A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Eldugult a cső

  • , Hozzászólás ID: #69920
    zoliman4
    Felhasználó
    zoliman4
    • Hozzászólás: 2

    Sziasztok!

    Nem találtam megfelelő topikot, ezért nyitottam egyett a kérdésnek. Az alábbi helyzet áll fenn: a pipám egyik csövéből nehezen lehet szívni a füstöt, alig jön valami. A pipát leellenőriztem, tuti a csővel van baj. Ha kiveszem a pipából és belefújok a csőbe fura sziszegő hangot ad ki. A cső biztos hogy nem lyukas, mert ellenőriztem. Megpróbáltam kitisztítani forró vízzel (többször is), de nem javított a helyzeten. Csak egy dologra tudok gondolni: haverom hozzáérintette a szénhez a csövet és úgy gondolom, ennek hatására megolvadt belül a gumi (külsérelmi nyom nem látható). Szerintetek?

    , Hozzászólás ID: #152263
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Szia.

    A kérdés az, hogy milyen szívócsöved van? Hogyha mosható (Nammor, vagy Razan), akkor ez esetben tényleg gumiból van a belseje. Viszont ha ezek valamelyikét érintette volna haverod a szénhez hozzá, akkor nem csak belső, hanem külső nyoma is lenne a dolognak, tehát ha alaposan megvizsgálod a csövet, akkor biztos, hogy megleled. (A gumi hő hatására megolvadhat és ez által tényleg beszűkülhet a belső átmérő, ami miatt nehezebb lehet szívni a csövet, viszont ezt mint említettem, mindenképp láthatod is.

    Hogyha valami hagyományos csöved van, akkor azok belül nem gumiból vannak, így a fenti eshetőség kizárva. Mindenesetre ezen is látszódna, hogyha megégett volna. Inkább arra tudok gondolni, hogy mivel mondtad, hogy meleg vízzel mosod ezért erőteljesen el van rozsdásodva és valószínűleg ez tömítette el belülről annyira, hogy nehéz lett szívni. Amit javasolni tudok, az az, hogy vagy ruházz be egy másik normál csőre és készülj fel, hogy ezeket idővel akkor is cserélni kell, hogyha nem mosod vízzel, vagy pedig vehetsz mosható szívócsövet, ami nem fog rád rohadni.

    , Hozzászólás ID: #152264
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    A pipához gyárilag kapott csövek belsejében fém spirál van, ezért nem szabad őket kimosni, mert berozsdásodnak. Elképzelhető, (bár nem tudom mennyit használtad) hogy extrém mennyiségű lerakódás van a csőben, ha tényleg alig jön belőle valami, és eldugult. Kezd el a pipa csövét egy mosdó tál felett hajlítgatni centiről centire, nagy valószínűséggel ropogó hangot ad, a cső belsejében lévő lerakódás pedig le fog pattogni 🙂 Várjuk a fejleményeket. De ezzel hiába sikerül nagyjából megtisztítani a cső belsejét, semmiképpen sem ajánlom hogy utána újra használd, inkább ruházz be egy mosható szívócsőre. Kaphatóak egészen puritán, egyszerű szívócsövek, 500 ft körül, de felső kategóriások is, mint a krampi által említett nammor, és razan csövek, amiknek a belső átmérőjük is nagyobb, minőségi anyagból készültek, és gyakorlatilag sosem fognak tönkre menni 🙂 Ezek már drágábbak, 6-8 ezer körül.

    , Hozzászólás ID: #152265
    hcsimike
    Felhasználó
    HcsImike
    • Hozzászólás: 266

    Annyival egeszitenem ki nicket, hogy miutam meghajlitgattad a csovet, fujd ki erosen! 🙂

    , Hozzászólás ID: #152266
    shaam
    Felhasználó
    ShaaM
    • Hozzászólás: 787

    Nekem nincs (még) mosható csövem, így én is szenvedek néha a kimosásukkal, és ömlik ki a fekete mocsok… tényleg érdemes beszerezni egy Razant vagy Nammort.

    , Hozzászólás ID: #152267
    zoliman4
    Felhasználó
    zoliman4
    • Hozzászólás: 2

    Az a helyzet, hogy a pipát 6 hete vettem és kb. az ötödik használat után dugult el. Rozsda kizárva, mert eddig csak háromszor mostam ki vízzel az elmult két napban. Egyébként van egy másik, ugyanilyen csövem aminek nincs semmi baja. Nem tudom mi lehet a gond :nono:

    , Hozzászólás ID: #152268
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Próbáld megnézni, hogy átlátható-e a cső hosszában. Elképzelhető, hogy valami beleszorult, és elzárja a füst útját. Akár a gyártás közben is benne maradhatott valami, vagy nem jól készítették.

    , Hozzászólás ID: #152269
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    A rozsdát nem igazán lehet erre alapozva kizárni, hogy 6 hete vetted a pipát. Ugyanis nem csak a direkt mosástól rozsdásodhatnak be a szívócsövek, hanem pusztán a levegő nedvességétől is. Amúgy az egy jó módszer, amit itt említettek is korábban, hogy hosszában a kezeddel szépen apránként végig tördeled a csövet, majd utána kifújod/kimosod bő vízzel, hogyha van benne rozsda, akkor annak így ki kellene jönnie.

    Egyébként most realizáltam, hogy ez a probléma nálad fent áll már a vásárlás óta, vagyis nem menet közben dugult el a cső. Ebben az esetben tényleg lehet, hogy gyártás során esett bele valami, nekem pl volt olyan csövem is, aminek a fa végét nem fúrták ki rendesen.

    , Hozzászólás ID: #152270
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Ha az alap, hozzá járó csövet használod, akkor valószínűleg a belső nejlon valahol feljött és az dugítja el.

    Szerintem…

    Akkor nincs mese mint új, normális csövet kell venni vagy ezt felvagdalni.

    , Hozzászólás ID: #152271
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Szerintem is, túl sok kosz kellene összegyűljön hogy elduguljon.A belső fólia a csőből van hogy meg van toldva és a széle visszahajlik, elzárva a csövet.Érdemes a végeket felhasználva valami házi csövet barkácsolni ,sokféle műanyag csövet lehet kapni boltban aprópénzért.

    , Hozzászólás ID: #152272
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403

    De a fólia szívás közben nem kéne hogy felszabadítsa a dolgokat? Legegyszerűbb az, ha veszel 1.5m szilikoncsövet, abból csinálsz magadnak csövet, mert valószínű, hogy nincs rendesen kifúrva a fa vég, ahogy krampi bácsi is mondotta volt. Legalább is én ezt tartom a legvalószínűbbnek.

    , Hozzászólás ID: #152273
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Ezt azért tartom valószínűtlennek, mert az elején arról volt szó, hogy az első pár használatnál nem volt baj vele, csak a szénnel való találkozás után.

    Én valószínűbbnek tartom, hogy a belsejében szabadult el valami.

    , Hozzászólás ID: #152274
    nick
    Felhasználó
    Nick
    • Hozzászólás: 787

    Én még nem szedtem szét szívócsövet, de az általatok feltöltött képek alapján úgy tűnik elég silány minőség, gyakorlatilag azzal tekerik körbe a spirált ami a kezük ügyébe akad. Ez nem is jutott eszembe, de van benne ráció, hogy a hő hatására az ment gallyra 🙂

    , Hozzászólás ID: #152275
    jimclark
    Felhasználó
    JimClark
    • Hozzászólás: 214

    Azt nem tudom megmondani, hogy a baj mi lehet, viszont ha eldugult akkor van egy tuti tippem. Keress valahol egy kompresszort (ha otthon nincs akkor keress valakit akinek van). A kompresszorra tegyél olyan véget amely beleillik a cső végébe, fújd át vele a csövet és kész 😉

    , Hozzászólás ID: #152276
    moldy007
    Felhasználó
    moldy007
    • Hozzászólás: 1962

    Először meg kell próbálni visszafele fújni a csőbe,így kiderülhet hogy a dugulást a levált belső fólia okozza e.Lehet szájjal vagy kompresszorral. 

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 15

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.