A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízcsere, avagy néha frissíts

4

Vajon mi történik, ha többször vízipipázunk egyazon pipával, és lustaságunk eléri azt a szintet, hogy a tömések között kimaradjon a vízcsere? Ezt már bizonyára sokan tapasztalták. Két eshetőség szokott előfordulni.

Az egyik a képen látható a habzás, amit a füstből a vízbe oldódó felületaktív anyagok okoznak. Ez a vízipipa használata, a tömés szívása közben okoz komoly problémát. A habbal a tartályból víz kerülhet a szívócsőbe, ami ha nem mosható, akkor így rövidebb ideig lesz használható. A másik kevésbé zavaró hatás csupán annyi, hogy az üveg nyakán foltot hagy és koszos lesz. Gondolom az első probléma jobban szokta zavarni a pipásokat.

A második leggyakoribb gond a víz elszíneződése. Szép vizelet sárga színtől, egészen a túl tömör szörpig minden szín előfordulhat. Ez függ, hogy hányszor használtuk a vízipipát, milyen dohánnyal, milyen kerámiában. Az víz színe némileg összekapcsolódik a nem túl rózsás ‘illatával’, mivel a benne lévő vegyi anyagok amik a színét is befolyásolják, a szagát is épp úgy módosítják. Ennek hátránya, hogy a tartály hamarabb koszolódik és ha sokáig hagyjuk állni a vízipipánkat, akkor beszívhatja ezt a szagot. Mondanom sem kell, nem könnyű ezt utána eltüntetni. Ezért tanácsos az aznapi utolsó kör után kiönteni a vizet és külön tenni a testet és az üvegtartályt.

Pár tanács végül, hogy mikkel előzhetjük meg a fent említett két problémát:
1. 2-3 tömésenkénti vízcserével a legegyszerűbb és leghatásosabb.
2. Miután befejeztük a vízipipázást, szedjük szét az üveg tartályt és a testet. Tegyük jól szellőző helyre mindkettőt, így megelőzhetjük, hogy a használt büdös víz szaga megfogja.
3. Amikor már szétszedjük a pipát, érdemes a testet és a tartályt is kiöblíteni párszor. Így eltolhatjuk a nagymosás szükségességét későbbre.

Share.

4 hozzászólás

  1. Én minden pipázás előtt vízcserézek és majdnem mindig kiöblítem a pipatestet is. Ennek oka egyszerű szeretem kiélvezni a dohányízét s nem szeretném ha még érzem rajta az előzőt tömést. Akkor nem tudok reálisan értékelni milyenre sikeredett ez éppen aktuális tömés.

Leave A Reply