A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vám mértéke és határa

4

Tekintettel arra, hogy egyre többen szeretnék külföldről való rendelést megvalósítani a hazai egyre jobban eldurvuló árak és szegényes kínálat miatt, így igen csak aktuálissá vált az, hogy bizonyos információkat szerezzünk.  Pár napja a VPOP (Vám és Pénzügyőrség) egyik munkatársától érdeklődtem, hogy amely esetben ajándékként érkezik egy csomag, mely összeg alatt nem kell vámot fizetni érte.
Ezt írtam nekik:

Jó napot!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy egy amerikából érkező, ajándékként feladott csomag esetén van-e vagy ha igen akkor mekkora a vám értéke?
A csomag értéke 100-140 US dollár között lenne.

Erre ez a válasz érkezett:

Tisztelt Tamás!

Csomag vámtétele tárgyban érkezett kérdésére az alábbi tájékoztatást adom.

A hatályos joganyag (918/83 EGK 27. cikk) szerint bármely küldemény, melyet a címzett részére levél vagy postai csomag formájában adnak fel, és elhanyagolható értékű árukat tartalmaz, importvámoktól mentesen hozható be.

Elhanyagolható értékű áru postai rendelés esetén olyan tényleges belső értéket képviselő árut jelent, amelynek értéke szállítmányonként nem haladja meg a 22 EUR összértéket. Abban az esetben, ha a postai küldemény értéke postai költséggel együtt meghaladja a 22 EUR értéket úgy vámeljárást kell lefolytatni a kapcsolódó vám és általános forgalmi adó kiszabása mellett.

A vámhatóság a terméket jelölő tarifaszámhoz (Taric-kód) kapcsolódó vámtételt veszi figyelembe a vám kiszabása során. A vámot a vámértékből számoljuk. A vámérték az áruérték és az esetlegesen felmerülő vámérték növelő tényezők összege. Vámérték növelő tényező lehet a szállítási költség, biztosítás amennyiben azokat a vevő fizeti. Az általános forgalmi adót az áfa-alapból számoljuk. Az áfa-alapba beletartozik a vámérték és a vám.

Az általános forgalmi adó kulcsa általában 20%.

A vámtarifaszámokat, a hozzájuk kapcsolódó vámtételeket és az esetleges korlátozásokat az alábbi internetes oldalon érheti el:

https://ec.europa.eu/

 

Ezt a 22 EUR értéket azonban megcáfolandó, egyesek mondták, hogy nekik a 100 dolláros értékű csomagra sem került vám, más elmondása szerint pedig a 71dolláros csomagjára tettek. Érdekes… Megpróbálok majd mégjobban utána járni és rendelni, hogy kiderüljön mi is az igazság.

Share.

4 hozzászólás

Leave A Reply