A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vortex Kerámia

Ebben a fórumban: Kerámiák Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #109597
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Nekem lenne egy kérdésem, vagyis inkább tanácsot szeretnék kérni. 🙂 Átnéztem ezt a témát és nem találkoztam ezzel, így felteszem. Vagy ha mégis itt van csak átsiklott rajta a tekintetem, ezer bocsánat. Szóval nekem egy átlagos 37 cm-es egyiptomi vízipipám van, egy nevenincs mosható csővel, semmi extra. Érdemes-e megvennem rá a Vortex kerámiát, vagy ahhoz már egy komolyabb “felszerelés” ajánlott? 🙂 Tudtommal a füst minősége nem igazán függ a pipa méretétől, de mindenesetre megkérdezem tőletek. Előre is köszönöm! 🙂

    , Hozzászólás ID: #109598
    tubus
    Felhasználó
    Tubus
    • Hozzászólás: 13

    Mindenképp érdemes! Nekem 37-es gagyi top markom van gyári szívócsövével! Pénteken hozzájutottam egy vortexhez(köszi Molnár!) és nagyon is érezhető a különbség! Már az első tömésnél(Mizo szőlő) sokkal jobban éreztem az ízeket mint a sime egyiptominál! A füst talán egy picivel több!

    , Hozzászólás ID: #109599
    hcsimike
    Felhasználó
    HcsImike
    • Hozzászólás: 266

    En is sokaig hasznaltam a vortexemet 37es top markkal es gyari szivocsovel, es teljesen jol uzemelt. De azert ha teheted (szerintem) szerezz be egy nagyobb es stabilabb pipat 🙂

    , Hozzászólás ID: #109600
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Nagyon köszönöm a válaszokat! 🙂 Igen én is gondolkodtam egy nagyobb pipán, de sajnos arra nem nagyon van keret a közeljövőben. 🙁 A Vortex kerül annyiba mint amennyiért vettem télen a pipámat. 😀 Még erre is csak így külön összekuporgatva futná, mert ez a gagyi egyiptomi kerámia amit gyárilag hozzácsaptak nem nagyon tetszik, ráadásul még ferde is. Valószínű, hogy a jövőhónapban beruházok egy Vortexbe és majd ha lesz pénzem egy nagyobb pipára akkor azon is fogom tudni használni a későbbiekben! 🙂 Köszi mégegyszer.

    , Hozzászólás ID: #109601
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    Ha még Lukasfejűnél nem fogyott el az alacsonyárú Kaya phunnel, szerintem megvehetnéd azt inkább!

    , Hozzászólás ID: #109602
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712
    Gábor írta korábban:
    Ha még Lukasfejűnél nem fogyott el az alacsonyárú Kaya phunnel, szerintem megvehetnéd azt inkább!

    Úgylátom már elfogyott nála, de neki nem adom a pénzem. Majd szerintem “feltöröm” a malacperselyt és haverommal rendelünk közösen egy pár dolgot Juliotól és majd azzal rendelem a Vortexet is. De azért kösz a tippet! 🙂 Jövő májusban ballagás, majd abból félreteszek egy kis pénzt egy komolyabb pipára amire már tényleg odaillik a Vortex. 😛

    , Hozzászólás ID: #109603
    zolee
    Felhasználó
    Zolee
    • Hozzászólás: 17

    Sziasztok!

    Még új vagyok mind vízipipázás terén, mind a fórumban. Tegnap én is beszereztem egy Vortex kerámiát. Eddig a gyári kerámiát használtam (TopMark-os egyiptomi pipa) a széntartó konzollal. Olvastam, hogy a Vortex mennyire fasza, meg minden. Gondoltam rá, hogy beruházok egyre, mert hát miért ne :). Továbbá még újítottam, ugyanis csináltam egy maszek Heba filtert a vízipipafan.hu-n lévő leírás alapján, plusz elkezdtem fóliázni.

    Első tömés: Naklah-s dohány a szívó lyukig, fólia, a széncsipeszen lévő lyukasztóval pár lyuk, majd 40mm-es öngyulladó szén középre. ==> Csőd XD. A szén nem is izzott normálisan, a kerámia kézzel elviselhetően meleg volt, továbbá a dohány szinte használatlan (ez kb. 30 perc után).

    Második tömésre már okosabban lettem a fórumnak köszönhetően. A dohányt benne hagytam, mert kísérletezéshez jó az :). Grill Fólia rá, fogpiszkálóval koncetrikus körökben 3 sorban kilyukasztottam, 40mm-es szenet kettétörve, szélére rakva. ==> Már sokkal jobb, mint korábban. Füst kb. 2 perc után, hőtartó sapkát folyamatosan használva. Sokkal sűrűbb, mint a gyárival, ízre talán egy picit erőteljesebb, viszont egy kicsit kapar, mint ahogy a másikkal is. Lehet, hogy ez azért van, mert eddigi dohányos karrierem kb. 4 szivar volt, szigorúan nem letüdőzve.

    Egy szó mint száz, eddig nem bántam meg :). Nyáron sajnos szinte csak egyedül pipázok, de szerintem ha visszamegyek a Koliba (Tisza István Kollégium Debrecen) akkor már többen használjuk, és többször.

    Viszont lenne egy kérdésem. Nem tudna valaki linkelni egy képet, mi a különbség az elhasználódott dohány, és a megégett dohány között? Mert nekem eddig csak egyfajtán nézett ki a végén (a másikkal kb. 40 perc), és szerintem e miatt kapar.

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    Üdv.:

    Zoli

    , Hozzászólás ID: #109604
    milordaz
    Felhasználó
    Milordaz
    • Hozzászólás: 256

    Szia Zoli!

    Képet nem tudok, de az elhasználódott dohány az, ami szétégett (elszívtad) semmi íze, egyszerű tömör égett valami. A megégett dohány pedig az, ami a rossz szénhasználat vagy a túlzott hő miatt megégett, így kapar. (vagyis csak a dohány teteje égett meg, az ami sok hőt kapott) –> Ez a rész elfeketedik, innen tudod h megégett.

    Remélem erre gondoltál. És tudtam segíteni. 1.gif

    A vortex kerámiánál pedig: az tényleg hiba volt, hogy középre raktad legelőször a 3kings -et. félbe kel törni, és a szélére helyezni, ahogy másodjára csináltad. (legjobb, ha természetes szenet természetes szenet használsz pl. cocobrico és akkor nem kell széttörni, csak a 3 db kockát rárakni a vortex szélére 1.gif ) Írtad, hogy kapart, szerintem amiatt van hogy nem cserélted ki a dohányt az új szén előtt (ezt mondtad)és a legelső “helytelen használatnál” megégethetted a dohányt, majd ezt nem cserélted ki és utána már hiába csináltad jól, a dohány ugyanúgy égett maradt.

    Ajánlom a gombostűvel való lyukasztást (sok kicsi lyukat 1.gif )

    Egyébként a 4 szivaros “múltad” miatt (hogy nem vagy tapasztalt dohányos) nem fog jobbna kaparni, maximum beszédülsz mert nem vagy hozzászokva a nikotinhoz. Azért kapart, mert megégett 🙂 ennyi 2.gif

    Remélem tudtam segíteni, Üdv Milordaz

    Off: Én is debreceni vagyok, melyik suliba jársz? 2.gif ) off vége

    , Hozzászólás ID: #109605
    zolee
    Felhasználó
    Zolee
    • Hozzászólás: 17

    Jelenleg még az egyetemi padot koptatom Mérnök Infós szakon. Viszont a megégett dohányokról írt kis szöveged alapján eredetileg jól csináltam, mert a szívás végén csak kis fekete száraz valami maradt, semmi olyasmi, ami az eredeti állapotra emlékeztetne.

    OFF: A sima szenet be lehet gyújtani villanyrezsón? XD A koliban csak az van, és nincs kedvem a vihargyújtóból a gázt pazarolni. (Tudom, hogy a rezsó hőjét inkább hagyjuk, meg hát nem is nyílt láng, de hát ha van valakinek tapasztalata XD)

    , Hozzászólás ID: #109606
    james
    Felhasználó
    James
    • Hozzászólás: 712

    Hajaj, még szép, hogy belehet gyújtani villanyrezsón. 😀 A szenek topicjában olvashatsz is hasonló tapasztalatokat szénbegyújtással kapcsolatban. Köztük van villanyrezsós módszer is. 😉

    , Hozzászólás ID: #109607
    djreplay
    Felhasználó
    djreplay
    • Hozzászólás: 385
    Zolee írta korábban:

    OFF: A sima szenet be lehet gyújtani villanyrezsón? XD A koliban csak az van, és nincs kedvem a vihargyújtóból a gázt pazarolni. (Tudom, hogy a rezsó hőjét inkább hagyjuk, meg hát nem is nyílt láng, de hát ha van valakinek tapasztalata XD)

    de csak akkor tudod villanyrezson begyujtani ha nincs benne tulmelegetésgátlo !!!

    , Hozzászólás ID: #109608
    zolee
    Felhasználó
    Zolee
    • Hozzászólás: 17

    Sziasztok!

    Lenne nekem egy kisebb problémám. Vettem Nakhla féle banános, illetve két almás dohányt. Először még otthon gyújtottam be a banánosból egy tömést 50mm-es öngyulladó szénnel. Fasza volt, meg minden, csak azon csodálkoztam, hogy nem volt annyira nedves a dohány, mint korábban a vaníliásnál. Eljöttem nyaralni, és mikor itt kipróbáltam a már korábban is említett tömést, egy idő után nagyon elkezdett kaparni, pedig minden ua. volt. Az második tömésnél már a két almásat tömtem, mert ki akartam zárni, hogy mi lehet a baj. A kétalmás már rendesen nedves volt. Az egyik tömést rendesen megraktam, a másodiknak már csak kevesebbet. Mind a két esetben elkezdett kaparni a füst (és kivételesen nem csak velem volt baj, mert haverral szívtuk, aki rendszeresen dohányzik), igaz nem olyan hamar, mint a banánosnál.

    Tömés:

    Vortex kerámia

    50mm-es öngyulladós szén kettévágva

    Grillfólia kilyukasztgatva

    55cm-es TopMark pipa

    Dohány a szellőző lyukakig rakva

    A jó, és rosszabb tömés között annyi különbség volt, hogy más volt a víz. Az lehetséges, hogy a klóros víz miatt volt rossz a tömés?

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    Üdv.:

    Zoli

    Ui.: Ha nem férne be a témába, akkor sorry.

    , Hozzászólás ID: #109609
    rusee
    Felhasználó
    Rusee
    • Hozzászólás: 556

    off: dumaládába írod akkor jó oda nyomok pár ötletet.

    , Hozzászólás ID: #109610
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355

    Láttam az SZK-ban mini vortexet. Nagyon megtetszett, meg ugye az ára is kedvező….:)

    Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a kerámiához milyen/mennyi szén ajánlott? 3x fél CB az nem túl sok?

    , Hozzászólás ID: #109611
    dozer23
    Felhasználó
    dózer23
    • Hozzászólás: 1069

    szerintem 2 bőven elég rá de majd lehet beszerzek egyet és irok róla pár sort

    , Hozzászólás ID: #109612
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Nem tudnátok egy képet tenni ide a mini Vortexről?

    , Hozzászólás ID: #109613
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    110.gif

    , Hozzászólás ID: #109614
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355
    Gábor írta korábban:
    110.gif

    Gugli nem talált képet róla…pedig a “Mini vortex bowl” elég pontos meghatározás 😀

    Amúgy ugyanolyan mint a rendes vortex, csak kisebb…

    , Hozzászólás ID: #109615
    sheeshamaster
    Felhasználó
    sheeshamaster
    • Hozzászólás: 819

    Ha ERRE gondolsz, akkor ezt angolul Genie Vortexnek hívják. Más kisebb méretű vortexről nem tudok.

    , Hozzászólás ID: #109616
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355
    sheeshamaster írta korábban:
    Ha ERRE gondolsz, akkor ezt angolul Genie Vortexnek hívják. Más kisebb méretű vortexről nem tudok.

    Igen, ez lesz az. nem tudtam hogy ez a neve 11.gif

    , Hozzászólás ID: #109617
    sheeshamaster
    Felhasználó
    sheeshamaster
    • Hozzászólás: 819
    ko12 írta korábban:
    Igen, ez lesz az. nem tudtam hogy ez a neve 11.gif

    A gyártó (Sahara Smoke) ezt a kisebb pipáihoz fejlesztette ki, mert a normál méretű Vortexek elvileg nem mentek rá a cég kis pipáira. A HPn azt írják róla, hogy míg a normál Vortexbe 25-30g dohány fér, addig a kisebb változatba 15-20g.

    , Hozzászólás ID: #109618
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355
    sheeshamaster írta korábban:
    ko12 írta korábban:
    Igen, ez lesz az. nem tudtam hogy ez a neve 11.gif

    A gyártó (Sahara Smoke) ezt a kisebb pipáihoz fejlesztette ki, mert a normál méretű Vortexek elvileg nem mentek rá a cég kis pipáira. A HPn azt írják róla, hogy míg a normál Vortexbe 25-30g dohány fér, addig a kisebb változatba 15-20g.

    Értem, kösz az infót! 🙂 Szénmennyiségről nem írnak?

    , Hozzászólás ID: #109619
    shaam
    Felhasználó
    ShaaM
    • Hozzászólás: 787

    A szén mennyisége szerintem attól függhet, hogy mennyivel kisebb a mini Vortex kerámia átmérője, mint a nagyé. Valakinek egyébként van ilyen minije? SZK-ban láttam nemrég.

    , Hozzászólás ID: #109620
    rusee
    Felhasználó
    Rusee
    • Hozzászólás: 556

    Julió nem tervezel ebből is párat rendelni?

    Nekem kellene egy ilyen. Igaz karácsonyig ráér addig úgysem tudok hazamenni.

    , Hozzászólás ID: #109621
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355
    Rusee írta korábban:
    Julió nem tervezel ebből is párat rendelni?

    Nekem kellene egy ilyen. Igaz karácsonyig ráér addig úgysem tudok hazamenni.

    SZK-ban lehet ilyet kapni. 1500ft ha jól emlékszem. 🙂

    , Hozzászólás ID: #109622
    sheeshamaster
    Felhasználó
    sheeshamaster
    • Hozzászólás: 819
    ko12 írta korábban:
    Értem, kösz az infót! 🙂 Szénmennyiségről nem írnak?

    Nem, arról sajnos nem találtam a gyártó oldalán semmit. Viszont rábukkantam egy YouTube videóra, amiben a csóka 3 fél öngyulladóssal teszteli. Természetes szénből én azt mondanám 2, maximum 3 biztosan elég, bár én a “nagy” vortexemre sem szoktam többet tenni kettőnél.

    , Hozzászólás ID: #109623
    dozer23
    Felhasználó
    dózer23
    • Hozzászólás: 1069

    szerintem 2 coco coal bőven elég neki 3 megégetné nem véletlen használunk a nagyobbhoz 3at….

    , Hozzászólás ID: #109624
    rusee
    Felhasználó
    Rusee
    • Hozzászólás: 556

    én fél CB-ből vagy Bamboo ból szoktam 3 rátenni s nem égeti meg, igaz nekem baromi nagy az alugyűrűm (0,5 cm). Mondjuk nem szoktam második kört csinálni

    , Hozzászólás ID: #109625
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    Nem hiszem, hogy lehetne kapni ilyet SZK-ban. A 3 bamboocha pedig tökéletes lenne neki szerintem, alien phunnelre is annyit rakok.

    , Hozzászólás ID: #109626
    ko12
    Felhasználó
    ko12
    • Hozzászólás: 355
    Gábor írta korábban:
    Nem hiszem, hogy lehetne kapni ilyet SZK-ban. A 3 bamboocha pedig tökéletes lenne neki szerintem, alien phunnelre is annyit rakok.

    Hát én nem mondom 100%ra hogy ugyanilyen “mini vortexet” láttam az SZK-ban, de az biztos hogy volt ott egy kicsi vortex 1500ft-ért. Szerintem ilyen. 11.gif

30 bejegyzés megtekintése - 691-720 / 971

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.