A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Heba filter készítés vásárlás helyett

3

Mire jó az a kis, műanyag 1600Ft-os valami? Sok mindenre. Elsősorban sok kis buborék esetében jobban szűr a víz. Továbbá jobban lehűl a víz, halkabb a pipa és közben picit sem lehet nehezebben szívni, ugyan olyan könnyen lehet.

Nézzük most sorra, hogyan is készült a fenti képen látható Heba filter:

 1. Amire szükséged lesz: Olló, fecskendő test, biztosító tű,  vastagabb tű, gyurma ragacs és egy filctoll.
 2. Vágjuk le a fecskendő nyakán lévő peremet kerekre és az alján kiálló részt az ollóval, mintha ott se lett volna. Aztán a filctollal jelöljük be a lukak kívánt helyét. Érdemes az 5. pontban meghatározott módon megnézni, hogy mennyire kell a vízbe vezető csőre húzni és ennek megfelelő részen legyenek a lukak.
 3. fogjuk a biztosítótűt és átlukasztjuk a megjelölt helyeken. Van aki felhevíti a tűt és úgy lukasztotta ki én csak simán átszúrtam. Miután megvan a kisebb luk, fogjuk a vastagabb tűt és nagyobbítsuk meg. Lehetőleg 1-2mm-esek legyenek. Ha túl picit a lukak akkor nagyon habzani fog a víz.
 4. Az aljára készítsünk több nagyobb lukat. Erre azért van szükségünk, mivel a vízipipázás elején amikor a dohányt beindítjuk erősebben szívjuk. Ekkor hasznosak lesznek ezek az alsó lukak. Amikor simán szívjuk akkor nem befolyásolnak semmit. Érdemes nagyon nagy méretű lukakat készíteni.
 5. Ha ezzel is megvoltunk, akkor tegyük a tartály mellé és nézzük meg, hogy nem ér-e az aljára. 1-2cm-el legyen az üveg aljától. A Heba filteren lévő legfelső luk legyen a víz alatt legalább 2cm-el. Nézzük meg, majd jelöljük be, hogy mennyire kell a fecskendő testét felhúzni a csőre, ami a vízbe lóg.
 6. Vegyük elő a gyurma ragacsot és vegyünk le egy is csíkot. Tekerjük az alsó csőre, majd toljuk rá finoman a félig kész heba filter testet. Ezután ujjal kicsit nyomkodjuk be a test alá a ragacsot és forgassuk picit. Így már tökéletes lesz a szigetelés és ezt a gyurma szerű ragasztót bármikor leszedhetjük és a víztől nem fog lejönni. Ha megfelelően felnyomtuk akkor a végén dolgozzuk el a kezünkkel.
 7. Töltsük fel a pipánk tartályát, tömjünk valami finom dohányt, tegyünk jeget még a tartályba, szereljük össze a vízipipánk és próbáljuk ki a házi készítésű Heba filterünk!

Összegzés:

 • Elkészítés: Nagyon könnyű
 • Anyagok beszerezhetősége: Szinte bárhol
 • Szükséges idő: 10perc
 • Teljes költség: 300-600Ft között

Ajálott elkészíteni! Jól jöhet filmezés közben, hisz jóval halkabb lett. Nyáron pedig jég jobban érződik a tartályban.

Share.

3 hozzászólás

Leave A Reply