A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa tisztítása 1.rész

15

Itt a jó idő, lehet a szabadba is menni vízipipázni! Persze mindig van egy kis üröm az örömemben, mivel így tavasszal nem csak a lakás érdemel egy nagytakarítást, hanem a vízipipánk is. Itt az ideje, hogy elővegyük a keféket, tisztító vesszőket, mosogatószivacsot és rászánjunk 1 órát, hogy alaposan véghez vigyük a vízipipa tisztítása című feladatunkat.

Nézzük is fentről haladva, hogy mit miként kell tisztítanunk, pár mondatban összegezve.

Kerámia tisztítása

Először is tartsuk a csap alá, pár percig áztassuk. Ezt követően a vízipipa kerámia szélére, peremére égett dohányt próbáljuk meg a mosogató szivacs érdesebb felével ledörzsölni. Amennyiben nem túl régi vagy nem túl vastag az égett rész, akkor lejön.

A durva szennyeződések  eltávolításához a leggyorsabb és legjobb módszer tapasztalatom szerint: Megfelelő edényben ( ami ellepi a kerámiát, ha vízzel megtöltöd, és amiért anyád nem rúg fenékbe) vizet teszel, és 1 kanál szódabikarbónát, no meg a kerámiát, és felforralod.

Mikor már 5-10 percig forrt leveszed a tűzről és hagyod kihűlni a vizet és a kerámiát. A teljes kihűlés előtt kiveszed a kerámiát, és az esetlegesen még rajta lévő szennyeződést mosogató szivacs érdesebbik felével  ismételten meg kell próbálni, most már el tudod távolítani így a ráégett részt. Ha a sima mosogató szivacs érdes része nem lenne elég hatékony, akkor használhatsz fém dörzsit is, csak itt vigyázz, nehogy a kerámia mázán is karcolásokat okozzon.

A belsejéből az üvegmosó segítségével maradéktalanul kitakarítható minden, azonban az is elég, hogyha az ujjunkkal benyúlunk amíg bírunk és picit körbemozgatjuk. A kis lyukak tisztaságáról se feledkezz el meggyőződni, ezt praktikusan egy hurkapálca darabbal, vagy fogpiszkálóval is megteheted.

Vízipipa tálca tisztán tartása

Egy igen bonyolult művelet. Nedves törlőronggyal törölgessük át. Ha szükséges akkor mosogató szivaccsal erősebb mozdulatokkal távolítsuk el az égési nyomokat vagy a lefolyt és rászáradt melaszt.

Egy jó tanács: Miután befejeztük a tisztítását, töröljük szárazra. Sok vízipipánál a tálca nem rozsdamentes anyagból készül, a szén magas hőmérséklete pedig (amikor lehamuzzuk, vagy csak letesszük a tálcára a szenet) kikezdheti a felső réteget, melyre ha nem vigyázunk és vizesen hagyjuk bekövetkezik a rozsdásodás és elveszti régi fényét a vízipipánk.

Vízipipa test tisztítása

Lehetőség szerint mindent távolíts el a testről, így nem lesz olyan probléma, hogy zörögjön, leessen. (tömítés, szelep, tálca, !kerámia!) Ha ez megtörtént, alaposan meleg vízzel többször öblítsd át kívül belül. Használd a vízipipához kapott vagy vásárolt vékony hosszú tisztító kefét, (más néven tisztító vesszőt) olyan módon, hogy csepegtess rá mosogatószert, és a pipatest belsejét alaposan takarítsd át vele.  Ez annyit tesz, hogy a kefét ki – be mozgatod és közben kicsit próbálod forgatni is. Egyszer a kerámia csonk felől, egyszer pedig az alsó lelógó cső felől kell megismételni ezt a mozdulatsort. Ezek után többszöri bő langyos vizes öblítés, majd ajánlott szárazra törölni a külsőt, hogy szép fényes legyen és csillogjon – villogjon a vízipipa.

vizipipa tisztito vesszoKiemelném, hogy mosogatószert használj, ne mosószert. Tehát amivel az evőeszközöket is mosogatjátok. Nem kell sok, tényleg elég csak pár csepp. Amennyiben lehetőséged van rá, a test belsejét sűrített levegővel fújd át, hogy a víz maradéktalanul eltávozhasson belőle. Ez fontos a korrózió megelőzése miatt.

vizipipa szelep golyoA vízipipa test tisztításánál még ki kell térnünk a szelepgolyóra. Előszokott fordulni, hogy beragad. Sajnos eléggé be szokott koszolódni és nagyon sokszor maga a kosz ami a problémát okozza, ami miatt beszorul és nem zár jól a szelepgolyó. Tisztítása egyszerű, tekerjük le a szelepsapkát, majd vegyük ki a golyót. Töröljük át nedves ronggyal, vagy ha már picit rozsdás akkor csiszolópapírral. Persze ha már nagyon rozsdás, akkor érdemes újat vásárolni. A szelepsapkába és a golyó gödrébe is nyúljunk be egy zsebkendővel és törölgessük körbe. Ha végeztünk a test tisztításával, akkor tegyük félre a darabokat száradni.

A következő részben: üvegtartály, szívócső (mosható és nem mosható)

Az anyag egy részét köszönöm Akoska60 fórum tagunknak!

A cikk 2. része, folytatása olvasható itt: Vízipipa tisztítása 2.

Share.

15 hozzászólás

  1. Égyébként módszerként én úgy csinálom, hogy csak meleg vízzel átmosom, ha dohányt használok, akkor körömkefével kicsit a kerámiát megkefélem 😛 aztán egy egy lap wc papírral áttörlöm, mert:
    1. Rozsdás lesz
    2. Csúnya, matt cseppfoltokat hagy  a víz a testen, főleg a tálcán
    A citromlé + forró víz megteszi a hatását, ha bebüdösödik a tartály -> semmilyen szaga nem lesz.

Leave A Reply