A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Nemdohányzók világnapja

5

Ma van Május 31. ami 1987 óta hivatalosan is a nemdohányzók világnapjának számít. Ezen a napon a dohányzás veszélyeire ismét felhívják a világ figyelmét. A WHO indította kampány elsődleges célja a dohányzás médiából való kiűzése, főleg a fiataloknak szánt műsorokból. Ezzel kívánták csökkenteni a fiatal korban rágyújtók számát. Ez be is vált, a műsorokból és az azokban szereplő színészek kezéből eltűnt a cigaretta és a fiatalok kezében is ritkábban tűnt fel.

Akkor miért is ez a bejegyzés? Tekintettel erre napra és múltjára, megkérek minden hazai vízipipást, hogy ezen a napon ne gyújtson rá, ezzel is tiszteletben tartva azon személyeket, szervezeteket és intézményeket, akik a kulturált dohányzásért küzdenek. Természetesen ezzel egyben tekintettel leszünk a nemdohányzókra is, nekik is egy nap kényelmesebb és tisztább lesz. Egy napot mindenki kibír és biztassátok erre barátaitokat is! Ne csak mi vízipipások, hanem a cigarettások, pipások se gyújtsanak rá. Egy nap.

Egy nap cigaretta nélkül:

  • 5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő.
  • 20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.
  • 24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.

Azonban vannak olyan kultikus személyek, akik biztosan rágyújtanak ezen a napon is. Nekik szabad, ilyen például:

Columbo szivar nélkül?

Persze a tévé világában is megvannak a kultikus figurák, akiket egyáltalán nem szeretnénk cigaretta nélkül látni. Mi lenne például Columbóval a szivarja nélkül? A hadnagy ápolatlan külsejének ugyanúgy elengedhetetlen kelléke a félig szívott szivar, mint a viseltes ballonkabát. Rossz szokása ráadásul dramaturgiailag is beleillik a történetbe, hisz ahogyan a “csak még egy kérdés”-sel, ezzel is idegesíti a gyanúsítottakat: nemegyszer rászólnak, hogy az adott helyen tilos dohányozni, vagy épp attól félnek, hogy lehamuzza a perzsaszőnyeget.

A fiatalkori dohányzást elítéli a Vizipipafan.com lapcsalád szerkesztő gárdája és a Vizipipaforum.com fórum közössége is, továbbá a kulturált dohányzásra hívja fel a figyelmet.

Írja meg kommentben a nevét, aki nem fog vagy nem gyújtott rá ezen az egy napon.

Share.

5 hozzászólás

Leave A Reply