A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Interjú: Ercin Julyano

20

Üdvözlök mindenkit! Most valami újat próbálunk ki. Először itt a blogon (és talán a hazai vízipipás életben) egy interjúra kértem a vizipipa.eu új tulajdonosát, Julyano-t. Kérdeztem a múltjáról, a jelenről és ami talán a legjobban érdekel titeket, a jövőről. Elmondja, hogy miként képzeli az oldal webáruházának megnyitását, milyen újdonságokkal találkozhattok majd. Kellemes olvasást!


Szia Julyano, kérlek mutatkozz be. Ki is vagy, mióta vagy Magyarországon és mióta foglalkozol vízipipák árusításával, forgalmazásával?

Heló! Először is köszöntök mindenkit! Julyano Ercin vagyok, Isztambulban éltem, mígnem 7 évvel ezelőtt jöttem Magyarországra. 4-5 éve vízipipákkal is foglalkozok, pontosan én sem emlékszem mikor kezdtem. Előtte csak keleti hastánc kellékekkel és hasonló árukkal kereskedtem. A Teréz körúton van jelenleg egy boltom, ahol mindenféle keleti árut lehet kapni. Vízipipa és hastánc ruhák és kellékek a fő ág, amivel jelenleg foglalkozok, illetve van sok szőnyeg, és egyéb lakásdekoráció. Azonban mára már a vízipipa fogy legjobban.

Milyen vízipipákkal foglalkoztál először, illetve ez a kínálat mára miként változott?

Nagyon sokat változott. Amikor elkezdtem vízipipával foglalkozni, akkor még ritkaságnak számított és nem volt érdekes a vízipipa márkája. Könnyen el  lehetett adni. Először Törökországból hozott üreges pipákat árultam és a kisebb 25cm-es, simát. Így régen sok noname vízipipa volt nálam. Ezek egyiptomi és Török területekről származtak. Mára ez a helyzet megváltozott. A polcokon Mya, Aladin és Khalil Mamoon márkák darabjai találhatóak. Ezek a felső, profi igények kielégítésére vannak. Minőségi vízipipák és kiegészítők alkotják mára már a kínálatunk, melyek nyugat Európából, illetve Amerikából kerülnek hozzánk.

Mely márkák általában a legsikeresebbek? Melyik pipából viszik a legtöbbet?

Az Aladin vízipipa, amit leginkább keresnek. Abból is a Basha modell. Ezt követően az Aladin további modelljei, majd a Mya és Khalil Mamoon pipák következnek a népszerűségi listán. A Khalil Mamoon vízipipákat általában azok veszik, akiknek már van két darab másik vízipipájuk és valami igazi csúcskategóriás, profi vízipipát keresnek még. Ezen vásárlók általában 2-3 éves pipás tapasztalattal is rendelkeznek, és nem véletlenül vásárolják ezt a vízipipát.

Érdekességként említeném, hogy nagyon sokan a Khalil Mamoon vízipipájuk mellé vásárolnak még egy Mya QT kis, könnyen hordozható pipát.

Te milyen vízipipát használsz és melyek a kedvenc ízeid?

Nekem egy Khalil Mamoon Trimetal modellem van. Mellé még egy tömör réz, díszes török. Mindkettővel nagyon meg vagyok elégedve, azonban már megrendeltem az új saját pipám, ami a fenti képen is látható, Nargilem nps 620-as változat. Mivel gyakran pipázok társaságban, így jól fog jönni, hogy többszemélyessé lehet alakítani. Ez olyan igazi nekem való vízipipa.

Kedvenc dohányaim közül talán a kardamomot, earl grey-t és az almás dohányokat emelném ki. Azok közül is elsősorban a Serbetli 2 almás dohányát.


Julyano-nak ízlése van, az biztos! Egy ilyen gyönyörű Nargilem lesz az új pipája.

(Van folytatás is!)

Milyen pont volt az, ahol eldőlt, hogy egyre inkább vízipipákkal szeretnél foglalkozni? Volt valami meghatározó ebben az esetben?

Egyre többen kezdtek el minőségi vízipipákat keresni, és ezekhez minőségi kiegészítőket, amik eddig nem nagyon voltak beszerezhetőek Magyarországon. Anno Vízipipa Fan fórumából többen kezdtek el ilyen termékek iránt érdeklődni. Ennek ellenére a hazai boltok inkább a gyengébb minőségű, de minél olcsóbb pipákat helyezték előtérbe. Én viszont nem így láttam, és elkezdtem új árukat, termékeket beszerezni. Sok időt fektettem ebbe. Nagy segítségemre volt a Vizipipaforum.com, ahol a tagok folyamatosan írtak az új kiegészítőkről. Így ott könnyen megfigyelhettem, hogy milyen termékekre van igény, majd hozzáláttam, hogy ezeket beszerezzem.

Melyeket tartod a legfontosabb változásoknak a vízipipások igényeiben? Mennyire változtak az utóbbi időben?

A Magyar vízipipások mindig is az újdonságra vágytak. Új alkatrészekre, új kiegészítőkre és főleg új vízipipákra. Például hoztam Aladin Bamboocha szenet és elkezdtem árulni. Hamar nagy népszerűségre tett szert, és ma már többet visznek belőle, mint a Cocobrico szénből. Pedig az már 4-5 éve a piacon van és mindkettőnek a minősége nagyon jó. Még is az újabb szenet viszik jobban. Dohányoknál ugyanez a helyzet. Sajnos 2 éve ez már nagy probléma, ahogy változtak a törvények és rendeletek. Az adójegyes dohányok már frissek, ámbár drágábbak is. Mégis azt veszem észre, hogy egyre jobban fogynak. Ahogy észrevettem, folyamatosan nő a hazai vízipipások igénye az egyre jobb minőségű termékekre. Hála az égnek, a kínálat is folyamatosan, ennek megfelelően bővül. Például régen csak egy fajta kerámia volt. Most közel 10 fajta van, többféle színben, így mindenki megtalálhatja a számára ideális kerámiát. Ugyan ez a helyzet a csővel és egyéb kiegészítőkkel.

Ezek szerint a fejlődés folyamatos. Milyen újdonságok várhatóak neked köszönhetően a vízipipa.eu-nál?

Tudom mit szeretne hallani a nép: Új dohányok! Igen, lesznek új vízipipa dohányok a kínálatban, csak még kicsit kérdéses miként. A normál üzletünkben, a Teréz körúton biztosan lehet majd kapni. Keményen dolgozunk, hogy mindenféle új márkával találkozhassatok. Van engedély mostmár dohány importálására. Azonban sajnos ez túl sok időt és munkát igényel, jóval bonyolultabb és fárasztóbb, mint régebben. Az új dohányokon kívül várhatóak az Aladin új modelljei is, illetve pár újabb Khalil Mamoon vízipipa is a kínálatban. Van még egy tervem, miszerint egy új márkájú vízipipát is importálok, ami minőségben jóval a TopMark fölött lesz, viszont árban csak minimális különbség lesz. Jelenleg a gyártóval tárgyalok ez ügyben.

Eddig még nem volt a közeljövőben várhatóhoz hasonló kínálat az eu webshop-ban. Minőség és jó ár lesz jellemző a termékekre. A kezdő és a profi vízipipás egyaránt talál majd kedvére valót. Ezen kívül fontos még, hogy a csomagok gyorsan megérkezzenek. Most szervezem az új csapatot, akik a megrendeléseket fogják összekészíteni.

Magával a vizipipa.eu weboldallal mik a terveid? Tovább viszed az országos találkozó ‘hagyományát’? Illetve ami leginkább érdekelheti az olvasókat, hogy hasonló akciókra is számíthatnak-e a vásárlók?

Az oldallal nagyon sok munka van. Először is szeretném rendbe tenni. Az országos találkozó hagyományát mindenképp szeretném továbbvinni, szerintem tök jó ötlet. Csak sok idő kell majd ennek is a megszervezésére. Az oldalon lesz sok akció, nyereményjáték és ajándékok is várhatóak. Nem lőném le ezeket, így csak később árulok el erről pontosabb infókat.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! Van még valami amit megosztanál a világgal? Esetleg valami kis titok, meglepetés?

A meglepetés legyen a következő beszélgetés témája, addig hadd találgathassanak az olvasók.

Had köszönjem ismét Julyano-nak, hogy egy vasárnap késő éjjeléből sok időt áldozott, hogy ez elkészülhessen ez az interjú! Izgatottan várjuk mind a fentebb említett újdonságokat és változásokat.  Remélem tetszett nektek ez a kis újdonság a blogon.

Share.

20 hozzászólás

 1. Nem lett rossz, jó ilyet olvasni.
  Viszont: a helyesírás szörnyű, és tele van elírásokkal, mondatszerkezeti hibákkal.. Ha írásban csináltad az interjút(chat, vagy levél), akkor Juliano írását javítani, szerkeszteni kellett volna (tőle nyilván senki nem vár el tökéletes magyarságot). Ha Te gépelted be, akkor pedig legalább egy helyesírás-ellenőrzővel át kellett volna futni. A tartalom ötös, a megjelenés viszont messze elmarad attól, amire szerintem törekszel.

 2. Sziasztok! Azt hallottátok, hogy az ex-vizipipa .eu dolgozók + még néhány új arc összeálltak, és egy teljesen új weboldalt csinálnak? Egy kávézóban mellettem dumáltak a részletekről, tök érdekes volt. Ha tényleg olyan lesz, mint amit sikerült kihallgatnom, akkor egy új, sokkal keményebb konkurencia lesz mindenkinek az új csapat.

  Nagyon elszántnak tűntek, és olyan magabiztosan adták elő az ötleteiket egymásnak … én kíváncsi leszek.

 3. Nem volna baj, ha még egy színvonalas , jó oldal indulna.
  Az, hogy több jó oldal van, az csak a mi javunkat szolgálja!
  Kívánom a társaságnak, hogy bele tudjanak kezdeni a dologba, és az egészséges konkurencia harcban a mi javunkat szolgálják.
  Julionak ez úton is sok sikert kívánok, és azt, hogy a Tőle megszokott agilitással és színvonalon vigye az .eu oldalt!

  Az interjú érdekes tartalmas véleményem szerint.
  Syska mestert csak arra kérem szépen, hogy a fórumon megszokott színvonalat tartsa, és akkor nem lesz semmi probléma! :pouty:

 4. Na talán kicsit felpörögnek most a dolgok. Remélem tényleg valami jó sül ki az ex vizipipa.eu-s összefogásból (ha tényleg igaz) és ütősebbé teszik mint amit LukJani csinált, mert ő vétett egy-két hibát. Jó lesz ha a konkurenciák lejjebb nyomják az árakat, meg a dohányra is kitalálnak valami legális, kényelmes megoldást. De J.E. részéről elég igénytelennek tartom, hogy a Rólunk menüpontot nem bírja törölni egy kattintással 2mp alatt, mert az ex-dolgozók már nem nála vannak…

 5. Most akkor én lennék az okoskodó, nagyszájú majom, meg suttyó csak azért mert nem végzem el más helyett a munkát? Ez nem kisközösségi lap hanem egy bolt, egy üzlet… basszus. Mindennek meg van a maga helye. Persze aki túlbuzgó meg fiatal az szívesen üti bele az orrát mindenbe és örömmel segít, hogy virtuálisan veregessék a vállát, de ez ne legyen már alapkövetlemény. Szóval azért na, vegyél vissza légy szíves.

 6. Nézd, ez a blog nem munka. Hobbi. A vízipipázás (gondolom) hobbid, nem a munkád. Akkor miért csak a negatív tudsz lenni? Julio-nak tudod hány weboldala van? Szólj neki email-be, hogy “Bocsi Julio, de itt, meg itt van elírás (url ezekhez) és ezeket javítani kellene.” Nehezedre esne?

  Ez a gyakori viselkedés. Lehurrogni tudjuk, kisegíteni nem.

  Gratulálok neked Hobbit. Tudod a követelmény és a ‘jófejség’ között van különbség. Mondjuk ilyen modorral és hozzáállással nem igen fognak mások segíteni neked, hogy erre rájöjj.

 7. 1. Nem tudom Julio-nak hány weboldala van, de ha jól sejtem nem kényszerítette senki, hogy ennyit vigyen.
  2. Én az ismerőseimtől elvárhatom, hogy segítsenek nekem, mert én is segítek nekik, de egy vadidegentől miért kellene elvárni, hogy nekem segítsen? Ez egy bizonyos kor felett azért már így van.
  3. Mondhatod, hogy gyakori viselkedés a lehurrogás. Szerintem gyakori az is, hogy valaki a kapacitásán felül vállal dolgokat és utána másoktól várja, hogy megoldják helyette a problémákat.
  4. Követelménnyé pedig te tetted a jófejséget, amikor minősítettél mindenkit, csak mert nem siet segíteni Juliano-nak.

 8. VizipipaHobbit: Értelem nem sok szorulhatott beléd. 🙂 Jóindulat meg még kevesebb.
  1. A megélhetés kényszeríti, mert van családja akit eltart. (Mi lenne ha szüleid kidobnának az utcára, mondván: “Már nem kötelességem ez!” ? Talán utána elgondolkodnál.) Fogalmad sincs mire mennyi adó megy, milyen kötelezettségei vannak egy bolt tulajdonosnak. Küzdenek ők is, azért, hogy ne keljen végleg lehúzniuk a rolót.
  2. Tahó vagy barátom ennyi. Hála az égnek más emberekből még nem fogyott el a jóindulat. Belőled igen, szánalmasnak tudlak csak így nevezni. (Remélem egyszer más fog veled így viselkedni és csúnyán ráfázol.)
  3. Én nem várom el mindenkitől. Akinek van akkora pofája, hogy lehurrogjon, annak legyen akkora is, hogy megmondja mit-hogyan kéne. Te csak beszólni tudsz, javítani, felmutatni valamit nem. Egy senkiházi ne pattogjon már itt….
  4. Én csak felvetettem egy dolgot. Ki miként értelmezi. Te hülye vagy, így nem csodálom, hogy rosszul fogod fel. Ennyi vagy kis barátom, egy nagy, irigységtől duzzadó nulla. 😉

Leave A Reply