A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Kis vízipipa és a nagy füst…

3

Sokszor van vita erről, hogy a kis vízipipákból ki lehet-e csalni nagy füstöt. Gyakran pont a nagyobb füst miatt akarnak egyesek nagy vízipipát vásárolni maguknak. Ez felesleges, mivel a füst nagyságát nem a vízipipa ‘nagysága’ határozza meg. Legalább is a valós képnél. A füstfelhő méretét jó megvilágítással is lehet növelni, ahogy a lenti videóban is látszik.

Azért érdekes megnézni, hogy hány másodpercig szívja. Szerintem az ekkora pipa már nem normál dohány fogyasztására való.

Azonban az eredeti kérdés, hogy kis vízipipával is elérhető-e nagy füst, még mindig fenn áll. Mint említettem az több dologtól függ. Elsőként is, hogy milyen is az a ‘kis’ vízipipa.

Ez a leginkább elterjedt mini vízipipa nálunk. Nagy sikerét az árának köszönheti. Nagy füstöt nem lehet ezzel a típussal eléri, mert túl kicsi a belső átmérő és nehezen lehet emiatt szívni, plusz a kerámia mérete is kevés dohány befogadására alkalmas.

Ez már egy Mya QT. Mekkora füstöt lehet elérni ezzel? Megnézhetitek egyik teszt videómban itt. ( ) A Mya QT egy olyan mini vízipipa, ami 32cm-es magasságával több füstöt képes adni mint egy 47-55cm-es TopMark. Miért? Nagy a belső átmérője, könnyen szívható. A kerámiája pedig nagyon jó kialakítású és pont ideális mennyiségű dohány fér bele.

Így végül is elérhető kis pipával is nagy füst, de ahhoz minőségi kis vízipipa kell. Ezen felül kell egy megfelelő kerámia, amibe nem kevés (de nem is sok!) dohány fér. Aztán még figyelni érdemes arra is, hogy friss legyen az a dohány és minél nevesebb-jobb márkájú. A szén is sokat számít, hisz ha nem elég hőt, akkor nem ad maximális füstöt.

Share.

3 hozzászólás

  1. Teljesen egyetértek Veled! a füst nagysága első sorban a ‘szakértelemtől’, és a felhasznált anyagok minőségétől függ. Kiszáradt dohánnyal és kevés rosszul elhelyezett szénnel, és türelmetlenkedve, még egy csúcskategóriás pipa sem képes nagy füstöt adni.
    Szeretném még megjegyezni, hogy- véleményem szerint- a füst mennyisége talán nem is annyira fontos, mint az ízek, aromák előcsalogatása a dohányból. Amennyiben ehhez nagy füst is társul, az már csak hab a tortán. füst

  2. Nemrég vettem egy kis 24 centis Hookah pipát. Olcsó volt és kis mérete miatt hordozható, ami nekem szempont volt. Ez az első saját pipám. Egy 50grammos Al-Sultan Szőlő-citromos dohányból 7-8 tömés simán kijön és igen nagy füstöt ad kb. 50-60 percig, friss dohány esetén másfél órán át is. Végig kellemes ízű a füst. Más dohánynál is csak kisebb eltéréseket tapasztaltam. A pipa vázája öblös kialakítású, széles és lapos, nem túl nagy űrtartalmú. Néhány tömés alatt kitapasztaltam, miből mennyit kell tenni bele. Csak megerősíteni tudom. Kis pipa nem egyenlő kis füst.

Leave A Reply