A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Elektromos szén (házilag)

, Hozzászólás ID: #111497
Géé
Felhasználó
Géé
  • Hozzászólás: 57
benyo1997 írta korábban:
Na ez a tervem:

Van egy olyan vastagságú cső ,mint a Géé által használt felcsavart fűtőszáll. Ezt belehúzom a csőbe(A cső anyaga is kérdéses még esetleg ötleteket várok!) . Ennek a csőnek mind a két vége le lesz zárva. de az egyik végénél be lesz hegesztve egy 1mm-es cső amin vákumot képzek és kiszívom a levegőt. Majd ezt az 1mm-es kis csőt is lezárom. Igy a két végére ráadom a tápfeszt és elvileg jó is. Ezt a vastagabb csőt körkörösen meghajlítom. Ezt követően egy búra alá teszem hasonlóan ahogy moldi csinálta csak én a búra alatt helyezem el. Itt egy kép hogy nagyjából értsétek mire gondolok! 😀

Pont a lényeget értetted félre! 🙂

Nem az a cél, hogy a fűtőszál ne érintkezhessen a levegővel, hanem az, hogy a fűtőszállal érintkező levegő ne juthasson be a pipába (tehát hogy az e-szén egy tökéletesen zárt rendszer legyen). A szál párolgását úgysem tudod megakadályozni, legfeljebb lassítani (pl vákuummal), de azt sem érzékelhető mennyiségben. Egyébként is, ha a huzalt körülvevő csőben vákuum van, akkor baromi rossz lesz a hatásfok – még annál is rosszabb, mintha levegő lenne benne. Én a csövet mindenképpen kitölteném valami kevésbé tragikusan rossz hővezetővel, mondjuk finom kvarchomokkal (vasalóknál is így csinálják). Jobb hővezető-képességgel bíró anyagok (pl. hűtőpaszta, kenőzsír, műszerolaj) a magas hőmérséklet miatt szóba sem jöhetnek.

Egyébként én a csövet valószínűleg kémcsőből, vagy nagyobbacska ampullából készíteném, és utána leforrasztanám. Igaz, ehhez kellenek bizonyos üvegtechnikai ismeretek is, de összességében nem bonyolult a dolog.

Persze egy próbát megér fémcsővel is; lehetőleg valami jobbfajta acélból készítsd – réz vagy vas semmiképpen se legyen.