A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Napi gazdaság: Adó emelés

0

Már megint. Az utóbbi években folyamatosan emelik a jövedéki adó mértékét, amihez a dohányok is tartoznak. Így sajnos a vízipipa dohányok is. Sajnos ez az Európai Unio miatt van. A Napi.hu oldal a következőket írta, melyben kifejtik miért is van folyamatos emelés és meddig fog ez haladni.

emelkedo-grafikon

Illusztrált grafikon. Vajon meddig emelkedik?

Napi.hu: Készül a cigaretta jövedéki adójának emelésére vonatkozó javaslat, ám egyelőre nem tudni, mekkora lesz az emelés mértéke.

A jövő évi adótervek parlamenti benyújtásakor derül ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hogyan változtatná a termék adótartalmát.

A korábbi hírek 15 százalékos növekedésről is szóltak, ám nem valószínű ilyen mértékű emelés. Ez ugyanis újfent felborítaná a piacot, ami megnehezítené a 2011-es jövedéki adóbevételek tervezését.

Az unióban most 90 euró az ezer szálra vetített elvárt jövedéki adótartalom a kiskereskedelmi árból visszaszámolva. Ezt több fejlett uniós tagország is túltejesíti, Magyarország jelenleg az október 1-jei 273,85 forint euró árfolyammal számolva ezer szálanként 66 eurót teljesít, ami 58,9 százalékot jelent a kiskereskedelmi árra vetítve. Magyarország uniós direktívája 64 euró vagy 57 százalék.

Vagyis a következő félévben szabály szerint semmi sem indokolná az adóemelést. Sem a forint gyenge árfolyama, sem a 2010-től indult új súlyozott piaci árszint. Ez utóbbi bonyolult számítási rendszer. Korábban az EU tagállamok a legkeresettebb márkák átlagárához igazították az egy doboz cigarettára vagy ezer szálra vetített elvárt jövedéki adótartalmat. Ez volt az úgynevezett MPPC számítás. Ám az adóemelések miatt itthon és más uniós tagországokban is átrendeződött az olcsóbb termékek javára a fogyasztás, a legkeresettebb termékek az olcsóbb márkák lettek, ami lejjebb vitte az MPPC mutatót.

Ezáltal lefelé mutató adóelvárás alakult ki, gyengítve az állami bevételeket, illetve a bevételek tervezését. 2010-től új számítási rendszert vezettek be, vagyis az egyes tagországok cigarettapiacán fellelhető márkák árának súlyozott átlagát használják az adószint kiszámításához.

Az uniós tagországok félévente vizsgálják felül a súlyozott árszint és egy adott időpontban számolt euró árfolyamból a saját piacukon elért adótartalmat. Ha a fogyasztás az olcsóbb kategória felé tolódva lejjebb nyomja az adótartalmat, a tagországnak a következő félévben korrigálnia kell, például adóemeléssel.

Magyarország 2018-ig kapott felzárkózási lehetőséget a 64 eurós szintről a 90 euróig, ami évente majd három euró ezerszálankénti jövedéki adónövekedést jelent. Ez a mostani árfolyam mellett évi négy-ötszázalékos adóemelést indokolna (így 2017-re teljesülne a mostani árfolyam mellett a direktíva), kérdés viszont, hogyan gondolkodik a kormány a derogációs időszakról.

“Úgy tudjuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is káros a piacra, illetve a költségvetésre nézve az úgynevezett adójegy-bespájzolás, amit néhány gyártó a jövedéki adó emelése előtti időszakban eszközöl, hogy sokáig ne kelljen a kiskereskedelmi árban érvényesítenie a közteherváltozást. A kabinet már az új adótörvényekben elejét veszi az adójegy-felhalmozásnak.”

Forrás: Napi.hu

Akik a forrást megtekintik egy érdekességet vehetnek észre. A hír mellett egy szép nagy felbontású fotó van, ami rengeteg cigaretta dohány márkát ábrázol. Ilyenkor merül fel bennem: HOL VAN FÉLIX PÉTER, mikor a hazának szüksége van az alkoholista fejére?! Úgy látszik a nagyobb portálok (akiknek van ügyvéde és jogásza) nem mer fellépni, mert tudja, hogy vesztene.

Share.

Leave A Reply