A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A szén-monoxid, CO

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, mely a pipázásnál a szén korongnál történik. Nagy mennyiségbe mérgező, azonban az égés általános esetben (száraz a szén, mindenhol egyenletesen izzik és van elég levegő és oxigén) oly csekély mennyiségbe keletkezik, hogy teljesen elhanyagolható. Emellett a CO ~609oC-on elég és CO2-vé, szén-dioxiddá. A szén izzása megközelítőleg 570 oC-os, így a kevés CO egy része elég CO2-vé. Így még inkább kevesebb szén-monoxid jut a szervezetbe. A vízben semmilyen reakció nem történik, a szén-monoxid és a szén-dioxid közömbös a H2O-val szemben.

Ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a pipázás, mert a szén-monoxid a vér hemoglobinjában (vörös vértestjében) található vas atomokkal komplex, masszívabb vegyületet képezhet. Így a szervezet oxigén ellátását akadályozhatja. Amikor észleljük valamelyik tünetet magunkon akkor kevesebbet vagy több levegővel szívjuk a vízipipát.

A tünetek a következők lehetnek:

  • Szédülés
  • Gyengeség
  • Hányinger
  • Nem kívánjuk a pipát

Figyelem!

Amennyiben ezek közül legalább 2-t észleltek magatokon akkor feltétlen menjetek ki a szabadba és 5-6 percig friss levegőt vegyetek jó mélyen. Elképzelhető, hogy ez nem segít olyan gyorsan. Ilyenkor meg kell várni, amíg a szervezet hemoglobinjai kicserélődnek. Ez 3-4 órán át eltarthat.

Tanács

Amikor csak tehetjük, jól szellőző, nagy térrel rendelkező helységben vízipipázzunk, vagy még inkább a szabadban, ha az időjárás megengedi.Továbbá fogyasszunk sok folyadékot.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply