A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Illegális anyagok? Félreértés

7

Folyamatosan keresünk partnereket, akikkel segíthetjük egymást, még ha csak egy link elejéig is. Pár napja felkerült a jó hír a Cigi blog-ra, hogy még is mehet tovább a blog és nem kell törölni és eljárást indítani.

Miért is fontos ez? Két részről, kezdem a fontosabbal. Ez a blog, a Vizipipa Fan, a fórum, a Vízipipa dohányok oldal mind mind ‘elvi’ szabálysértést követtek el. A nem rég bevezetett rendeletek értelmében tilos a dohányzás, dohány termékek, dohányzási formák reklámozása. Szinte minden formában.

Így a megjelenő dohány tesztek is mind sértették a törvényt. Illetve csak majdnem! Kiderült ugyan is, hogy az eljárást kezdeményező szerv nem vett figyelembe egy két apróságot. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete azonban kimondta, hogy törvényes dolog a dohányokról való vélemény alkotás, amennyiben nem bíztatunk senki a dohányzás elkezdésére.

Nézzük mit is írtak:

A szólásszabadságot veszélyezteti szerintünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) az a döntése, amely a cigi.blog.hu képi tartalmát gazdasági reklámnak minősítette, és a blogot üzemeltető IndaLabs Informatikai Zrt.-t a tartalom eltávolítására kötelezte.

Az előzmény, hogy az NFH egy januári határozatában a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grtv.) rendelkezéseivel ellentétesnek ítélte a cigi.blog.hu dohánytermékeket ábrázoló képi tartalmát és kötelezte az üzemeltetőt, hogy azt távolítsa el a weboldalról.

Az MTE véleménye szerint az NFH jogi álláspontja helytelen, a jogszabályok téves értelmezésén alapul; és az NFH indokolatlanul és feleslegesen korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.
A cigi.blog.hu írója és látogatói a webnaplóban a dohányzással kapcsolatos élményeiket, véleményüket osztják meg egymással – így a blog természetesen a cigarettáról is tartalmaz képeket. Az NFH arra való hivatkozással minősítette jogellenesnek a cigi.blog.hu tartalmát, hogy a dohánytermékek képi megjelenítése a gazdasági reklám fogalma, valamint a dohánytermékek reklámozásának tilalmáról szóló rendelkezés értelmében „alkalmas a dohánytermékek megismerésének és igénybevételének előmozdítására”.
Az MTE álláspontja szerint az NFH helytelen jogi érvelést követ, amikor a döntéshozatal során kizárólag a gazdasági reklámtörvény rendelkezéseit veszi figyelembe, és az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII törvény (Ekertv.) rendelkezéseit figyelmen kívül hagyja, illetve azokat csak a blog üzemeltetőjének felelősségével kapcsolatban veszi figyelembe.
Az egyesület részletes indoklása az ügyben itt olvasható a weboldalunkon.
Ezen információk a legfrisebb partnerünktől a Cigi blog-tól valók, köszönjük ezúton neki! Egy újabb győzelem a részünkről! Így a vízipipa dohány tesztek továbbra is elérhetőek és maradnak is.
Share.

7 hozzászólás

Leave A Reply