A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Ízelítő: A hőtartó sapkáról

3
Szélfogó

Szélfogó

Mostanában nem volt túl sok bejegyzés. Nem, nem lett elfelejtve. Csupán az új oldalra koncentrálom a szabadidőm. Jelenleg a képgalériát próblom pofozni több – kevesebb sikerrel. Ezen felül a cikkek is változni fognak. Sokkal szebb megjelenést kapnak és ami igazán fontos: Kiegészítem és javítóm mindegyiket.  Rengeteg elgépelés található a mostani oldalon a cikkekben és 1-2 információ már ‘kiöregedett’ ami cserére szorul.

Most gondoltam ízelítőnek bemásolom az egyik ilyen rövidebb cikket kedvcsinálónak. Bár lehetne akár a ‘Hét tippje / Tanácsa’ is.

A hőtartó sapka. Egy kerek, henger alakú, lyukas fémlemez, melynek a tányéron van a helye és a kerámián lévő szenet védi. Elsődleges feladat a szél erejének csökkentése. Hazánkban elég szegényes a kínálat a külsőt illetően, leginkább csak egyszerű darabok találhatók hazai boltok polcain. Azonban külföldön nagyon szép, ötletgazdag és formás darabokat is találhatunk. Nagyban számít a pipa megjelenésénél, hisz még is csak ez a ‘koron’ a vízipipánkon.

Amennyiben szeles időben vízipipázunk a szabadban, a szél túlságosan felhevíti, fel izzítja a szenet és az túl erős hőt ad le. Így egyrészt hamarabb elfogy a szén, másrészt a dohány is meg ég, esetleg szó szerint kigyulladhat. Olcsó és akár házilag is fabrikálható alufóliából, sörös dobozból, magas konzerből vagy bárm egyébből. A lényeg, hogy jól ki legyen takarítva, ugyan is például a sörösdoboz kellemetlen égett sör ízt mellékelhet ha nem öblítjük ki elégszer. Továbbá a hőtartó sapka magában tartja a meleg egy részét, így a levegő már picit melegebben kerül a szénhez. Ott jobban felmelegszik és gyorsabban beindul a dohány, jobban kijön az íze. (Alugyűrű használata ajánlott ebben az esetben is.) Ezen kívül a kerámia is jobban felmelegszik. Ez azért jó, mert a tömés alsó része jobban felmelegszik, így az a rész is több ízt ad. Azonban arra vigyázzunk, hogy a kerámia nagyon fel tud így forrósodni, óvatosan járjunk el új tömésnél.

Hőtartó sapka használatának előnyei:

 1. Az íz jobban kijön
 2. Füst is töményebb esetenként
 3. Nem kell aggódni a szél miatt
 4. Olcsó
 5. Díszesek általában, növeli a pipa szépségét

______________________________________

A végleges változat ki fog egészülni képekkel és linkekkel. Remélem tetszik nektek. Írjátok meg a véleményeket, hogy tudjam, miként alakítsam át a többi cikket is. Lényeg, hogy nektek érthető és tetszetős legyen. 😉

Share.

3 hozzászólás

 1. :wassat:
  Szerintem egyformák, csupán a külsejük tér el. A szélfogónak is az a feladata, hogy a hőt ‘bent’ tartsa lényegében.
  Esetleg a szél fogónál az egyik oldal teljesen nyitott lehet.
  Viszont hazánkba még senkinél nem láttam ilyen szélfogót. :whistle:

  Igazából a cikk lényege a kiegészítők bemutatása, ott pedig szerintem lehet együtt tárgyalni őket.

  Észrevételt köszönöm, ha lesz időm akkor beleírom a cikkbe, hogy egyik ilyen, másik olyan. 🙂

Leave A Reply