A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Normál, szír kerámia

A szír kerámiák nagy általánosságban díszesek és kis méretűek, emiatt kis űrtartalmúak  Kevesebb dohány miatt rövidebb lehet egy tömés, azonban többször tudunk tömni adott dohány mennyiségből.

szir-keramiak

A szír kerámia könnyen meg lehet különböztethető az egyiptomi típusú társától. Az alsó rész az egyiptomi esetében kitágul és a vízipipa tetején ülő kerámia adapterre kell ráhúzni. A szír esetében a kerámia alja elszűkül és egy pár cm mély, kerek formájú adapterbe kell belehelyezni.

Érdekesség: Közel keleti világban az egyiptomi kerámiát hívják lány kerámiának, mert ‘ráül’ az adapterre, a szírt pedig férfi kerámiának, mert azt kell beledugni. Micsoda ötletek, nem? 😉

A szír vízipipa kerámiákból sokféle létezik. Többségük mind említettem díszes, kis méretű. Leginkább Európában és Törökországban elterjedt. Azonban a kerámiák többségét, közel 60-70%-ot az egyiptomi típusúak adják. Ez részben annak tudható be, hogy Amerikában és Németországban leginkább az ezekhez való vízipipák terjedtek el.

Szír vízipipa kerámia típusok

Egy általános szíriai vízipipához való kerámia

szir-keramia

Első alanyunk egy szíriai pipához való, hisz láthatjuk, a kerámia alja szűkül. Általában ezek a kerámiák kisebb méretűek mint egyiptomi társaik, viszont picivel több dohány fér bele általánosságban.

A kerámiák többféle anyagból készülhetnek. Lehet kerámia, porcelán, agyag vagy akár fém. Díszítettség igen széles skálán mozog. Vannak egészen díszesek festett motívumokkal vagy egyszerűbb vonalas mintával, esetleg a fémnél króm/nikkel borítás. Ezen kívül vannak a leg egyszerűbbek, az egyszínű dísz nélküliek vagy a sima agyag külsővel rendelkezők.


Agyag, máz nélküli

szir-agyag-keramiaEgy elég natúr kerámia agyagból, viszont jár hozzá egy fedél is, mely az alufóliát, széntartó konzolt helyettesítheti.


Díszített, mázas

szir-vizipipa-keramiaSzép fehér mázas kerámia szintén szír pipákhoz. A fehér szín sok más színű pipához jól passzol és a pár vonal szerű dísznek hála nem túl csupasz, de mégsem olyan üres.


Fém szír kerámia

szir-fem-dohanytarto-tolcserEgy fémből készített kerámia, mely szép nikkel/króm borítást kapott. Előnye, hogy nem törik szét, hátránya, hogy nagyon átmelegedik.


Kisméretű szír kerámia

fekete-dohanytarto-tolcserEz egy kisméretű fekete darab. Sokszor adnak ilyet alapba a vízipipához, mint szükséges tartozék. Teljes mértékben használható, de extrákat nem fog nyújtani az bizonyos.


Különleges, speciális darabok

szir-behemotEgy igen érdekes domborulatokkal díszítettek kerámia, mely igen magas szíriai mivoltához képest. Egy igazi behemót.


Szír kerámia vásárlása

A szír vízipipa kerámia vásárlásnál túl sok tényezőre nem kell figyelnünk. Az egyiptomiakkal ellentétben itt az alsó rész sokkal egységesebb, noha nincs megadott méret szabvány. A szír kerámiát kevesebb helyen lehet megvásárolni mint a másik típust. Ezen helyekről a vízipipa vásárlás menüpontban olvashatsz.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply