A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Mazaya – Szőlő

  • , Hozzászólás ID: #70185
    gerely
    Felhasználó
    Gerely
    • Hozzászólás: 82

    Bevezető

    2-3 hete egy nagyon jó barátom említette, hogy van egy ismerőse, aki valami általunk még nem szívott márkát tud szerezni. Megbeszéltünk Vele egy közös pipázást és hozott kóstolóba a sajátjából citrom és eper ízesítésű dohányt is (plusz volt nála barack is, de az Al Ajamy márkájú). Nagyon meggyőzött mind a két íz, főleg az eper, mivel számomra megdöbbentő módon adta vissza az eper ízét. Ezért aztán jeleztem, hogy a jövőben számíthat rám dohányrendeléssel kapcsolatban. Az akkori készletből a szőlő volt a legszimpatikusabb. Ez, ahogy a képeken is majd látni fogjátok nagyon friss, 2011/7-ik havi dohány.

    A Mazaya, mint márka

    Előre is elnézést, hogy egy külön részt szentelek a Mazayának, amikor a tényleges információm a márkával kapcsolatban gyakorlatilag a nullával egyenlőek. Jordániából származik a dohány és állítólag prémium minőségű. Azonban ezt az “állítólag” szócskát az előző mondatból részemről el is felejteném.

    Csomagolás

    A csomag egy leragasztott dobozzal kezdődik ebben találjuk a leginkább régi Al-Wahás konzervre hasonlító kis tégelyt, de sokkal jobban és talán légmentesebben záródó tetővel! A tégelyt felnyitva egy ugyancsak légmentesen záródó tasak fogad minket, ami vissza is “csukható” majd ebben még egy rétegnyi fólia biztosítja, hogy a dohány ne száradjon ki. Egyébként 250 gramm dohányt találunk benne.

    [attachment=1435:szolos-mazaya-vizipipadohany.jpg] [attachment=1436:mazaya-szolos-dohany.jpg] [attachment=1437:mazaya-szolo.jpg]

    A dohány

    Rendesen be van áztatva melasszal, de – szerintem – még a jó ízlés határain belül, számomra pont élvezhetően. Azért így írom, mert a tocsog a melaszban kifejezést szubjektívnek tartom. Aprítottságát tekintve közepesen aprított, Vannak kisebb és nagyobb szemek is, összességében a Mizo-nál megszokottól valamelyest nagyobb darabokkal találkozhatunk. Ág még nem került a kezembe a dobozból, ezt pozitívnak tartom. Illata nagyon erős, tömény, gumicukorra emlékeztető. Ha levesszük a tégely tetejét ez az illat sokszorozódva erősödik, nem tartom kizártnak, hogy érzékenyebbeknek már bántó lehet.

    [attachment=1434:mazaya-apritottsag.jpg]

    A teszt és körülményei

    1. Sahlar kerámia, Nammor szívócső, Aladin Zebra (evolúciós) és 3 fél Cocobrico

    2. Kaya Phunnel, HookahPro Classic szívócső, egy másik Aladin Zebra (szintén evolúciós) 3 darab Coco Coal

    Nagyon gyorsan megjön a füst, amivel nagyon kellemes és üdítő íz párosul. Számomra a Mizo szőlőt kenterbe veri. Amikor a kerámia már kellően átmelegedett meglepő dolgot és talán mondhatom, minden vízipipázó számára álomszerű dolgot tapasztaltunk: valami hihetetlen nagy füstöt produkál a dohány! Ezt értsétek nyugodtan úgy, hogy egy nagyon minimális szívás is felér más dohányok füstjével, akkor is, ha azokat jobban és több ideig szívjuk. Ez a füst 1 óra 20 percig bőven kitart, bár néha játszani kell a hőmennyiséggel (alufólia, hősapka, kinek mi van kéznél, mi előbbivel orvosoltuk a problémát). Nem tettünk rá újabb kör szenet, ezért nem tudom megítélni, hogy a továbbiakban is szerepelne-e ilyen jól a dohány. Utólagosan javítva, megemlíteném, hogy legelső alkalommal egy nagyon minimális buzz-t éreztem. Most, hogy rendesen levegőztettünk, nagy térben voltunk, ahol nem állt meg a füst: nem volt sem fejfájás, sem szédülés. Kicsit kitérve az ízre, magát a szőlő ízt annyira jól visszaadni, mint az elején említett epret, ennél a dohánynál nem sikerült a gyártónak, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem finom. Sőt, az eddig kóstoltak közül nekem ez a szőlő ízlett a legjobban! (Bár Starbuzz és Al-Fakher szőlőhöz még nem volt szerencsém)

    Ha valakihez a jövőben eljut ez a dohány, annak ajánlanám a 2/3 szőlő 1/3 Mizo menta keverésű arányú “mixet” ! Ezt a párosítást sokkal könnyebb lenne pontozni, minden 10-est kapna, kivéve a füst, mert az alaphangon többet, azonban most a sima szőlőt kellene pontoznom:

    Csomagolás: 10/10

    Aprítottság: 10/8

    Nedvesség: 10/9-9.5

    Illat: 10/9

    Füst: 10/10

    Íz: 10/8,5-9

    Buzz: 10/2

    Újra hangsúlyoznám, főleg az erre érzékenyebbeknek a buzz pontozását: jól kiszellőzött a hely, ahol voltunk. Nekem ilyenkor semmi bajom nem szokott lenni, így ez a 2 pont ilyen alkalomra vonatkozik. Néha tegyétek le kicsit a csövet, igyatok, vagy, ha többen vagytok szívjatok kicsit kevesebbet körönként és nem lesz gond!

    Mindenkinek csak ajánlani tudom! És bár biztosra nem ígérhetem, de, aki kedvet kapott hozzá, annak igyekszem segíteni szerezni belőle! Amit még meg tudok tenni a fórumozókért, hogy sYskának vagy Julionak felajánlok 1-2 tömésnyit egy videós teszthez, persze igény esetén!

    További bő füstös töméseket Mindenkinek!

    Gerely

1 / 1 bejegyzés megtekintése

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.