A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Serbetli Alma dohányteszt

4

A Serbetli pár hónapja került a magyar boltok polcaira, így a többség még csak most találkozott vele első ízben, ezért egy pár hasznos tanácsot érdemes ezzel kapcsolatban megismerni. Amit általánosságban tudni kell a Serbetliről: egy törökországi dohánymárka, ami hazájában is rendkívül népszerű. Nem lehet konkrétan behatárolni, de szerintem a felső közép és a prémium kategória között helyezkedik el. Itthon 2011. november óta lehet megvásárolni a vízipipadohányt árusító boltokban. Jellegzetessége, hogy nagyon melaszos, szó szerint tocsog benne a dohány és a glicerin tartalma is kiugróan magas. A márkáról részletesebben itt olvashattok: Serbetli dohány. De most elemezzük a jellemzőit az egyalmás dohány tesztelése közben.

A tesztek körülményei:

Illat: első szaglásra a régi zöldalmás savanyú cukorka illata jutott eszembe róla, annak ellenére is, hogy a dobozon piros alma van feltüntetve, majd tovább szaglászva egy enyhe teás illatot is véltem felfedezni, de ezt csak nagyon minimálisan. Ezek a dohányok hiába vannak légmentesen lezárva már a dobozon keresztül is lehet érezni az illatukat. Több íznél is felfedeztem egy kicsi szúrós szagot, ha közelről szagoltam őket, valószínű, hogy a sok glicerin miatt van ez, viszont pipázás közben egyszer sem jelent meg.

Füst: a Serbetli dohányok füstje igen csak páratlan. Egy fokkal talán az Al Fakher dohányoknál is sűrűbb füstöt ad, ez a bőséges melasznak köszönhető. Hosszantartó, intenzív, nagy mennyiségű, akár egy órán keresztül is kevésbé változó mennyiségben. Eleinte érdemes a hőtartót használni és kis kerámiák esetén is elfér a 3 fél Cocobrico, vagy 3 egész Coco Coal szén. Öngyulladós szenek esetében 2 Carbopol ring szenet ajánlok hozzá. A dohány jól bírja a hőt, így nehezen lehet odaégetni, viszont érdemes a szenek járatására odafigyelni.

Íz: nagyon finom, almás ízt érezhetünk, egy kicsit savanykásabb, mint a kétalma, illetve éreztem egy enyhe teás ízt, mint amilyen a Nakhla alexandriai almájánál érezhető, de itt csak csekély mértékben. Ánizst ez sem tartalmaz, bár nekem a kétalma jobban ízlett az édesebb ízével. Egy hátrányt itt is vélek felfedezni – amit már korábbi cikkekben is írtam -, hogy a dohány íze igen hamar elkezd gyengülni, már ¾ óra elteltével én egy 10 g-os tömésnél nagyon halványan éreztem az almát a bő füstben. Régebbi dobozoknál ilyet többen nem tapasztaltunk, valamiért csak az újabbaknál, bár erről megoszlanak a tapasztalatok, mert vannak, akik nem éreznek korai gyengülést. Sajnos nem tudjuk mire vélni ezt a változást.

A dohány nikotintartalma 0,5 %, mint a Nakhla dohányoknál. Ettől függetlenül kezdőknek bátran merem ajánlani, mert ez a feltüntetett mennyiség szerintem kicsit távol áll a valóságtól. Egy Serbetli tömésnél sem éreztem enyhe szédülést, még ha egy kicsit mohón is szívtam. Valamint ha szétszedtek egy kis dohánylevelet azon csaknem át lehet látni, olyannyira mosott ez a dohány. Az Al Fakher 0,05 %-os de annak ellenére néha okoz szédülést, így erre a felirat alapján nem lehet adni. Az almás dohányt én alma teával kísértem, mint szinte mindig, de ajánlom hozzá almalevet is. A Serbetli kipróbálását pedig mindenkinek, aki még nem ismeri. A néhány negatív tulajdonságot leszámítva nagyon érdemes kipróbálni, mert ez a török dohány egy sokkal másabb élményt fog nyújtani, mint amit a régi márkáktól megszokhattunk. Kezdésnek próbálkozhattok a fentebb említett ízekkel, szerintem nem érhet titeket csalódás.

Share.

4 hozzászólás

  1. Én is birtokosa vagyok egy 50g-os kiszerelésnek, de nem biztos, h sokáig, ugyanis épp most kínáltam fel Serbetli dohánykészletem egy ismerősnek féláron. Voltam ugyanis olyan balga, h felbuzdulva az Al-Masha dohányok kapcsán szerzett pozitív tapasztalataimon, bevásároltam a hasonló értékeléseket kapott Serbetliből. És hát azt kell mondjam ilyen vacak dohánnyal még nem volt dolgom (szerencsére). Se íze, se szaga, se füstje.

    Kibontáskor kellemes, kecsegtető illat fogadott, de ez az összes pozitívum, amit el tudok erről a márkáról (eddig) mondani. Mint mondtam íze nem h arra nem hasonlít, amire kellene, de úgy egyátalán semmire se. Füstje a leggyengébb az általam eddig próbált dohányok közül. Azt a 2 Cocobrico szenet is sajnáltam, amit rátettem, az áráról nem is beszélve. Csak azért nem írok több negatívumot, mert ez a cikk rávett arra, h megfontoljam adjakk-e még egy esélyt ennek a márkának, és kipróbáljamm-e az itt jónak tartott őszibarackot, sárgadinnyét, vagy az almát.
    Amit viszont már tapasztalatból tudok: a meggy és az ananász ízeket kerüljétek! Utólag 500 Ft-ot is sajnálnátok érte.

  2. Azt aláírom én is, hogy nem lehet minden íz nagyon jól eltalálva. Valamint abban is van valami, hogy gyengébbnek tartod a Serbetli dohányok ízét. Valóban nem egy ízében erőteljes dohány. Vannak ízek amik erősek, vannak amik gyengébbek. Szerintem ez az alma gyengébb a többinél, legalábbis a kétalmánál biztos, de szerintem attól függetlenül ha halványabbak is voltak az ízek, kellemesnek éreztem őket. Úgyhogy ha már megvetted adj neki még egy esélyt! 😉

  3. Nos… megvolt a hétvégi tömés. Öszibarackos Serbetlit tömtem és kellemesen csalódtam benne. Össze se lehet hasonlítani se a meggyel, se az ananásszal. Az mindkettő hulladék. Ízre ugyan elmarad pl. az AM őszibarackja mögött, de kellemes, adott tömési körülmények között pedig nem tudom láttam-e már ilyen sok füstöt, úh végülis nem adom el a maradékot se … majd meglátjuk.

Leave A Reply