A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A szívócsõ tisztítása

, Hozzászólás ID: #155887
krampi
Felhasználó
krampi
  • Hozzászólás: 3414
LaLee írta korábban:
Üdv!

Remélem jó helyre írok, ez a szekció áll legközelebb a kérdésemhez 🙂

Májusban vettem egy 82 centiméter magas Top Mark pipát és azóta azt, illetve a hozzá járó alap fémspirálos szívócsövet használom. Májusban vettem, tehát alig több, mint fél éve használom ugyanazt a csövet. A problémám az, hogy valahogy olyan ‘tompának’ érzem az ízeket, furcsa mellékíz van jelen minden pipázásnál, függetlenül attól, hogy milyen dohányt használok. Ha csak úgy simán beleszívok a csőbe, akkor is hasonló “ízt” érzek. A pipatestet minden pipázás után átmosom, a víztartály szintén (bár az aljáról a barnás lerakódásokat nem tudom leszedni).

A kérdésem az, hogy jól gondolom-e, hogy ez a mellékíz és a tompa ízek a szívócső miatt vannak? Pipázások előtt mindkét végébe bele szoktam fújni párszor, kis darabkák kijönnek belőle, tehát biztos, hogy valamilyen szinten rozsdásodik már, bár kb. fél év használat után fémspirálos csöveknél ez természetes?

Előre is köszönöm a választ!

Hát egyrészről a probléma oka lehet az is, hogy maga a pipa nem teljesen tiszta. Annyit írtál, hogy átmosod a pipa testet, ez nem tudom, hogy pontosan mit takar. Mindenesetre a pipát érdemes a megfelelő erős tisztítókefével jó alaposan átdörzsölni és alkalomadtán bő citromleves vízzel is kisikálni. Hogyha a tartályban is különböző lerakódások vannak, akkor azt is érdemes egy estére bő citromleves-forróvizes áztatásnak alávetni, majd másnap jó alaposan néhányszor átöblíteni. Hogyha tényleges lerakódások vannak a tartályban, akkor az áztatás után ugyanúgy forró vízzel és citromlével, valamint egy üvegmosó kefe segítségével jó alaposan át kell sikálni ezt is.

Ha a fenti dolgok rendben vannak, akkor térhetünk át a szívócső kérdésre 🙂 Az, hogy fél év után rozsdás a cső, nem hogy rövid, de inkább hosszú időnek mondható. Az, hogy tompának érzed az ízeket, egyértelműen a cső hibája is. Mindenképp ajánlanám, hogy cseréld le egy másikra, amely ha szintén fém spirálos cső, akkor azt is sajnos időnként majd váltani kell. Érdemesebb vagy házilag készíteni egy mosható csövet, vagy pedig beruházni egyre, ezek esetében a rozsdával és az ízek lerakódásával sem lesz problémád.

Nem utolsó sorban pedig azért azt is megemlíteném, hogy a cső esetében az a legkisebb gond, hogy a rozsda elnyomja a dohányok ízét, de rettentő mód egészségtelen is, hogyha ilyen csővel pipázol, így semmiképp nem ajánlanám a további használatát.