Minden ami vízipipa!
Vízipipa FAN › Fórum › Vízipipához › Vízipipa szén › Egyéb (vízipipa szén) › Vízipipázás fäszénnel vagy parázzsal
Elsősorban Syskától szeretném kérdezni, hogy lehet-e fäszénnel pipázni ? Káros vagy nem ? És ha pl. szalonnasütés van, és kiveszel onnan 1-2 izző parazsat( v nemtom h hívjam ), azzal működik ? :-/
nem Syska vagyok, de tapasztaltam már a parázs erejét 🙂 müködni müködik.. nem is rosszul, de úgy 3 kisebb darabot kell rápakolni az alufóliára, és ezek elég gyorsan leégnek, majdnem olyan gyorsan mint a kezedről a szőr ahogy próbálod kiszedni őket a tűzből 🙂 nem egyszerű 🙂 hogy káros-e? fogalmam sincs, aki ért hozzá megmondja 🙂
Huhhh jó a kérdés. Mutasd a szenes zacskót és megmondom.
Sajnos a legtöbb fäszenet ma már vegyszeresen is kezelik némiképp, ezzel növelve a hőleadását illetve ennek időtartamát. Továbbá egyes szeneket összegyúrnak. Például a brikett ilyen. Piszok nagydarab és még ha a formája ideális is lenne én nem használnám fel.
Több hónapja megkeresett engem az egyik kisebb magyarországi fäszénbrikett készítő cég, hogy az ő szenüket lehet-e vízipipázáshoz hasznosítani. A válaszom akkor is az volt, hogy nem javasolt.
Azt meg főképp nem ajánlom, hogy grillezésnél már izzó darabokat kivegyél, hisz fäszéngyújtó folyadék kitudja milyen mennyiségbe van még belsejébe amit beszívott.
Ha egy kivágott fával csináltok tüzet azt elvileg felteheted a pipára, bár szerintem gondok lesznek az egyenletes hőleadással, bár próba cseresznye én még nem próbáltam. Persze ne a nagypapa régi agyon permetezés alatt 40 évig álló fájával csináljatok tüzet akkor…. 🙂
Összegzésképp nem ajánlott a boltokba kapható fäszén használata. Ha saját fátokat tüzelitek akkor az használható, de gondok lesznek vele. Több zűr lesz vele mint amennyi hasznot hozna. 🙂
Engem most is(mint mindig ) az amcsi fórumon győztek meg róla, hogy a természetes fasszén jó lehet.
Íme:
És pár videó ahol egy nagyon profi pipás használja ezeket a szeneket(mellesleg ő csak ilyen szenet használ).
https://www.youtube.com/watch?v=q4ucownikpQ&fmt=18
https://de.youtube.com/watch?v=O4O7pdcNBwk&fmt=18
https://de.youtube.com/watch?v=H6q6bkcfQ18&fmt=18
u.i.:a videóban jól mehet a csávónak hogy ennyi sok szép km pipája és enyhén szólva jóminőségű dohányai vannak de irigylem…
u.i.2:A mainap során kipróbálom ezt a fasszén dolgot.hamarosan.
Sajnos nemjött be az Aro faszén mert nem gyulladt be rendesen :triste1: Hiába égettem forrasztópákával fel teljesen nem gyulladt be rendesen és 10 perc alatt kihült.Talán a faszén mionősége miatt?
Próbáld gáztűzhelyen, ne forrasztó pákával. 🙂
Íme:
És pár videó ahol egy nagyon profi pipás használja ezeket a szeneket(mellesleg ő csak ilyen szenet használ).
https://www.youtube.com/watch?v=q4ucownikpQ&fmt=18
https://de.youtube.com/watch?v=O4O7pdcNBwk&fmt=18
https://de.youtube.com/watch?v=H6q6bkcfQ18&fmt=18
u.i.:a videóban jól mehet a csávónak hogy ennyi sok szép km pipája és enyhén szólva jóminőségű dohányai vannak de irigylem…
u.i.2:A mainap során kipróbálom ezt a fasszén dolgot.hamarosan.
Ezeket a videókat már többször láttam. Nem értem, hogy produkál ennyi füstöt (és hogy mennyire állnak be tőle, az is egy jó kérdés…)
Egyszerű:
1.A Khalil Mamoon pipáknak a belsejét úgy alakítják ki hogy úgymond ,,áramvonalas” legyen így könnyebben jön a füst.
2.Phunnel kerámiát használ ami rendesen adja a füstöt.
3.Tremészetes grillszenet használ, de vmi olyan márkát ami könnyen begyullad és nem alszik el egykönnyen.Én a mi Aro fasszenünkel próbálkoztam régen hogy kivettem a grillből és kb. 10 percig volt használható,de azalatt annyi füstöt leadott amennyit azóta nem sikerült előállítanom.Ízre is tökéletes volt, abszolút nem volt erős.Csak aztán egyik pillanatról a másikra elaludt.Amúgy a srác valami ,,best of the west” márkanevű szenet használ amit nem ismerek, de valószínűleg csak amerikában lehet kapni.Ő úgy gyújtja meg hogy van valami minigrillje és abba melegít fel egyszerre többet.
Így már érthető, köszönöm!
Én kipróbáltam már faszénnel és bevállt semmi rossz ízt nem ad és még a füst is dúsabb…annyi az egész hogy nagyon maceráns begyújtani! De ha nincs ló jó a szamár is… :super:
Tegnap pincebuliban elfogyott a coco és már csak öngyulladós volt amit nem akartam ellhasználni, ezért kivettem egy olyan 8×4 centis izzó „fadarabot” a tűzből és rátettem a kerámiára (kb olyan 1-másfél órája szívtuk AM dohányunkat, de mivel beteg votlam és semmi ízt nem éreztem erről nem tudok nyilatkozni) a füst nagyon szépen jött belőle egy 5-6 percig jobban is mint cocoval. :ooo
Aztán meghülyültem és megnéztem mivan, ha többet teszek rá, kapott még1 ilyen darabot a kerámia és befulladt mindenki :siffle:
Tömtem egy újat amit már parázzsal indítottunk és nekem bejött, olyan 15-20percenként illik kicserélni rajta de ha hótartó sapit ráteszed akkor 25percig is simán kibírja egy kb 4×8 centis darab :super: 😉
(mellesleg 4réteg alufólia volt rajta és kb 3-4 mili hely a dohány meg az alufólia között)
Egyik haverom tegnap,rendes faszenet hozott,amit a lidl-be vett 800ft-ér 3kg-ot.
2forrasztóval egyszerre 3 perc alatt kész volt,de valami hihetetlen nagy füst volt 😛
2forrasztóval egyszerre 3 perc alatt kész volt,de valami hihetetlen nagy füst volt 😛
Mellékízt nem adott? Nem szédültetek be jobban mint a simától? 🙂
Dobozon felvolt tüntetve, hogy kezelték-e valami vegyszerrel? :siffle:
Ez ilyen bio szén féleség volt,mutatta a csomagolást.
Nem volt semmi mellékíze,és nem is szédültünk.
(De hozzáteszem,hogy a folyékony pulcsik már bent voltak a szervezetünkbe elég rendesen 😀 )
2forrasztóval egyszerre 3 perc alatt kész volt,de valami hihetetlen nagy füst volt 😛
Meddig égett és mekkora darabok? :0
Nyáron próbáltuk a tűzből kivett parazsat.
Az igazság az, hogy mellékíze nem volt, de kb 4-5 perc után bealudt, és nyügös volt állandóan cserélgetni és lehamuzni.
Hőt adott rendesen, csak rövid ideig.
Hát akkora darab volt,hogy pont beterítette a kerámiát.
Kb 40percig bírta. :cote:
Hát akkora darab volt,hogy pont beterítette a kerámiát.
Kb 40percig bírta. :cote:
Lehet nálunk az volt a baj, hogy 3 kb akkora darab volt, mint 1-1 fél brico.
Nektek azzal a naggyal nem égett meg a dohány?
Nem égett meg.
Nem én tömtem hanem haverom.
2réteg alu+széntartó konzol.
De jó volt
nekem sem égett meg 4réteg fólia volt rajta, előtte meg 3fél coco
nekem sem égett meg 4réteg fólia volt rajta, előtte meg 3fél coco
Na akkor , ha legközelebb tűz közelben leszek, kipróbálom így.
Köszi a segítséget!
Nyáron én is teszteltem a tűzből kivett parazsat és jó volt, kell kb 2-3 fél CB nagyságú darab a kerámiára, és nekünk hőtartóval olyan 10-15 percig bírta, utána cserélni kellett, mert kialudt. Nincs mellékíze, hamut könnyen le lehet fújni és a legjobb, hogy ingyen van :cote: Amíg a tűz égett, addig a pipa is ment..
Ezt mi is csináltuk igazi fával (úgy értem ,hogy nem zsákos szén) szalonnát sütöttünk ,és mondom -ki kellene próbálni. Rá is tettük 2 bamboocha méretű darabot. Tökéletes volt ,semmi mellékíz , füst is volt ,de 15percenként cserélni kellet.
Igen, ezt mi is észrevettük, hogy semmi mellékíz, de nagyon gyakran kell cserélgetni, mert hamar leég. A grill faszén pedig nem volt olyan jó, annak volt valami kellemetlen íze.
A parázs le van égve ,kisebb a kisugárzása azért sokkal nagyobb darabot kell használni , ajánlatos 2 drótot párhuzamosan áttenni a kerámián úgy hogy kicsit megemelje a parazsat ,ez kell hogy a levegő járjon alatta , ne aludjon el.
Én egy faszén brikettel szeretném kipróbálni, de még nem mertem.
Nem hiszem, hogy tartalmazna valamiféle adalékanyagot, a dobozra ez van írva:
A faszén brikett lomblevelű fából készül, ökológiailag tiszta, az üzemi normáknak megfelel. Új minőség-sokáig tartja a grillezéshez szükséges ideális hőmérsékletet.
A faszén brikett minimális paraméterei: tiszta széntartalom: legalább 65%; maximális nedvességtartalom: 8%; maximális hamutartalom: 15%
FIGYELEM!
A faszén brikett begyújtásához soha ne használjon alkoholt, benzint, vagy egyéb gyúlékony anyagot!
ROBBANÁSVESZÉLYES!
Szóval segítségeteket szeretném kérni, hogy lehetne-e ezt használni.
Ebből amit leírtál úgy vélem igen, de én ebből ugyanazt vonom le következtetésképp mint te… Nem hiszem hogy tartalmaz bármi károsat is, lévén, hogy nem írták rá..
Egyébként miért akarod kipróbálni? Miért nem jó egy coco vagy egy bamboocha pipázáshoz?
Kíváncsi vagyok, +ha véletlen úgy adódna, hogy elmegyünk grillezni, és elfelejtek vinni szént, akkor ne ott kelljen kisérletezni, hogy akkor ez most jó-e vagy nem.
Na én kipróbáltam, és nem ajánlom senkinek :S
Izzítása még nem volt olyan rossz, körülbelül annyi ideig tartott beizzítani mint a CB-t.
Viszont füstje, íze semmi nem volt :/
15 percig szenvedtem vele, aztán feladtam.
Nagyon rossz, ne próbáljon senki ilyen Brikett faszénnel pipázni.
Izzítása még nem volt olyan rossz, körülbelül annyi ideig tartott beizzítani mint a CB-t.
Viszont füstje, íze semmi nem volt :/
15 percig szenvedtem vele, aztán feladtam.
Nagyon rossz, ne próbáljon senki ilyen Brikett faszénnel pipázni.
Ez érdekes….nekem adta a füstöt/ízt rendesen, habár volt egy mellékíze…
(de én nem azt a kb. 50x50es brikettet használtam, hanem szalagcsiszolóval csináltam belőle egy 40mm-es korongot :D)