A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Örök kérdés: Mekkora vízipipát vásároljak?

1

Amióta csak a vízipipa témakörben mozgok, felmerül a kérdés: Mekkora vízipipát vegyek? A fórumokon ez a kérdés már számtalanszor szerepelt és az idő múlásával bizony kismértékben változnak a válaszok is. Általában ilyenkor olyan vízipipát keres a kérdező, ami jó minőségű, nagy füstöt ad és olcsó. Sajnos a helyzet az, hogy ebből a 3 tulajdonságból maximum kettőt választhatunk egyszerre. Vagy drágább vízipipát vásárolunk, ami minőségi és könnyen szívható (jobb füstöt ad) vagy egy könnyen szívható középkategóriás pipát választunk. Most bemutatok párat a lehetséges modellekből és márkákból.

kis-nagy-vizipipa

Méret szemszögéből 40cm alatt ne is nézelődjünk, kivéve a komolyabb márkáknál. (Nargilem, Mya) A TopMark, Tugra és noname kis vízipipák az olcsóbb kínálatot képezik, minőségük itt – ott hagy kívánni valót maga után és nem is szívhatók olyan könnyen, ámbár jó füstöt ezek is adhatnak. Van még a melegedés, ami egy hosszabb vízipipázás során a kis méretűeket jobban érinti és a test egésze felmelegedhet. Ez nem túl jó, mert a testnek kéne hűteni a füstöt, párát. A túl kis pipáknál gyakori probléma még, hogy ha meghúzzák (az amúgy is elég rövid) szívócsövet. Ilyenkor a kis pipa minimális tömege miatt szinte elugrik a helyéről és garantált a dőlés, baleset. Azonban szállítani könnyebb a kisebb vízipipákat. A ló túloldalára sem szabad átesni, a 70cm fölötti vízipipa már saját magát veszélyezteti a magasságával. Volt már rá példa, hogy egy 120cm-es pipát egy szabadban történő kis füstölés során a szél eldöntött. Ráadásul a borulásukhoz kisebb ‘löket’ is elég. Az ideális magasság olyan 40-60cm közötti, mert ezen vízipipák esetében még alacsonyan van a súlypont, de nem tudnak annyira felmelegedni.

Kialakítás, szerkezet figyelembe vételével jó, ha előnybe részesítjük azon márkákat, modelleket, melyek egybe vannak öntve, forrasztva. Persze meg kell találni a megfelelő arányt a márka nyújtotta minőség és a logika között. Ezalatt azt értem, hogy míg a TopMark például forrasztott testtel van, a Nargilem pedig csavarossal, még is a Nargilem az ajánlott, mert időtállóbb megoldás, még ha menetes is. Amikor vízipipát vásárolunk, mindig nézzük meg a következő részeket:

  • Test belső csövének átmérője a vízipipa tetejétől a legaljáig
  • A szívócső adapterének az átmérője
  • A pipatest alját, ahol az alsó cső kijön a testből (mekkorák a lukak, amik a szívócső adapterhez mennek)
  • Szívócső átmérőjét, kerámián a lukakat

Nem érdemes olyan vízipipás vásárolni, ahol 5-6 milliméternél kisebb bármelyik rész, mert azt nehezen lehet majd szívni.

Felhasznált anyag tekintetében pedig mindig olyan vízipipa legyen a célpontunkban, amelyik valamelyik réz (sárgaréz, vörösréz) vagy rozsdamentes acél felhasználásával készült. Ezek ugyan is nem fognak elkezdeni rozsdásodni. Ha elkezdenek, akkor azok más alapanyagból készültek vagy hibásak.

Nézzük a lehetőségeket

[nonmembers]A cikk jelentős része része csak tagoknak elérhető. Legyél te is tag, egy gyors és ingyenes regisztrációval. Csak szimplán felhasználói fiókot kell létrehoznod és belépned. Pár perc alatt megvagy vele és igen hasznos tartalmakhoz férsz így majd hozzá![/nonmembers] [onlymembers]nargilemnp450Drágább, de minőségi és egy életre megmaradó a Nargilem NP 450-es vízipipa. Ára valóban magas, azonban ha kézbe vesszük rájövünk miért. Súlya a hasonló méretűekhez képest közel 2-3 szoros. Igen vastag a test fala, néhol akár 7-8mm tömör rozsdamentes orvosi acél. Menetes típusú vízipipa, azonban a Nargilem név garancia a jó minőségű acélra, így a menetek elkopásától nem kell tartani. Kiemelkedően könnyen szívható és nagyon jó a stabilitása. Egyiptomi kerámia adapter van hozzá alapba. Bármely szívócsővel használható, nem kell félni a felborulástól. Jár hozzá egy doboz, amiben biztonságosan, igaz helyigényesen lehet szállítani, tartani. Magassága 49cm megközelítőleg.

Szintén a drágább kategóriából a Mya QT -t ajánlanám. Ára kicsit a NP450 alatt van, azonban a mérete is. A QT mindössze 32cm magas. Előzőhöz hasonlóan mindenféle szívócsővel használható, szintén kiemelkedően stabil. Az egyetlen vízipipa, amit 40-50cm alatt ajánlani tudok. Könnyen szállítható, igen masszív fala van a testnek. Időtálló magas minőségű. Ez is menetes, de a menetek elkopásától itt sem kell félni. Remek buli pipa lehet, de otthoni használatra is tökéletesen alkalmas. Kialakításából adódóan 2 személyesre is átalakítható. Könnyen szívható és igen nagy füstöt lehet vele elérni. Több éve van ilyen vízipipám és nagyon jól bírja a strapát. Hosszútávú befektetés egy ilyen vásárlása.

aladin_arabica_evolutionA közepes minőség terén az Aladin EVO, avagy Aladin Evolóciós vízipipákat ajánlom. Könnyen felismerhetőek, mert a test és az üveg  menetesen csatlakozik, míg a régi típusokon gumitömítéses volt. Ezeknél a test már vékonyabb rozsdamentes acél. Belső átmérőjük jó, könnyen szívható. Nagyon kedveltek, mert kedvezőbb az árfekvésük. Az szelep helyére egy plusz szívócső adaptert tehetünk, amivel többszemélyessé alakíthatjuk át őket. Stabilitásuk jó, főleg azon modelleknek amiknél az üveg alja felé közeledve nagyon szélesednek. A képen balra az Aladin Arabica látható, a maga 51cm-es magasságával. Az üvegek mindegyiknél nagyon szépen díszítettek. Több üzletben is kaphatóak már.[/onlymembers]

top-mark-vizipipaAz leginkább pénztárca barát, de minőségben még a használható vonalat képviselik a TopMark és a Noname vízipipák 45cm fölötti, 70cm alatti darabjai. Ezek általában rozsdamentes acélból készülnek. Szinte bárhol kaphatóak az országban, akár a dohánytrafikokban is. A kedvező áruk miatt igen elterjedtek. Egy ilyen vízipipa tapasztalatom alapján 1-2 évig használható, ha vigyáz rá az ember akkor 3. Elég könnyen szívhatóak és velük is szép füstöt lehet elérni. A test fele vékonynak mondható, így kicsi a tömege, könnyen szállítható, habár a test forrasztva van, nem szétszedhető. Mindegyik típus gumitömítéses az üvegtartálynál.  Első saját vízipipának ideális, hogy kitapasztaljuk miként is megy ez.

Természetesen minden vízipipához ajánlott egy jobb kerámia (Sahlar, Tangiers) és mosható szívócső (Nammor, HookahPro, Razan) beszerzése, hogy teljessé tegyük az élményt. Továbbá azt is megjegyezném, hogy a füst mennyisége csak részben múlik a vízipipán, jobban függ a dohánytól és a kerámiától.

Ajánlott még a témában:

Share.

1 hozzászólás

Leave A Reply