A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012

7

Az alábbi összefoglalót készítettük el számotokra, hogy a nyár közeledtével ne legyen probléma, hogy bárki is rossz helyen vízipipázik. Bizony akik nem ásvánnyal tömnek, azok jobb ha kicsit körbenéznek, mielőtt letelepednének. A fontos részt vastagbetűvel kiemeltem, azokat érdemes észben tartani.

Az egészségügy területén mindig is központi szerepet kapott dohányzás napjainkban már nem csupán az azzal élők szempontjából lényeges, hanem a passzív dohányosokéból is. Bár a tevékenység tiltása nem valósítható meg, ám a már többször szigorított jogi rendelkezés idén újabb mérföldkövéhez érkezett el. Az 1999. évi XLII. törvény módosítása 2012. január elsejétől lépett életbe, ám az ellenőrző hatóságok szankcióval csak április elseje óta élhetnek. Mind az érintett intézményeknek és vendéglátóhelyeknek, mind a dohányzóknak három hónap türelmi idő állt rendelkezésükre, hogy átálljanak az új dohánytörvény szabályozásának  betartására, valamint a szükséges körülmények kialakítására.

A 2012-es dohányzási törvény értelmében nem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási intézményben, gyermekvédelmi intézményben, valamint egészségügyi szolgáltatónál sem. Ez utóbbi alól kivételt képeznek a pszichiátriai intézmények, ahol a bezártság okozta stressz feldolgozása végett módjukban áll a kezelteknek akár zárt térben is dohányozni. Hasonló helyzet alakult ki a büntetés végrehajtó intézetekben, börtönökben is.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény talán a leginkább a nyilvános helyeken történő dohányzás korlátozása miatt érinti a lakosságot. A dohánytörvény szigorítása értelmében a kijelölt dohányzóhely kivételével tilos a dohányzás a buszmegállókban, vonatra várakozva a peronon, vagy akár a gyalogosforgalom számára kijelölt aluljárókban is. A 2012-es dohánytörvény rendelkezései szerint januártól a munkahelyek zárt légterű helyiségei is a tilalom alá esnek.

A gyermekeik egészségéért aggódó szülők legnagyobb örömére pedig már játszótereken, és azok öt méteres közelében sem megengedett a füstölés. A sok vitát kiváltott, vonaton történő dohányzásnak is vége szakadt, hiszen a közlekedési eszközökön, és ezek közül ugyebár a leginkább érintett vasúti közlekedésben sem szabad rágyújtani. Bár a dohányosok számára ez igen nehezen lesz betartható, de a pénzbírság minden bizonnyal visszatartó erővel bír majd.

A 2012-es dohánytörvény értelmében a szórakozóhelyek, éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátóhelyek látogatóinak azzal kell számolniuk, hogy csak a bejárattól 5 méterre gyújthatnak rá. Egyes esetekben, ahol ez nem kivitelezhető, közvetlenül a bejárat előtt is alkalom van erre. A dohánytörvény rendelkezései szerint a kerthelyiségben azonban továbbra is dohányozhatnak, valamint a szabadtéri rendezvények alkalmával sem tiltott a tevékenység. Az természetesen már más kérdés, milyen hatással lesz mindez a vendéglátó egységek forgalmára. Tény viszont, hogy érdemes betartani a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseit, hiszen az ÁNTSZ ellenőrzései kapcsán akár 50 000 forint is kiszabható bírságként, ha a nem megengedett helyen kapnak rajta a dohányzáson.

A 2012-es dohánytörvény előírásai alapján azonban a szállodák vendégeinek sem kell lemondaniuk arról a jogukról, hogy rágyújtsanak, ám ezt kizárólag a dohányzóként kiadott szobákban tehetik meg. A jogalkotó a dohánytörvény szigorításával azt kívánta elérni, hogy a passzív dohányosok nagyobb védelemben részesüljenek, de ugyanakkor a dohányzóktól sem kívánta megvonni az arra való lehetőséget. Az egészségvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett az sem elhanyagolható cél, hogy az új szabályozástól a dohányzási szokások fokozatos megváltozását, majd a dohánytermékkel élők számának visszaszorulását várják. A dohánytörvény célja tehát semmiképpen nem a dohányosok diszkriminálása volt, hanem az egészségtudatosabb szemléletmód kialakítása és a nemdohányzók védelme.

Share.

7 hozzászólás

  1. Üdv. Syska, a segítségedet szeretném kérni, gondoltam egy olyanra, hogy ha shiazo-t szívok közterületen, akkor azért nem büntethetnek meg, csak ha dohányt, na ha így is lenne, akkor írnék egy papírt erről, hogy pontosabban miről van szó, alá akarnám íratni a rendőrségen, akkor hülyének néznének?:D csak mert ha odajön egy rendőr, neki magyarázhatom mit szívok, úgyis kötekedne.. így meg lenne egy hivatalos papírom

Leave A Reply