A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Pro És Kontra Az Elektromos Dohányzásról

  • , Hozzászólás ID: #70380
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Egy oldalon találtam, gondoltam megmutatom. Mik a vélemények? 1-2 ponttal azért nem teljesen értek egyet. 🙂

     

     

    1. Az elektromos cigaretta közegészségügyi kockázatot jelent.

    Cáfolat: az elektromos cigaretta nem bocsát ki magából kimutatható mennyiségű mérgező anyagot. Károsabb egy nagyváros levegőjét beszippantani, mint egy zárt szobában együtt lenni valakivel, aki elektromos cigarettát használ.

     

    2. Továbbra is dohányzol. (Mivel ugyanúgy néz ki, mintha dohányoznál.)

    Cáfolat: ezek szerint mindenki dohányzik, akinek hűvösebb napokon látszik a lehelete? Az egyetlen különbség, hogy az e-liquidből származó pára minden hőmérsékleten ködöt képez.

     

    3. Veszélyes fém részecskéket lélegzel be. (Egy tanulmány egyetlen e-cigi márka esetén kimutatott ilyen részecskéket.)

    Cáfolat: a kimutatott mennyiség messze az orvosi inhalátorok által is megengedett napi beviteli mennyiség alatt volt.

     

    4. A különböző ízesítések a kiskorúakat célozzák.

    Cáfolat: a különféle ízesítéseket a felnőttek éppúgy szeretik, ahogy a gyerekek. Ugyanakkor egy kezdő elektromos cigaretta készlet árát egy kiskorú jóval kevésbé tudja megengedni magának, mint egy felnőtt.

     

    5. Fagyálló van az utántöltőben. (Egy összesen két márkát érintő, 2009-es FDA tanulmány nyomokban dietilén glikolt talált 18-ból 1 patronban.)

    Cáfolat: azóta egyetlen tanulmány sem volt képes dietilén glikolt kimutatni sem patronban, sem utántöltő folyadékban.

     

    6. Az elektromos cigaretta belépő a dohányzáshoz.

    Cáfolat: az elektromos cigarettát kifejezetten úgy készítik és reklámozzák, mint a dohányzás alternatíváját. Továbbá a hagyományos cigaretta borzasztó íze bárkit elrettent attól, hogy visszaváltson.

     

    7. Nem tudod, mit lélegzel be.

    Cáfolat: de, pontosan tudjuk. Az e-liquid összesen 4 összetevőt tartalmaz: propilén glikolt, növényi glicerint, aromát és opcionálisan nikotint.

    Megjegyzés: miközben a hagyományos cigaretta több ezer mérgező anyagát egyetlen szóval írják le: kátrány.

     

    8. Az akkumulátorok időzített bombák. (Egy floridai férfi szájában felrobbant egy akkumulátor.)

    Cáfolat: az elektromos cigaretta, amelyet ez a floridai férfi használt, egy házi készítésű eszköz volt. Elszigetelt eset.

     

    9. A nikotin mérgező és rákot okoz.

    Cáfolat: a dohányzásban nem a nikotin az, amely rákot okoz. Két éven át tartó, egerekkel folytatott kísérlet bebizonyította, hogy a nikotin belégzésének semmilyen káros hatása nincsen.

     

    10. Az elektromos cigaretta használata passzív dohányzással jár.

    Cáfolat: az elektromos cigaretta nem bocsát ki magából kimutatható mennyiségű mérgező anyagot, de passzív nikotinbevitel sincs, hiszen a párában található mennyiség jóval kevesebb, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Sőt, az elektromos cigaretta párája másodpercek alatt eltűnik, szemben a percekig ott maradó hagyományos cigaretta füstjével.

     

    11. Mindössze annyit teszel, hogy egyik függést a másikra cseréled.

    Cáfolat: a legtöbb elektromos cigarettát használó automatikusan csökkenti a bevitt nikotin mennyiségét, és előbb-utóbb nikotinmentes lesz. Valaki abbahagyja az elektromos cigarettázás is, másoknak pedig hobbivá válik. Néhányan egyszerűen nem szeretnék elhagyni a nikotint, a nikotinbevitel módját pusztán egy lényegesen kevésbé káros alternatívára cserélnék.

     

    12. A legjobb módja a dohányzás abbahagyásának, ha egyik napról a másikra letesszük a cigarettát.

    Cáfolat: ezzel a módszerrel a dohányzók mindössze 3,5%-a képes leszokni a dohányzásról, amíg az elektromos cigarettával történő leszokás sikerét 30-50%-ra becsülik.

     

    13. Az elektromos cigaretta veszélyes nitrozaminokat tartalmaz.

    Cáfolat: majdnem kimutathatatlan mennyiségben, amely gyakorlatilag kockázatmentes. Az elektromos cigaretta használata a több ezer mérgező anyaggal összehasonlítva, amelyet a hagyományos cigarettával viszünk be, messze kevésbé káros alternatívát jelent a dohányosok számára.

     

    14. Az elektromos cigaretta tüdőkárosodást okoz.

    Cáfolat: egyetlen tanulmány sem mutatta ki, hogy az elektromos cigaretta tüdőkárosodást okozott volna. Egy 2013. februári tanulmány viszont úgy találta, hogy az elektromos cigaretta rövid távon nem hat a tüdő működésére, szemben a hagyományos cigarettázással és a passzív dohányzással. Emellett nem tudományos kutatások úgy találták, hogy korábbi dohányosok esetén az elektromos cigarettát használóknak nőtt a tüdőteljesítménye, megszűnt az állandó köhögésük és megnőtt a testmozgásra való hajlandóságuk.

     

    15. Az elektromos cigarettát az amerikai FDA nem engedélyezte, ezért nem biztonságos.

    Cáfolat: az elektromos cigarettát az FDA azért nem engedélyezte, mert “még nem születtek átfogó tanulmányok”. Természetesen semmi sem 100%-osan biztonságos, de az elektromos cigaretta lényegesen biztonságosabb, mint a hagyományos, és lehetőséget biztosít milliók életének a megmentésére.

     

    Néhány érv a dohányosoktól:

     

    16. Nem működik. (Jellemzően azoktól, akik valamely silány minőségű terméket próbáltak.)

    Cáfolat: minőségi terméket kell venni, és működni fog. Ha elektromos cigarettát használsz, és valaki ezzel az érvvel jön, segíts neki, és vidd el a legközelebbi e-cigi boltba.

     

    17. Bumszli.

    Cáfolat: az elektromos cigaretta rengeteg formában és méretben kapható. A cigarettásdoboz egyébként már önmagában is bumszli.

     

    18. Csak tűnő hóbort.

    Cáfolat: az elektromos cigaretta 2007. óta kapható, minden évben növekszik az eladások száma, és ez a tendencia egyáltalán nem látszik csökkenni. A dohányóriások, mint pl. a BAT és a Philip Morris mind bevásárolták magukat az e-cigi piacba.

     

    19. Sok vele a molyolás.

    Cáfolat: mindenki számára van megfelelő elektromos cigaretta. Vannak olyanok, amelyek másodpercek alatt összeállíthatók, és összesen két részből állnak (egy előretöltött, cserélhető patronból és egy akkumulátorból). Akinek ez az érve, érdemes elmondani még, hogy ugyanígy éreztél, amikor kezdted, és azért váltottál, mert testreszabottabb élményt szerettél volna.

     

    20. Mindenképp rákos leszek.

    Cáfolat: nem a nikotin okozza a rákot, hanem a hagyományos cigarettázás során felszabaduló több ezer égéstermék. Aki elektromos cigarettára vált, jelentős mértékben csökkenti annak az esélyét, hogy rákos lesz.

     

    Forrás: Kinga Bilau

     

    , Hozzászólás ID: #156987
    Flashget
    Felhasználó
    Flashget
    • Hozzászólás: 69

    Hatályba lép május 20-án az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, nem lehet majd e-cigarettát szívni például a munkahelyeken és a játszótereken; a szabályt megszegők bírságra számíthatnak – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a héten az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A közlemény szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

     

    , Hozzászólás ID: #156988
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1961

    Szerintem a cigaretta lobby dolgozik ,régebben a vizipipa , most a Ecigi ellen , mert csökkenek az eladásaik.Pár igasság: vannak ismerőseim ,nem szoktak le a cigiröl Ecigivel ,mert szerintem akarat kell ,nem Ecigi .Sokan visszaszoktak rendes cigire ,pedig volt haverom kinek 70 ezer forintos Ecigije van.A jófajta E cigi folyadékba ,természetes aroma és glicerin van.Nekem furcsa hogy sokban van propilén-glikol =fagyálló ,mert növeli a fűst mennyiséget .Ez mérgező ,tudom biztosan ha megiszák .Az is  fura hogy még  márkás sütemény aromákban is van ,pl Dr Őtker.

    , Hozzászólás ID: #156989
    Flashget
    Felhasználó
    Flashget
    • Hozzászólás: 69

    Ezeknek a lobby által felkért szakértőknek megmutatnám, hogy glicerin mennyi mindenben van..azokat a termékeket is zárjegy alá vonhatják ennyi erővel..

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Glicerin

    Az USA-ban is azért vezették be, hogy ecigit csak 18 éven felüliek vehetik, mert drasztikusan csökkent a cigaretta fogyasztása…hasonló elvek miatt buknak el sorra az alternatív üzemanyagok az olaj lobbyval szemben…

    , Hozzászólás ID: #156990
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    A jófajta E cigi folyadékba ,természetes aroma és glicerin van.Nekem furcsa hogy sokban van propilén-glikol =fagyálló ,mert növeli a fűst mennyiséget .Ez mérgező ,tudom biztosan ha megiszák .Az is  fura hogy még  márkás sütemény aromákban is van ,pl Dr Őtker.

     

    Igen, de hő hatására könnyen elbomlik, vízgőzzé alakul. A süteményben is ezért van, a kis gőzbuborékoktól lesz olyan “bubis”, szivacs szerű a sütemény részben. 🙂 Konkrétan folyadékként valóban nem túl jó.

    Viszont a glicerin is hasonló. Folyadékként súlyos hasmenést okozhat, de dohányban, élelmiszerekben, kozmetikumokban stb. nem okoz problémát. 

    , Hozzászólás ID: #156991
    volm
    Felhasználó
    Sheldon
    • Hozzászólás: 205

    Csak akkor lenne mérgező ha meginnád de a liquidet meg szívni kell szóval így nem fog ártani vagy hát annyira biztos nem hogy rövid időn belül komoly károkat okozzon. a fagyállónak atilénglikolt használnak rokon vegyület a propilénglikollal és nem ezek a vegyületek okoznak bajt hanem a szervezet lebontó mechanizmusa során ezekből a vegyületekből képzett köztes vegyületek. De itt ugye beszívod szóval nem az emésztő rednszerbe kerül illetve mivel hőbontást szenved el ezért vízgőzt fogsz belélegezni az aromák meg egyéb alkotó részek mellett 

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.