A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Szívócsövek tesztje, avagy mosható?

13
Nammor cső

Nammor cső

Webbie újra leült a billentyűzet elé és írt nektek egy tartalmas és tájékoztató jellegű cikket, irományt. Az utóbbi időben úgy is eléggé fel lendült a mosható szívókákkal kapcsolatos információk igénye, így ezt a témát ragadta meg. Leírja nekünk, hogy miért is olyan jó a Razan, Nammor szívócső, miért is tartják a világ legjobb szívókáinak.

Lássuk hát mit írt nekünk Webbie. Én csaltam és előre beleolvastam. Azoknak ajánlom leginkább, akik azt kérdezgetik: ‘Miért olyan nagy szám ez a Razan/Nammor?’

,,Újra itt vagyok, mint már olvashattátok az előző cikkem, amiben egy érdekes ‘Mindent bele’ mixről beszéltem, a mostaniban össze fogok hasonlítani 2 féle szívócsövet. Elöljáróban annyit, hogy az egyik a közismert, minden pipához alaptartozékként járó sima, a másik pedig egy – Magyarországon jelenleg még nem kapható – márkás, külföldön elhíresült szívócső. ”

Hazai szívócső

A hagyományos, hazai

A hagyományos, hazai

Vágjunk is bele. Első alanyunk az a szívócső lesz, amelyet bizonyára elég sokan ismerünk. Igen, ez az a cső, amit a pipa megvásárlásakor kapsz hozzá. Különböző színű borítás van rajta (fekete, fehér, piros, kék, zöld…), mely különböző típusú fogórésszel párosul. A borítás alatt található egy fém spirál, melyet egy közönséges folpack vesz körül. Ez a fém spirál egy idő után, akarva vagy akaratlanul, elkezd rozsdásodni a füstben lévő pára miatt, rosszabb esetben a felszívott víz miatt. Ugyan is tudni kell, hogy ez az alany nem mosható. Ezt a fém spirált a borításon lévő cérna tartja a helyén. A cső 2 végén lévő fa rész le van lakkozva, ezáltal meg van védve a vizesedéstől és egyéb dolgoktól. Viszont ez a lakk réteg egy idő után lekopik, nálam kb. 3-4 hónap alatt következett be. Emiatt a csőnek az a vége, mely a pipába csatlakozik, elkezdett nedvesedni, deformálódni.

Egyszóval kezdett tönkremenni. Ha ezzel a fajta csővel kedvem támadt tömni egy finom dohányt, tejjel a tartályban, akkor meg az volt a baj, hogy a tej felment a csőbe, ezáltal előidézve a rozsdásodást, nedvesedést. Sehogy se tetszett nekem ez a cső, így hát összeültünk a Vizipipafan.com fórum tesztelőivel és rendeltünk közösen Amerikából szívócsöveket, amelyet mindjárt be is mutatok.

Erről a csőről még annyit, hogy kb. 1500 Ft-ért lehet egy megfelelő méretűt és típusút venni. Amelyet kb. félévente érdemes kicserélni, nagyjából 3-4 ezer forintba kerül egy évben a szívócső újítása. Ezt majd hasonlítsátok össze a lentebb bemutatásra kerülő adatokkal.

Razan Sultan szívócső

Nammor cső

Nammor cső

Elérkeztünk a második alanyunkhoz, mely nem mást, mint a külföldön kapható, Amerikából rendelt Razan Sultan cső. Hosszas tanakodás, érdeklődés után megrendeltük a Vizipipafan.com tesztelőivel közösen a csomagot, melyben mindenkinek volt 1-2 db cső és egyéb kiegészítők. Kézhez kaptam a csomagot, ki is bontottam és végre kezemben tartottam ezt a remek kis csövet. Bár nem lehet mondani, hogy olyan kicsi, mivel összesen 170 cm hosszú, ebből 30 cm a markolat és 16 cm a kivehető szívóka rész. Elsőre talán annyi jutott az eszembe, hogy istenem, ez mennyi füstöt fog adni, mivel a belső átmérője a csőnek 2,5 cm. Ami az első alanyhoz képest 1, 5 cm-rel nagyobb, mivel az kb. 1 cm átmérőjű. A borítása kiváló, fekete-fehér színű, ámbár többféle színben lehet kapni. A kivehető szívóka rész átlátszó erős műanyag, melyben középen fut a borításhoz illő színnel befestett üreg. Ezt be tudjuk rakni a markolatba, ami már egyben van a cső többi részével. A borítás alatt végig egy műanyag csövet találunk, amit akárhányszor moshatunk, nem lesz semmi baja. A markolat végénél lévő ragasztást kell egyedül megóvni a víztől. Ennek a remek csőnek mind a két vége teljesen műanyag, ezáltal nem nedvesedik, nem deformálódik a pára és a felszívott víz hatására.

Az igazi Szultán

Az igazi Szultán

Nyugodtan szívhatunk ezzel olyan dohányt is, amihez kedvünk támad tejet rakni a tartályba. Utána egy gyors öblítés, száradni hagyjuk és semmi érezhető nem lesz a csőben. Rengeteg pozitívumot fel tudnánk ide sorolni, akik már kipróbáltuk, de mint minden dolognak, ennek is vannak negatívumai. Külföldön kb. 4-5 ezer forintba kerül, amiből itthon 2-3 darab csövet is tudunk venni. Igen ám, csak az a 2-3 cső nagyjából 1 évig tart ki, ugyanis érdemes őket cserélgetni, nem úgy mint ezt. Ha rendesen használjuk és megóvjuk a nem neki való dolgoktól, akkor egész sokáig használható, több éven is át. Nem akarok hülyeséget mondani, de ha rendszeresen mossuk, akkor minimum másfél évet kibír. Maximum meg a végtelenig.

Én személy szerint nagyon ajánlom a Razan Sultan cső vásárlását, ugyan is hatalmas élményekkel lehet gazdagodni ezáltal. Minden tömés finom, lágy ízeket fog produkálni, szép nagy füstfelhőkkel megspékelve.

Ennyi lenne a cikk lényege, remélem tetszik nektek. Következő cikkemben a Vortex és a sima, egyiptomi kerámiát hasonlítom össze. Sziasztok!

Köszönjük Webbienek ezt a remek leírást. Várjuk a következőt és természetesen ti is küldhettek be ilyen cikkeket!

Személy szerint pár ténnyel, tapasztalattal egészíteném ki:
Razan cső azért is mosható, mivel a belseje egy speciális műanyag-gumi keverék. Nincs benne fém spirál tudtommal és hála a speciális összetételének nem törik meg olyan könnyen mint a hagyományos csövek. Személyes tapasztalataim alapján jóval több füstöt ad, így nagyobb felhőket tudunk fújni vele. – Persze sok minden befolyásolja, hogy a füst mennyiségét – Azok akik tehetik rendeljenek külföldről amíg nem lehet kapni. A fórumba kaphattok segítséget a rendeléshez. Azonban a több füst nem feltétlen lenne jobb. Sokkal nagyobb erénye az, hogy miként mosható, így eltávolítható az előző tömés maradék íze, s így tisztább ízeket érhetünk el vele.

Sokszor mondják az eladók, hogy ez + az a cső mosható. Ez badarság! Hazánkba egyenlőre nem találkoztam (Tesztelői csoport tagjaival együtt: találkoztunk) olyan csővel, ami mosható és időtálló. Ezeknek nem szabad hinni. Vannak olyan csövek, melyek némikép hasonlítanak a Razan, Nammor szívókákra, azonban alaposan figyeljük meg a képeket és amit a boltokban árulnak. – Ilyen gyenge másolatok már lehet kapni egy ideje, de ezek förtelmesek – Tehát csak óvatosan a vásárlásnál.

Bő füstöt és kellemes pipázást kívánunk!

Share.

13 hozzászólás

  1. Először is köszönöm, hogy kiraktad ezt a cikket ide a blogba. Látom azért itt ott kijavítottad, talán jobb is így. :happy:

    Én nekem biztokomban van egy Razan Sultan cső, amely a mai napig kiválóan teljesít. Igaz, az első hétbe sikerült rajta 1 kis hibát ejtenem. Véletlen a markolat alatti műanyag cső megrepedt. De a feszes borításnak köszönhetően semmi változás nem történt. Nem szelel.

    Mindenkinek ajánlom. Üdv.

  2. ööö.. 2,5 centi belső átmérő? 😀 az bele se fér a számba 😀 na jó, talán igen, de elég brutális lehet 🙂 amúgy tényleg jók ezek a csövek, de pénzhiányában azt tervezem h veszek vmi hamísitványt (lényeg h hasonló legyen a belső átmérő és műanyag a 2 vége) és kicserélem a csövet valamilyen műanyag csőre. pár hét és megyek pestre, majd körbenézek 🙂

Leave A Reply