A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A vízipipázás nem biztonságos dohányzási forma?

4

Ezt természetesen eddig is tudtuk, mivel minden dohányzási forma káros. Nincs egészséges dohányzás. Maximum kevésbé káros van. A vízipipa és a cigaretta között szokott nagy harc menni ezzel kapcsolatban. Vajon melyik károsabb és melyik az egészségesebb? Vannak a különböző ‘nagy hírnevű‘ egészségügyi híroldalak, ahol különböző írásokat jelentetnek meg. Ezeket a bulvár újságok terjesztik tovább, utána nézés nélkül. Az, hogy egy egészségügyi hírportálnál angolul nem tudnak és egy WHO-s tanulmányt nem képesek lefordítani, már más kérdés. Biztos nagyon értenek és érdekli őket a téma…. Persze a konkrét, kézzel fogható tényekre (mint például a zsebkendő teszt) nem tudnak mit reagálni. Talán nem is baj, hogy nem ontják tovább a halandzsájukat.

Eddig mindenhol ilyen cikkeket találtam, amikor egészségügyi oldalon jártam. Azonban most megtört a jég. Egy igen régi, 2007-es cikkből szeretnék kiemelni egy részletet, amit a tudobeteg.hu -n írnak:[onlymembers]

Sajnos nem állnak a rendelkezésünkre vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a vízipipázásról milyen sikerrel tudnak leszokni a dohányosok. Ennek hátterében az is állhat, hogy a modern tudományos vizsgálatok általában bonyolultak és költségesek.

Amíg nem állt a rendelkezésünkre igazán hatékony leszokást segítő gyógyszer, addig a tőkeerős gyógyszergyárak nem finanszíroztak ilyen vizsgálatot. Amikor az első valóban hatékony gyógyszer megjelent a piacon, akkor a vizsgálatokat a gazdagabb Nyugat-Európában és Észak-Amerikában végezték, ott pedig a cigarettázás volt a vezető dohányzási forma, a vízipipázás még elsősorban rétegkultúrának, fiatalok kedvtelésének volt tekinthető.

Napjainkban a vízipipázásnak a fiatalok körében való terjedése arra hívja fel a figyelmet, hogy szükség van a vízipipázás hatásainak az alaposabb kutatására. A vízipipázásra oda kell figyelnünk a fiataloknak szóló prevenciós programok összeállítása és a dohányosok leszokását támogató orvosi tanácsadás során egyaránt.

Ez mondjuk a cikk fele, tehát nem hosszú az sem. Megtekinthető a tüdőbeteg.hu oldalon.[onlymembers]Én csak csodálkozok, hogy semmi bolond, megalapozatlan dolgot nem állítanak. Végre egy normális oldal! Ezt is megéltük. Követhető jó pár hasonló oldal ennek a cikknek a példáját, bár kicsit lehetne hosszabb, részletesebb, de csak szép fokozatosan legyünk igényesebbek. 🙂

Share.

4 hozzászólás

Leave A Reply