A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Tilos Budapesten dohányozni a megállókban

5

Február hatodikától érvénybe lépett az a rendelet, mely kimondja: Tilos tömegközlekedési megállókban a dohányzás. Ez a döntés már jó ideje ott lengett a levegőbe. Amikor nem is olyan rég, a város vezetése bevezette az aluljárókban történő dohányzás tilalmát, már rengetegen felháborodtak. A vezetés eme döntése így megosztja a város lakóit. Sokan üdvözlik, mások nemtetszésüket fejezik ki és diszkriminációról beszélnek.

A dohányzás korlátozása tényleg diszkrimináció. Azonban a kisebb városokban mint például Pécs vagy Szeged, már évek óta megvan ez a szabályozás és megközelítőleg sikeresnek mondható. Eltűntek a cigaretta csikkek a megállókból, nyugodtabban várakozhatunk a járműre. Én örülök ennek a rendeletnek, mivel nincs rosszabb annál, amikor az ember reggel munkába megy, és azzal kezdődik a nap, hogy cigifüst szál az arcába és nem tud mit kezdeni ellene.Az meg már kicsit pofátlanság, hogy a nemdohányzó menjen arrébb, hogy ne szívja a füstöt. Én sem szoktam odafingani a dohányos orra alá, hanem elsétálok a megállótól akkor. Megtehetnék, de nem szokták, inkább nyomják az arcunkba a cigifüstöt. Legalább is eddig. Az új dohányzási szabály ezt elvileg megoldja. Elvileg… Az más kérdés, hogy az aluljárós tilalom sem ért olyan sokat. Biztonsági őrök, közterületesek épp úgy cigiznek mint eddig. (Más kérdés, hogy nincs kialakítva a metro-hév biztonságiaknak dohányzó és nem is mehetnek messzire a bejárattól.)


Az ilyen látványt is eltüntetheti a rendelet, ha sikeres lesz.

Azonban talán elég nagy visszatartó erő lesz, hogy a maximális bírság 50.000Ft! Igen, ötvenezer forint. Ez akár 100 doboz cigaretta ára is lehet. Már pedig a bírságok lehet nem lesznek alacsonyak, hogy ezzel is növeljék a közgyűlés bevételeit… Tehát érdemes lesz vigyázni. Ezen felül, így elkerülhetjük nemdohányzó embertársaink ‘gonosz’ tekintetét is.

Ez miként érint minket, vízipipásokat?

Egyszerű, a hatályos törvények értelmében a vízipipás is dohányzásnak minősül, így a cigarettával azonos törvények, rendeletek vonatkoznak rá. Pont emiatt lett zárjegyes a vízipipa dohány. Azonban kétlem, hogy túl sokan vízipipáznánk buszmegállóban, villamos megállóban. (Bár én már vízipipáztam troli megállóban egyszer, csak nem jött a troli időben…) Azonban aki teszi, az számítson erre a változásra. Akár 50db 50g-os vízipipa dohány árát elbukhatja, ha kap egy maximális összegű bírságot. Az sem lehet kifogás, hogy dohány mentes, herbál melaszt tömtetek. Ami füstöl és direkt a tüdődbe szívod, az dohány kategóriába esik.

Végül pedig a határozat híre:

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát; a vonatkozó köztisztasági rendelet a kihirdetést követő 45. napon lép hatályba.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, hogy február 6-án lép életbe a rendelet, amelynek értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz, ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed. Ezekben a fedett utasvárókban különösen fontosnak tartják a dohányzási tilalmat, mert egy cigarettázó utas akár nyolc-tíz ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti.

A BKK várhatóan a napokban helyezteti ki a figyelmeztető felhívásokat a megállóiba.

(NOL)

Írd meg véleményed, hogy szerinted jó-e vagy rossz-e ez a rendelet!

Share.

5 hozzászólás

Leave A Reply