A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Tanácsok kezdőknek, kezdőtől

8

Sziasztok! HippY vagyok, amatőr vízipipás ( jelenleg pipa nélkül, de erre még visszatérek) és diák. Két évvel ezelőtt nyáron találkoztam a vízipipával. Megtetszett nagyon maga a stílusa, ritmusa, íze, kinézete, egyszóval a vízipipás életmód. Most nyáron hirtelen felindulásból eldöntöttem, hogy kell nekem egy és itt kezdődik a sztorim.

Megjegyzés: ez saját tapasztalatokat írom le szubjektívan. Több vélemény terjeng neten meg szóban is, nem vagyok ellenük, nekik is lehet igazuk. A kommentekbe írhattok, sőt írjatok a cikkel kapcsolatban vagy tanácsokat, mert sokaknak nagy segítség lenne több tapasztalat és vélemény egy helyen.

Nem voltam nagyon elszállva pénzel, ezért próbáltam okosba megoldani a dolgot. Első dolog : méret kiválasztása. Volt szerencsém kipróbálni egy mini vízipipát ( pontos méretet nem tudok mondani, olyan arasz méretű). Rájöttem, hogy az nem az én világom, max 2 ember szívhatja és amúgy is túl pici. Havernak volt 87 cm-es, 2 csövese, gyönyörű volt, de kezdésnek szerintem az nagy és túl drága. A 37/47 cm-es kategória ideálisnak tűnt. Tolna megyében nem nagyon láttam boltokat, ezért maradt a net. Google beizzít, több óra keresgélés kezdődött. A vizipipaapro.hu honlapon elkezdtem nézni használt vízipipákat. Hirtelen felindulásból megrendeltem egyet. Pár tömés járt hozzá és bontott 250g-os dohánnyal 4000Ft volt. Megérkezett, öröm boldogság. Ahogy írták, nem volt hozzá kerámia, 800 ft-ért lehetett hozzá szerezni és a tömést megoldottuk szigszallaggal, mert az se volt. Utólag visszatekintve lehet, hogy egy újjal jobban jártam volna, de ezt mindenki maga döntse el, hogy kockáztat vagy biztosra megy. Következő dolog amit megtanultam az a tömés. Mondtak mindent, csináljuk alufóliából golyót, kígyót, békát stb… .Végül is a legjobb barátom tanácsát fogadtam meg és azt a tömésmódot használom. A dohányt apróbb darabokra szedem szét, levegősen helyezem el. Ha több dohányt akarok keverni, akkor a végén az ujjamal összekeverem őket. 2-3-4 mm vastagságnyi alufólia gyűrűt készítünk (lehetőleg egy darabból, egyszerűbb lesz rá a fóliát tenni) ráfeszítünk egy fóliaréteget, arra sok kis lyukat szúrunk. Én egy tűt használtam vagy kitűzőt, mi volt elérhető. Utána a szélére még egy alugyűrűt teszünk, ennek elég hí 1-2 mm vastagság,  rá megint fólia sok lyukkal. Ennek az az előnye, hogy nem fog beégni a dohány.

Kis magyarázat ide: az a lényeg, hogy a dohány lassan égjen el, mert akkor kellemes a füst és nem kapar, ha gyorsan megég, pl a szén hozzáért közvetlenül, hihetetlen sz@r lesz a füst, kapar, íze se lesz, mi meg ezt akarjuk megelőzni. Következő lépés: szén. Én eddig csak öngyulladós szenet használtam. Előnye: gyorsan meggyújtható egy öngyulesszal, 1 órát ég ( pont annyit amennyit egy dohány kibír). Hátránya: büdös amikor meggyújtod, próbáld ruhától távol jó szellőző helyen és ha még szikrázik, ne tedd rá a kerámiára, mert mellékíze lesz. Nem sok (némelyiknek) de enyhén érezhető. A másik típus az a természetes szén. Előny: sokáig ég nagy hővel, nincs mellékíz. Hátrány: gáztűzhely vagy egy tábortűz kell, hogy begyújtsd. Öngyújtóval nem érdemes próbálkozni, esélytelen. Tartájba annyi vizet szoktam tenni, hogy a csövet 2-3 cm mélyen ellepje vagy ahogy sikerül, de erre törekszünk.  Csövet minden alkalom előtt érdemes átmosni, ha mosható, ha nem akkor kompresszorral kel kifúvatni. Dohányból én Nakhlát szoktam használni, mert ez elérhető számomra. A simából a fahéjat és mentát erősen ajánlom, a többi nekem nem jött be annyira. A Mizo szériát viszont csak ajánlani. A Málnás annyira jó, hogy 2 hét alatt elfogyott nyáron, citromos viszont nekem nem jött  be.

Vannak ugye még a kövecskék, a Shiazo. Találtok róla leírást, röviden: kövekbe befolyik a glicerin, ami a szén hőlyére elpárolog. Próbáltam többször, de nekem nem jött be, könnyű szívni, mintha csak levegőt szívnék, és a füstnek sincsen súlya plusz a dohány ízét se érzem. Az unokatesómnak viszont annyira bejött, hogy csak azt használja. Próbáljátok ki egyszer, és döntsétek el ti, mert másképp erről nem tudtok véleményt mondani. A vízipipát használtam már kint és bent. Kint a sünö rendőrök lehet, hogy belekötnek, hogy mi van a kerámiában, hány évesek vagytok stb., és hogy a szenet NE tegyétek kukába, még akkor is ha úgy érzitek nem ég. Arra is vigyázzatok, hogy a vízipipa vízszintes helyen legyen és ha többen vagytok, figyelj rá mindig, inkább te add körbe, nehogy eldőljön. Ez bentre is vonatkozik csak fokozottabban, mert csúnya foltokat hagy maga után és nem lenne jó felgyújtani a lakást.

Elkezditek szívni, ekkor a dohánynál a nagy nikotin adag és az oxigénhiány miatt néhányan elkezdhettnek szédülni. Ők inkább hagyják abba egy 5 percre, levegőzzenek nagyokat, bent nyissátok ki az ablakokat. Egyszer mondták nekem azt, hogy tegyünk rá még egy szenet a dohányra miután az egyik szén meghalt. Íze nem volt, de füst még jött ami kapart. Mentem le a buszhoz, amikor majdnem elájultam és közel álltam hogy behányjak. Megtanultam, hogy egy tömés= 1 szén. (Természetesen ez kerámia, dohány és szén függő!)

Írtam az elején, hogy jelen állás szerint nincs vízipipám. Az oka egyszerű: elköltöztem és nem tudtam magammal hozni. Ezeket a sorokat az Egyesült Királyság területéről írom. Mivel a vízipipát otthon hagytam ( inkább elhozok 5 pólót helyette), de hoztam ki elég pénzt, hogy vegyek egy újat. Ki is választottam: 19 colos (47 cm) Green River Shisha. Ha kijöttök, ne nagyon mondogassátok azt, hogy vízipipáztok, mert nem elterjedt itt, a másik, hogy kettő szavuk van rá: Shisha, Hookah. A hookah-t meg ha nincsen tökéletes kiejtésed, a hooker szóval összetéveszthető… Adnak hozzá 3 db Soex herbal „dohányt”, ami nem a szintetikus drogot jelenti, hanem az, hogy másfajta növény van belevágva, amiben nincs nikotin. Eléggé kétkedve várom, majd meglátjuk milyen lesz.

Ennyi lettem volna, köszönöm, hogy elolvastátok és remélem sokat segített mindenkinek. Ha van tanácsotok, észrevételetek vagy véleményetek, írjátok le kommentbe, hogy segítsük egymást.

Share.

8 hozzászólás

Leave A Reply