A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa kerámia vásárláskor

2

Akoska60 nevű fórumtagunk készített egy leírást nektek, hogy mikre érdemes odafigyelni vásárláskor. Ezt részben kiegészített a kínai leírásával és pár mondattal és linkkel. A képre kattintva nagyobb méretben láthatjátok a képeket, így jól láthatóvá válnak a különbségek.

Hagyományos egyiptomi:

Amennyiben ilyen kerámiát vásárolsz, határozd el, egyedül, vagy társaságban használod majd! A méret kiválasztásánál ezt vedd figyelembe! Jól nézd meg, nincs-e rajta sérülés, repedés, máz hiány! A kerámia belsejében a lyukak szabadak-e és megfelelő méretűek-e! megfelelőnek ítélhető a 2-4 mm átmérő! Kisebb lyuk méretnél a szívás nehézkes a nagyobb méretnél fennáll annak veszélye, hogy a dohány lehullik. Fontos még, hogy a pipára illeszkedő rész se túl nagy, se túl kicsi ne legyen! Kérj tömítést, és kérd meg az eladót, hogy rápróbálhasd 1 pipára! Csak olyan kerámiát végy ami jól illeszkedik és a tömítéssel együtt jól zár, nem engedi be a levegőt. Tedd a tetejére a kezed, és ha van rá lehetőséged, szívd meg a pipát. Érezned kell, hogy a tenyeredet beszívja a kerámia! Bővebb leírást itt olvashattok az egyiptomiról.

Szír típusúak:

Az egyiptomi kerámiánál leírtak szóról szóra érvényesek itt is, annyi különbséggel, hogy a tömítésbe illeszkedő rész lehetőleg ne legyen mázas, mert a szilikonból melegen könnyen kicsúszhat. Az érdes felületnél ez a veszély kevésbé fordulhat elő! Részletesebben pedig itt olvashatsz a szír típusról.

Vortex kerámia:

Kapható eredeti és másolat is! Az ár már előre vetíti, melyikkel van dolgod. Nem érdemes spórolni, mert a minőség nem ugyan az! Méret és kidolgozásbeli különbségek is vannak! Az eredeti kecsesebb, vékonyabb és magasabb is. Első ránézésre a kerámia felső peremén lévő máz hiány hívja fel a figyelmedet arra, hogy eredetivel van dolgod! A test vastagsága is árulkodik, mert az eredeti vékonyabb és picivel magasabb is a másolatnál. Az átmérő is jellemző. Amennyiben jó a szemed, látni fogod a különbséget, ami kb 3-5 mm. A vortex-re jellemző belső kúp mérete és kialakítása is különböző az eredetinél és a másolatnál! Az eredetinek kúposabb a belseje, és nem olyan mély mint a másolat.

Phunnel kerámiák:

Talán a legnagyobb pipás élményt ezzel a típussaal lehet elérni! Tudomásom szerint hazánkban jelenleg 3 féle phunnel kerámia kapható, ha nem sorolom ide a minimális megmunkálási

1. Tangiers phunnel:


Eredeti Tangiers kerámiák. Nincs rajtuk semmilyen felirat és nagyon vastag az aljuk.

Kézi gyártású egyedi darabok, de talán a legjobb minőségűek, mind anyag, mind kivitelezés szempontjából.
A kézi gyártás miatt előfordulhat, hogy a pipára illeszkedő lyuk, nem pontosan a kerámia hossztengelyébe esik, erre érdemes figyelni. Használati szempontból nincs jelentősége, csupán esztétikai hiba lehet. Mázzal nincs hiba, kialakítással szintén semmi gond. Arra figyeljünk, hogy a központi kúp, legalább 1-2 mm-el alacsonyabb legyen a peremnél, és akkor elkerülhetjük az alufólia használat közbeni rászívódását. Jelenleg csak 3 színbe kapható: Világoskék, sötétkék és barna. Más színben nincs.


Eredeti világoskék Tangiers phunnel kerámia.
Kép nagyon nagy méretű! Részletesen is lehet látni a forma sajátosságait.

2. Kaya phunnel:


Ezeket árulja 1 bolt hamisan Tangiers-kén, pedig ezek Kaya kerámiák.
A kettő minősége közt vannak eltérések.

Említésre méltó különbség az előbb leírtakhoz képest: anyagában tér el a tangierstől, és nem kézzel egyedileg , hanem géppel gyártják.

3. Kínai utánzat:

A kínai utánzatot könnyen fel lehet ismerni. Kusza. Kézzel készülnek, de mintha nem fejeznék be a darabokat. Puklisak, nem egyenletesek a felületek és bizony előfordult már, hogy az alja sem volt az. Legolcsóbb típus, azonban a legsilányabb is. Nem túlságosan ajánlott ez a fajta.

Shi-sam kerámia:

Németországban nagy népszerűségnek örvendő jó anyagból készült, dekoratív kerámia. Valamelyest próbálja ötvözni a vortex és a phunnel kerámia jó tulajdonságait. A belső részében középen lévő kis “félgömbről” lehet felismerni, illetve kívülről talán a mya kerámiára emlékeztet legjobban, csak annál jóval magasabb és öblösebb is. A félgömbön lévő lyukakat ellenőrizzük, hogy átjárhatóak-e, mert előfordul, hogy máz maradék van némelyikben! A kis gomb alak megakadályozza a melasz lefolyását a pipa központi csövébe, illetve a víztartályba, így a pipád kevésbé szennyeződik, úgy mint a vortex és a phunnel esetében. Itt kell még megemlítenem azt is, amit az előzőleg említett típusoknál nem tettem, hogy akerámia belső kialakítása a tökéletesebb légáramlást, a dohány forró levegővel történő tökéletes átjárását hivatott biztosítani. Ennek a követelménynek kevésbé tesznek eleget a szír és egyiptomi kerámiák.

Azok a vízipipások akik szeretnék teljes mértékben élvezni a dohányok zamatát ízvilágát, és pénztárcájuk is engedi, javaslom, hogy a hagyományos a pipájukhoz kapott kerámia mellé szereljék fel magukat valamelyik általam itt említett kerámiával is, hogy az íz és füst élményt teljesebbé tehessék!

Kiegészítés:

Vigyázzatok! Egyes források (Vatera pl.) hamisítványokat árulnak Tangiers phunnel kerámia néven. A jóval gyengébb minőségű és olcsóbb Kaya kerámiát nevezik Tangiers-nek vagy a kínait. Ez átverés, ne dőljetek be!

Ha kérdésetek lenne akkor fórumba ebben a témában feltehetitek.

Share.

2 hozzászólás

  1. Így teljes a leírás! Köszönöm a kiegészítést!
    Abban kicsit vitába szállnék, hogy az aukciós oldalakon hamisítványokat árulnak. Ez így általánosítás. Van ott is eredeti, csak ismerni kell az eladót!
    Amennyiben a jól ismert, és általunk preferált bolt tulajának neve szerepel eladó ként, vagy a vele együtt dolgozó fiatal emberé, akkor biztonsággal állíthatom, hogy nem hamisítványt fog venni aki az általuk kínált termékre licitál!
    Sajnálatos, megdöbbentő, és szánalmas is, hogy vannak olyan emberek, akik vagy tudatlanságból, vagy szándékosan félrevezetik a vásárlókat.
    Remélem minél hamarabb rádöbbennek az emberek, hogy az ilyen helyről nem szabad semmit vásárolni!

Leave A Reply