A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Heba filter készítés házilag

0

Mire jó az a kis, műanyag pár ezer forintos valami, aminek a neve Heba filter? Sok mindenre. Elsősorban sok kis buborék esetében jobban szűr a víz. Ez azért előny. Továbbá jobban lehűl a füst, halkabb a vízipipa és közben picit sem lehet nehezebben szívni. Ezek jól hangzanak, de azért fontos az ár / érték arány is. Márpedig elég jó ára van. Éppen ezért sokan házilag készítik el. Most egy korábbi cikkünk mutatjuk be, töltjük fel újra, hogy mi miként is csináltunk saját magunknak heba Filtert házilag, mindössze pár száz forintból és 10-15 percnyi kis vacakolással.

hazi heba filter

Nézzük most sorra, hogyan is készült a fenti képen látható házi Heba filter:

 1. Amire szükséged lesz: Olló, fecskendő test, biztosító tű,  vastagabb tű, gyurma ragacs és egy filctoll.
 2. Vágjuk le a fecskendő nyakán lévő peremet kerekre és az alján kiálló részt az ollóval, mintha ott se lett volna. Aztán a filctollal jelöljük be a lukak kívánt helyét. Érdemes az 5. pontban meghatározott módon megnézni, hogy mennyire kell a vízbe vezető csőre húzni és ennek megfelelő részen legyenek a lukak.
 3. Fogjuk a biztosítótűt és átlukasztjuk a megjelölt helyeken. Van aki felhevíti a tűt és úgy lukasztotta ki én csak simán átszúrtam. Miután megvan a kisebb luk, fogjuk a vastagabb tűt és nagyobbítsuk meg. Lehetőleg 1-2mm-esek legyenek. Ha túl picit a lukak akkor nagyon habzani fog a víz.
 4. Az aljára készítsünk több nagyobb lukat. Erre azért van szükségünk, mivel a vízipipázás elején amikor a dohányt beindítjuk erősebben szívjuk. Ekkor hasznosak lesznek ezek az alsó lukak. Amikor simán szívjuk akkor nem befolyásolnak semmit. Érdemes nagyon nagy méretű lukakat készíteni.
 5. Ha ezzel is megvoltunk, akkor tegyük a tartály mellé és nézzük meg, hogy nem ér-e az aljára. 1-2cm-el legyen az üveg aljától. A Heba filteren lévő legfelső luk legyen a víz alatt legalább 2cm-el. Nézzük meg, majd jelöljük be, hogy mennyire kell a fecskendő testét felhúzni a csőre, ami a vízbe lóg.
 6. Vegyük elő a gyurma ragacsot és vegyünk le egy is csíkot. Tekerjük az alsó csőre, majd toljuk tá finoman a félig kész heba filter testet. Ezután ujjal kicsit nyomkodjuk be a test alá a ragacsot és forgassuk picit. Így már töökéletes lesz a szigetelés és ezt a gyurma szerű ragasztót bármikor leszedhetjük és a víztől nem fog lejönni. Ha megfelelően felnyomtuk akkor a végén dolgozzuk el a kezünkkel.
 7. Töltsük fel a pipánk tartályát, tömjünk valami finom dohányt, tegyünk jeget még a tartályba, szereljük össze a vízipipánk és próbáljuk ki a házi készítésű Heba filterünk!

Összegzés:

 • Elkészítés: Nagyon könnyű
 • Anyagok beszerezhetősége: Szinte bárhol
 • Szükséges idő: 10perc
 • Teljes költség: 300-600Ft között

Ajánlott elkészíteni! Jól jöhet filmezés közben, hisz jóval halkabb lett. Nyáron pedig jég jobban érződik a tartály hűtő hatása, főleg jéggel párosítva.

Share.

Leave A Reply