A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Normál, szír kerámia

A szír kerámiák nagy általánosságban díszesek és kis méretűek, emiatt kis űrtartalmúak  Kevesebb dohány miatt rövidebb lehet egy tömés, azonban többször tudunk tömni adott dohány mennyiségből.

szir-keramiak

A szír kerámia könnyen meg lehet különböztethető az egyiptomi típusú társától. Az alsó rész az egyiptomi esetében kitágul és a vízipipa tetején ülő kerámia adapterre kell ráhúzni. A szír esetében a kerámia alja elszűkül és egy pár cm mély, kerek formájú adapterbe kell belehelyezni.

Érdekesség: Közel keleti világban az egyiptomi kerámiát hívják lány kerámiának, mert ‘ráül’ az adapterre, a szírt pedig férfi kerámiának, mert azt kell beledugni. Micsoda ötletek, nem? 😉

A szír vízipipa kerámiákból sokféle létezik. Többségük mind említettem díszes, kis méretű. Leginkább Európában és Törökországban elterjedt. Azonban a kerámiák többségét, közel 60-70%-ot az egyiptomi típusúak adják. Ez részben annak tudható be, hogy Amerikában és Németországban leginkább az ezekhez való vízipipák terjedtek el.

Szír vízipipa kerámia típusok

Egy általános szíriai vízipipához való kerámia

Első alanyunk egy szíriai pipához való, hisz láthatjuk, a kerámia alja szűkül. Általában ezek a kerámiák kisebb méretűek mint egyiptomi társaik, viszont picivel több dohány fér bele általánosságban.

A kerámiák többféle anyagból készülhetnek. Lehet kerámia, porcelán, agyag vagy akár fém. Díszítettség igen széles skálán mozog. Vannak egészen díszesek festett motívumokkal vagy egyszerűbb vonalas mintával, esetleg a fémnél króm/nikkel borítás. Ezen kívül vannak a leg egyszerűbbek, az egyszínű dísz nélküliek vagy a sima agyag külsővel rendelkezők.


Agyag, máz nélküli

Egy elég natúr kerámia agyagból, viszont jár hozzá egy fedél is, mely az alufóliát, széntartó konzolt helyettesítheti.


Díszített, mázas

Szép fehér mázas kerámia szintén szír pipákhoz. A fehér szín sok más színű pipához jól passzol és a pár vonal szerű dísznek hála nem túl csupasz, de mégsem olyan üres.


Fém szír kerámia

Egy fémből készített kerámia, mely szép nikkel/króm borítást kapott. Előnye, hogy nem törik szét, hátránya, hogy nagyon átmelegedik.


Kisméretű szír kerámia

Ez egy kisméretű fekete darab. Sokszor adnak ilyet alapba a vízipipához, mint szükséges tartozék. Teljes mértékben használható, de extrákat nem fog nyújtani az bizonyos.


Különleges, speciális darabok

Egy igen érdekes domborulatokkal díszítettek kerámia, mely igen magas szíriai mivoltához képest. Egy igazi behemót.


Szír kerámia vásárlása

A szír vízipipa kerámia vásárlásnál túl sok tényezőre nem kell figyelnünk. Az egyiptomiakkal ellentétben itt az alsó rész sokkal egységesebb, noha nincs megadott méret szabvány. A szír kerámiát kevesebb helyen lehet megvásárolni mint a másik típust. Ezen helyekről a vízipipa vásárlás menüpontban olvashatsz.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply