A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Üvegtartály tisztítása

  • , Hozzászólás ID: #155956
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563
    krampi írta korábban:

    Hát egyrészről a probléma oka lehet az is, hogy maga a pipa nem teljesen tiszta. Annyit írtál, hogy átmosod a pipa testet, ez nem tudom, hogy pontosan mit takar. Mindenesetre a pipát érdemes a megfelelő erős tisztítókefével jó alaposan átdörzsölni és alkalomadtán bő citromleves vízzel is kisikálni. Hogyha a tartályban is különböző lerakódások vannak, akkor azt is érdemes egy estére bő citromleves-forróvizes áztatásnak alávetni, majd másnap jó alaposan néhányszor átöblíteni. Hogyha tényleges lerakódások vannak a tartályban, akkor az áztatás után ugyanúgy forró vízzel és citromlével, valamint egy üvegmosó kefe segítségével jó alaposan át kell sikálni ezt is.

    Ha a fenti dolgok rendben vannak, akkor térhetünk át a szívócső kérdésre 🙂 Az, hogy fél év után rozsdás a cső, nem hogy rövid, de inkább hosszú időnek mondható. Az, hogy tompának érzed az ízeket, egyértelműen a cső hibája is. Mindenképp ajánlanám, hogy cseréld le egy másikra, amely ha szintén fém spirálos cső, akkor azt is sajnos időnként majd váltani kell. Érdemesebb vagy házilag készíteni egy mosható csövet, vagy pedig beruházni egyre, ezek esetében a rozsdával és az ízek lerakódásával sem lesz problémád.

    Nem utolsó sorban pedig azért azt is megemlíteném, hogy a cső esetében az a legkisebb gond, hogy a rozsda elnyomja a dohányok ízét, de rettentő mód egészségtelen is, hogyha ilyen csővel pipázol, így semmiképp nem ajánlanám a további használatát.

    Hát én azt nem ajánlanám mert általában az ilyen üvegek vastagok és megrepednek a forróvíztől. oo/ (De ha szerintetek hülyeséget mondok szóljatok :ange: ) Inkább hideg-citromos legyen legalább elveszi a hideg víz is a szagot.

    , Hozzászólás ID: #155957
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Az üveg nem a forró víztől reped meg, hanem a hirtelen nagy mértékű hőmérséklet változástól. Ha az ember fokozatosan növeli, illetve csökkenti a víz hőmérsékletét, akkor nem lehet probléma. Ezt nem írtam le, mert logikusnak tűnik, de természetesen körültekintőnek kell lenni. Amúgy mosogatni se hideg vízzel szoktam 😀

    , Hozzászólás ID: #155958
    tomka
    Felhasználó
    Tomka
    • Hozzászólás: 563

    az tudom csak lehet valakinek pl: nekem is furcsa volt hogy így írtad:P

    De ahogy apámat idézném: ” A mosógép moss!”

    , Hozzászólás ID: #155959
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Kicsit felélesztem ezt a témát, egy “új” üvegtisztítási alternatívával, ami nem lesz a legelterjedtebb, de használható úgyszintén. Ugye nem mindenki tudja/akarja egyből kiöblíteni a tartályt, és van hogy napokig áll benne a víz és azért megjelenik egy másik probléma is az üveg belsejében ami ugye a jól ismert vízkő. Magasabb, és szűkebb nyakú üvegeknél, ahol nem lehet könnyen hozzáférni a belső részhez – csak hosszabb tisztítóvesszővel – nehezebb hozzáférni. A minap a kávéfőzőhöz vettünk 300-400 Ft-ért egy doboz vízkőoldó tablettát. Majd nemrégiben eszembe jutott, hogy meglehet próbálni a víztartálynál is. Ezek ilyen szőlőcukor nagyságú tabletták, melyet forróvízben kell feloldani, majd beletölteni a tartályba és pár órát állni hagyni, majd kiönteni a vizet. Pár hideg-meleg vizes öblítés után pedig teljesen tiszta lett a tartály. Igazából ez is vegyszer, de mivel kávéfőzőben lehet használni, itt sem okoz problémát, főleg hogy alapból nincs erős szaga, pár öblítés után pedig a maradék is távozik. Nem mondom azt, hogy direkt erre vegyetek, csak ez is lehet egy megoldás ha otthon épp kéznél van. Viszont az ilyen Lidl, Aldi vagy hasonló boltokban saját márkás termékek között lehet megtalálni pár száz Ft-ért amit tényleg bármi ilyesfajta dologra lehet használni és egy dobozban kb. 10-12 db van.

    , Hozzászólás ID: #155960
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Köszönjük, ez egy jó ötlet. 🙂

    Én ilyet a menetes pipák csavaros részénél szoktam használni, azon részeket beáztatni.

    Mondjuk üvegtartályom még egy sem volt vízköves. 🙄

    , Hozzászólás ID: #155961
    drbudai
    Felhasználó
    drbudai
    • Hozzászólás: 24

    Nekem a tartályom a kicsi pipánál nem vízköves, hanem az alján valami barna lerakódás van, amit nem tudok eltüntetni. A citromleves megoldást próbáltam, de nem segített rajta. Még a fogkrémes megoldást nem próbáltam, de valami úton módon csak el lehet tüntetni. Sajnos én ezt hasunáltan vettem és már akkor is olyan volt az alja mikor megvettem. Mit lehetne ennek csinálni??

    , Hozzászólás ID: #155962
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712
    'sYska/!/' írta korábban:

    Köszönjük, ez egy jó ötlet. 🙂

    Én ilyet a menetes pipák csavaros részénél szoktam használni, azon részeket beáztatni.

    Mondjuk üvegtartályom még egy sem volt vízköves. 🙄

    Neked nem, de vannak itt szép számmal lusta emberek. 😀

    Amúgy nem csak a vízkőre, hanem egyéb lerakódásokhoz is hatásos, és végülis igen, a csavaros részekhez is jó, csak eddig még az üveggel próbáltam. 🙂

    , Hozzászólás ID: #155963
    mou
    Felhasználó
    mou
    • Hozzászólás: 99

    Én bolti vegyszereket kerülve citromsavval és szódabikarbónával szoktam tisztítani (vízben feloldva őket), de persze ezek után is azért alaposan el kell öblíteni a tartályt. Tapasztalatom szerint legtöbbször a lerakódásokhoz a fizikai erő a legmegfelelőbb.

    A tisztítóvessző nálam se ér el mindenhova, én egy mosogatószivacsot szoktam beledobni, majd egy fakanállal dörzsölni vele a tartály alját. Ezzel már többször sikerült újra átlátszóvá tennem az alsó részt 🙂 Persze ez is csak akkor jó, ha elég nagy a tartály szája, hogy ki tudjuk venni a szivacsot (ezt én két fakanál végével szoktam, hogy 'összecsípem' velük a szivacsot és úgy húzom ki.)

    Ja meg forró vizet soha! Meg mindenféle hirtelen hőmérséklet változást kerülni kell, hogy ne repesszük szét az üveget.

    , Hozzászólás ID: #155964
    drbudai
    Felhasználó
    drbudai
    • Hozzászólás: 24

    Igen ez a szivacsos megoldás nem rossz ötlet, de az a baj, hogy az én kicsi pipámnál a tartály is nagyon kicsi, és nem fér bele a szivacs. Valamit majd kitalálok, smúgy a citromleves megoldás nagyon jó. Azt nézve hogy igaz a lerakódást nem tüntette el de teljesen kivette a bűzt a tartályból. :winner:

    , Hozzászólás ID: #155965
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Kis tartályok esetében valóban könnyebb a mechanikai tisztítás (mintha csak a szennyvíztisztításról beszélnénk… 😀 ) Könnyebben elérhető a tisztító vesszővel és a fent említett fakanalas megoldással is. Az általad említett barna lerakódást pedig több, mint valószínű, hogy szimplán áztatással nem fogod tudni eltávolítani. Citromlé, szódabikarbóna, esetleg ecet még ami jól tisztít és nem hagy szagot maga után ha jól elöblíted. Ebbe beáztatod, majd megpróbálod fellazítani az aljáról a lerakódást, egy próbát megér.

    A forró vízzel kapcsolatban meg annyit, hogy nem a tartályba kell közvetlenül a forró víz, hanem abban kell feloldani a tablettákat (vegyszerbekeverésnek is nevezhetjük 🙂 ), majd utána beleönteni. Egy olyan 50-60 °C-os hőmérsékletet pedig elbírnak, főleg ha előtte már egy langyosabb vízzel átöblítetted ha nagyon félted. Az én tartályom magas, viszont kicsi a szája, így macerásabb a kézi tisztítása, ezért is szoktam minél gyorsabban elöblíteni, hogy erre kevésbé legyen szükség. A legjobb megoldás pedig tényleg az, hogy pipázás után ha van rá mód ki kell öblíteni. 🙂

    , Hozzászólás ID: #155966
    vpaladin
    Felhasználó
    vpaladin
    • Hozzászólás: 370

    Mondjuk aki lusta áztatni és megteheti az vegyen kristály üveg tartályt és nincsen vele gond. 😀

    , Hozzászólás ID: #155967
    mou
    Felhasználó
    mou
    • Hozzászólás: 99

    Jó, hogy mondod az ecetet, el is felejtettem, pedig az is nagyon jó erre 🙂

    Amúgy én is mindig igyekszek rávenni magam, hogy pipázás után ha nem is öblítem el egyből, de legalább a vizet ne hagyjam benne állni. Amúgy igényes vagyok a karbantartásával kapcsolatban, csak este ha későn van vége, akkor már nincs kedvem elpucolni.

    A forró víz ilyen formában meg oké, legközelebb lehet én is így oldom fel a szódát, nem csak langyosban 🙂

    , Hozzászólás ID: #155968
    drbudai
    Felhasználó
    drbudai
    • Hozzászólás: 24

    Igen ez az ecetes dolog tetszik, de nem mertem eddig kipróbálni mert attól féltem, hogy soha nem tudom eltüntetni a szagot. Amúgy én mindig el szoktam öblíteni a tartályt pipázás után csak úgy látszik, hogy az előző tulaj nem igen foglalkozott ilyennel. Itt az eredmény.

    , Hozzászólás ID: #155969
    SteadyMan
    Felhasználó
    SteadyMan
    • Hozzászólás: 508
    'mou' írta korábban:

    … Ja meg forró vizet soha! Meg mindenféle hirtelen hőmérséklet változást kerülni kell, hogy ne repesszük szét az üveget.

    A második mondatoddal meg is válaszoltad a forró víz használatának a megoldását. A kulcsszó a hirtelen hőmérsékletváltozás, azaz ennek az elkerülése.

    Régebben, amikor még ritkábban voltak a háztartásokban jelen a hőálló üvegek, akkor is volt egy nagyon egyszerű módszer az üvegek tisztítására-fertőtlenítésére. Ez pedig a forralás, vagy kifőzés.

    Egy, az üvegnél nagyobb fazekat – melybe az belefér állítva, vagy inkább elfektetve – kibéleltek pl. egy tiszta konyharuhával, amire ráhelyezték az üveget. Ezután feltöltötték az edényt vízzel, hogy teljesen ellepje az üveget úgy, hogy annak a belseje is megtelljen és ne legyen benne légbuborék. Aztán nyogodtan lehet melegíteni, de akár fel is lehet forralni az egészet, nem fog elrepedni az üveg, mivel fokozatosan közöljük vele és környezetével a hőt. A forráskor keletkező buborékok mozgató hatásának csillapítására és az üvegnek az edény falával való közvetlen érintkezésének elkerülése miatt kell feltétlenül kibélelni a forraló edényt. A másik fontos szabály, hogy befejezve a forralást hagyni kell kihűlni az egészet, mielőtt kivesszük az üveget.

    De szerintem nem kell ennyire drasztikus eszközökhöz folyamodni, mert a citromlé-szódabikarbóna-víz keverékének használatával az üveg nagyon jól tisztán tartható.

    , Hozzászólás ID: #155970
    simanev
    Felhasználó
    Simanev
    • Hozzászólás: 11

    Van valakinek valami ötlete, hogy lehet a tartályból kipucolni a penészt? Pont az üveg nyaka alatt van ahová nem tudok benyúlni. Ki lehet áztatni valamivel?

    , Hozzászólás ID: #155971
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Ecettel vagy citromlével igen.

    , Hozzászólás ID: #155972
    simanev
    Felhasználó
    Simanev
    • Hozzászólás: 11
    'sYska/!/' írta korábban:

    Ecettel vagy citromlével igen.

    És keverjem vízzel? (Elég nagy a tartályom). Egyébként az ecetnek nem marad szaga?

    , Hozzászólás ID: #155973
    volm
    Felhasználó
    Sheldon
    • Hozzászólás: 205

    Szerintem citromlével jobb. Amikor bepenészedett a tartályunk mi is vadul citromleveztünk. Meg még szódabikarbónás vizet is tettünk bele. Viszont én a menetek vízkőtelenítésére kérnék valami tippet. Úgy látszik a bakonyi víz nem szereti a nargilemet. Sajnos nálunk olyan kemény a víz, hogy tegnap már be is szólt. :hehe:

18 bejegyzés megtekintése - 61-78 / 78

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.