először, és nagyon megtetszett maga a “rituálé”, és hónapok után szántam rá magam arra, hogy befektessek egy saját pipára. Eleinte én se értettem hozzá, viszont ez a fórum és vízipipás információt szolgáló oldalak sokat segítettek abban, hogy megtanuljam mi is az az igazi tradicionális vízipipázás. Kiadásaimról annyit, hogy kb. 1-2 doboz dohányt szoktam vásárolni havonta, ritkábban szenet ha elfogy. Ez átlag 2000 Ft/hó. Mivel tanuló vagyok még, így nekem sincs saját keresetem, de nagyon beosztom azt a pénzt amit a szüleimtől kapok. A szűk anyagi keretem miatt több, mint egy évembe telt az, hogy a kis kezdő vízipipámat lecseréljem egy márkásabb modellre felső kategóriás kiegészítőkkel együtt. Lassan, de meglett az eredménye. Nálam a minőség az első szempont, de ha nincs rá keret, akkor nem vásárolok gyengébb minőségű terméket, inkább megvárom amíg megspórolom az árát annak amit szeretnék.

    Remélem én is tudtam segíteni ezekkel az információkkal. 🙂

    , Hozzászólás ID: #156753
    shishaman96
    Felhasználó
    Shisha-man-96
    • Hozzászólás: 382

    Én is szeretnék pár dolgot hozzáfűzni a saját “szokásaimról”

    Mivel én még nem töltöttem be a 18.-adik életévemet ezért énis a szülői “támogatásra” vagyok szorulva.

    Én is hasonlóan mint James spórolgatok egy minőségi dologra mint, hogy kidobjam a pénzt egy silány termékre.

    Dohányokat illetőleg mivel a környéken nem igazán kapni csak Al Sultan dohányt és Shiazo-t ezért ezeket veszem, de ha olyan boltba botlok ahol lehet kapni más márkát(Nakhla vagy valami “jobb”) akkor ott vásárolok be.

    Szénből is hasonlóan csak ThreeKings-et kapni ezért ezt használom.

    Én törekszem arra, hogy a pipázást a legminőségibbre hozzam ki.

    u.i.:Ha valami egyéb információ kellene nyugodtan szóljatok! 🙂

    , Hozzászólás ID: #156754
    hebdab
    Felhasználó
    hebdab
    • Hozzászólás: 364
    'Akoska60' írta korábban:

    Érdeklődő, kezdő, estei pipások, akik csak akkor pipáznak, ha olyan társaságba kerülnek, ahol vannak pipások.

    Vannak olyan pipások is, akik, csak akkor és ott pipáznak ahol potya van.

    Van még egy csoport, aki azt hiszi, hogy ez egy illegális, / kábszeres/ dolog, és a balhé kedvéért próbálkozik, és miután ráébred, hogy ez másról szól, azonnal eltűnik.

    A családi körben történő pipázást hiányolom a szavazásból! /Legtöbbször így szoktam/

    Ajajj, a potyáról tudnék mesélni, sajnos a baráti körömben is van akinek eszébe nem jutna, hogy nekem is pénzbe kerül…

    Nemrég a Margitszigeten pipáztunk a barátnőmmel és amikor pár percre elment a mosdóba két kislány, lehettek vagy 15 odajött, hogy “beszállhatunk vépézni?”:) először azt se tudtam, mi az:) az ilyenektől a hideg kiráz…

    , Hozzászólás ID: #156755
    zoli78
    Felhasználó
    zoli78
    • Hozzászólás: 377

    Mivel nekem nagyon “emberbaráti” a külsőm, így csak fóliát szoktak tarhálni, esetleg szenet :hehe: , de amúgy is elzavarnám a sunyiba, ha nekem ilyen dumával jönne.Ki tudja mi járt a szájában :berk1: , mielőtt kitalálta,h beszállna ő is pipázni.

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.