A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa káros? Zsebkendő teszt

5

Gondolom ismeritek azt a régi tesztet, ami a vízipipások szoktak csinálni a WHO és hasonló alaptalan cikkeket író oldalak, szervezetek ellen. Érdekes dolog, hogy a tudósok össze-vissza beszélését egy már már viccesen egyszerű teszt meghazudtolja és bizonyítja: a vízipipa egészségesebb, a cigaretta károsabb.


Cigaretta – Vízipipa

A teszt lényege egy régebbi videón mutatkozott meg jól. Ott a porszívót vették segédeszköznek. A végén a fejet leszedték és a csövet teletömték cigarettákkal, majd meggyújtották őket. A porszívó csöve ugyebár több darabból áll. Két rész közé egy papírzsebkendőt tettek és utána bekapcsolták a porszívót. Az ‘elszívta’ a cigiket. Utána kivették a zsebkendőt és egy tisztát raktak a helyére. A csövet rákötötték egy vízipipára. Szenet feltették rá és kezdődött a teszt. Amíg a szén adott hőt (szénkorong volt, tehát valószínűleg öngyulladós, ami minimum 20 percet jelenthet, maximum 40 percet jelenthet -folyamatos szívás miatt-) ment a porszívó. Aztán kivették ebből is a zsebkendőt. A végeredmény azon a videón is hasonló volt, mint ezen a fotón.

Jól látható, hogy a vízipipánál sokkal kevesebb kátrány és más szilárd anyag jutna el az ember tüdejéhez. Ezzel azonban a kémiai anyagok mennyiségét nem lehet mérni, de ha szervezetbe kerülő lerakódó anyagok szempontjából nézzük, akkor bátran kijelenthetjük: A vízipipa kevésbé káros, mint a cigaretta!

Share.

5 hozzászólás

  1. Üdv.

    Én is rengeteg cikket olvastam ami ezt a tesztet alátámasztja ráadásul amikor azt állapították meg h a cigi kevésbé káros akkor drogos vízipipát használtak ráadásul a füt hőmérséklete jóval kissebb mint a ciginél így a káros hatásait sem tudja annyira erősen kifejteni ráadásul a CO2 stb hasonló gáz a tiszta vizrt használunk magába oldja és nem jut a tüdőbe és a hosszú úton is rengeteg szennyeződést ad le magából amit mi beszívunk a pipából az egy többszörösen szűrt  ízesített füst és gőz keverék

Leave A Reply