A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Meggyújtható a füst?

6

Bizony! A Cigi.blog.hu-n találtam a következő videót, amit én már jó párszor megnéztem, de alig akarok hinni a szememnek.

Azért a vízipipa füstöt ne próbáljátok meggyújtani, mivel ennek a nagy része pára csak, a víz pedig nem fog égni. :tongue: A gyertya szála viszont lehet olyan anyagokat tartalmaz ami első égés és így gázzá alakulása után képes tovább égni. Látványos nagyon, akinek sikerül utánozni az töltse fel a videót vagy csak küldje el nekem.

Share.

6 hozzászólás

  1. A füstöt forró égéstermékek alkotják tudtommal, így hát nem hiszem, hogy nagy gondot okoz a felhevült részecskék újra gyújtása.
    Mindemellett nagyon érdekes, és eddig eszembe sem jutott, de én is kipróbálom ez már tuti.
    Köszi az érdekes videot Syska!

  2. Szerintem itt arról van szó, hogy a gyertya anyaga előbb megolvad, majd a kanócba a kapillárisjelenség miatt felszívódik, ott elég. De ha elfújjuk, a kanóc még meleg, a lánt hőmérséklete ~600 fok, amin azért elpárolog a paraffin. A paraffinpára, ami jelen esetben a “füst”, mivel jó meleg, könnyen újra gyullad. Azzal is eljátszhatook, hogy egy gombostá fejére egy csepp gyertyaviaszt raka csaj a viasz is elégethető. Hogy biztos legyen a dolgomban, és tényleg a paraffin párolog: csütörtökön jövök haza, akkor csinálok egy kisérletet: kémcsőbe paraffin, ledugózva, üvegcső kivezetéssel, a kijövő gázokat megpróbálom meggyújtani. meglátjuk, igazam van-e, és hasonló jelenséget tapasztalunk-e. :biggrin:

  3. Hello!

    Ez egy egyszerű jelenség, csak érteni kell hozzá, hogyan is működik a gyertya. A kanócon párolog a paraffin, ez ég gyakorlatilag. Ha eloltod, a forró kanócból még dől egy ideig a paraffin gőz, amit ti füstnek hívtok. Ezt meg lehet gyújtani, gyakorlatilag finom eloszlású “viasz” a levegőben. :happy:

Leave A Reply