A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Ha elfogy a szén…

, Hozzászólás ID: #155016
atommetalpunk
Felhasználó
Atommetálpunk
  • Hozzászólás: 60

Üdv!

Jómagam is a “pyromán állatok” táborát gyarapítom, ezen bellül is a vetőcsöves tüzijáték témát űzöm gyári szinten, és az amatőr rakétamodellezés is érdekel, bár azt mostanában elhanyagoltam…

Lényeg, hogy, ahogy Syska is mondta a kálium-nitrát nem a legjobb erre a célra. Próbáltam már azzal, ammónium-nitráttal, “candy”-vel és sok már pyrotechnikai eleggyel bevonni, persze sikertelenül. Ez nem azt jelenti, hogy nem izzott be, hanem, hogy vagy nagyon erős mellékíze lett (inkább szaga, az ízét már nem kóstoltam), vagy nagyon sok égéstermék maradt a szénen, ami vagy mérgező lehet, vagy egyszerűen olyan kicsi részecskékből áll, hogy a vízen áthaladva is a tüdőbe kerülhet (gondolok itt a közel atomizált alumíniumporra).

Mindezek ellenére lehet házilag könnyen beizzítható szenet készíteni. A titok az, hogy puhafa kell hozzá. Erre a célra legjobb a fűz. Egyszerűen fogsz pár elszáradt fűzfaágat, és elszenesíted (nem elégeted). Az ilyen szén viszonylag könnyen beizzik, akár öngíújtóval, és fújással is be lehet annyira izzítani, hogy mehessen a pipára (persze egy kempinglángszóróval azért könnyebb). Annyi a baja, hogy mivel puhafából készült, elég hamar “elfogy”, de ha ingyen van, akkor annyira nemgáz… Ez a “széncsinálás” akkor jó, ha mondjuk rájössz, hogy 1 hét múlva mentek osztálykirándulásra vagy valahova, és nincs szened, pipás boltba meg nem akarsz kimászni. Vidéken még szenesíteni is egyszerűbb. Nekem mondjuk van egy kevés raktáron, de azzal csínján bánok ilyen célokra 🙂 .

U.i.: Bocs, hogy ebbe a haldokló témába írtam és ilyen hosszan.