A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa szén

A vízipipa szén, faszén

A vízipipa szintén egyik kulcsfontosságú eleme a vízipipa szén. Évszázadokkal ezelőtt hétköznapi faszén volt amit a vízipipázáshoz használtak, azonban az idők haladtával ez finomult és változott. Napjainkban kétféle vízipipa szén van, melyet használnak. Illetve két típus. A közös bennük, hogy préselt szénpor az alapjuk, csak eltérő formára és mértékben préselik őket és az egyik kap egy gyújtós, külső bevonatot.

Miért nélkülözhetetlen a vízipipa szén?

A szén biztosítja a kellő hőforrást, melytől a dohány / ásvány izzik, s kellemes ízű füstjét, páráját árasztja. Idő kell és próbálkozások, hogy mindenki egyénileg kitapasztalja a szénnel való bánásmódot.

Csak és kizárólag a vízipipa szaküzletekben, webshopokban kapható szeneket használjuk! A normál faszén és szén brikettek vegyi anyagokkal szennyezettek és így mérgezőek lehetnek.

Mik egy jó vízipipa szén tulajdonságai?

Elsődleges szempont, hogy ne tartalmazzon más anyagot, csak a szenet. További fontos tulajdonság, hogy izzítása során ne adjon mellékízt. Ezeken felül, megfelelő ideig kell biztosítani az elegendő hőmennyiséget. Azt nem hirtelen, hanem folyamatosan kell adnia. A keletkező hamu ne essen szét, de ne is legyen túl tömör, hisz kiolthatja a vízipipa szenet. Továbbá szempont még az is, hogy mekkora az adott szén darab és milyen idő és energia igényes a begyújtása, beizzítása.

Vízipipa szén típusok

Még az elején tisztázzuk milyen fajta szenek kaphatóak. 2 nagy ágra, típusra bonthatóak a vízipipázáshoz való szenek. Az egyik az öngyulladós szenek tábora, a másik pedig a természetes szenek csoportja. Tömören a különbség:

  1. Öngyulladós szén: Bárhol begyújtható, viszonylag jó ideig bírja, ha korán tesszük a pipára akkor kellemetlen mellékízt ad.
  2. A természetes szén: Nem ad mellékízt, hosszabb ideig ad le hőt, egyenletesebben, nehezebb begyújtható.

szen-izzitas vizipipa-szen-izzitas

A szén hője

Ha kevés a hő, nem jön ki eléggé a dohány vagy az ásvány íze, a tömés alsó része kárba vész. Viszont ha túl sok hőt termel a szén, akkor a dohány korán megég, karcos lesz és rövid ideig lehet csak élvezni. Van a 33-as (33mm átmérőjű), 44-es (44mm átmérőjű), 50-es (50mm átmérőjű) és a nagyobb darabokban, kockákban vagy egy tömbrúdban található kiszerelések.

A szén hő leadó képessége több dologtól függ

  • szén átmérője, mérete
  • hamu réteg vastagsága a külső felületén
  • szívás erőssége, intenzitása
  • van-e a pipán hőtartó sapka/szélfogó
  • persze a külső hőmérséklet is befolyásolja egy kis mértékben

A vízipipa szén kezelése

A dohányra kerülő hő mennyiségét egyszerűen szabályozhatjuk az alufólia megfelelő lyukasztásával és a tanácsokban olvasható alu gyűrűvel. Továbbá a széndarabok mozgatásával, fel- lehelyezésével. Miért is fontos ez? A dohány izzításkor több hőt igényel, ezért kell erősebben szívni,(Jobban izzon a szén, nagyobb hőt adjon le.) viszont utána nem tesz jót ha erősen szívjuk, ugyanis a dohány felső része könnyen megéghet és karcossá válhat, kellemetlen ízű lesz. Érdemes csak izzításkor erősen szívni, utána csak közepesen, s így megelőzhető az is, hogy folyadék kerüljön a szívóka csövébe.

Fontos szempont továbbá az is, hogy egy szén meddig bírja a szükséges hőmennyiséget biztosítani. Van olyan márka ami tovább bírja mint más márkák termékei, lévén, hogy gazdagabbak melaszban, nedvben.

Kisebb pipákhoz elég a 33-as szén, közepesen megtömött kerámia. Inkább többször ajánlott tömni és közepes ideig élvezni a finom ízeket, mint hosszú ideig a nagyon gyenge ízt vagy rövid ideig az erős ízt, ami átcsap hamar kaparásba. 56cm-től érdemes 40-es szenet használni és kerámia tetejével egyvonalban lévő szintig tömni és gyűrűt aláhelyezni. Azonban azt, hogy mekkora szenet használunk, nem a pipa magassága befolyásolja leginkább, hanem a kerámia mérete. (Kis pipákhoz általában kisebb kerámia jár.)

Otthoni pipázásokra ajánlásunk a Cocobrico természetes szén, melyet a világ legjobb vízipipás szeneként tartanak számon és az ára ehhez képest közepes. Bulikhoz, szabadtéri összejövetelekkor az öngyulladós szén ajánlott a könnyű beizzításának köszönhetően.

Biztos ismerősen csengenek a következő vízipipa szén márkák: 3kings ( Three kings), Belga, Carbopol, Cocobrico, Coco Coal, Bamboocha, Coco Flame. Ezek csak a leggyakrabban előkerülő hazai vízipipa szén márkák. Nézzük pontosan, mely vízipipa szén, faszén márkák kaphatóak hazánkban:

Hazai öngyulladós vízipipa szén márkák

3kings-vizipipa-szen golden-riuver-ongyullados-szen carbopol-vizipipa-szen aladin44-310x284

Hazai természetes vízipipa szén márkák

Cocobrico-1kg vizipipaszen-bamboocha instant-biolite100box coconara108

Ne feledd: A szén megválasztása épp olyan fontos, mint a vízipipa dohány megválasztása! Tanácsainkat is érdemes lehet elolvasni, ha szeretnétek még ügyesebben tömni, vízipipázni.

Vízipipa szén vásárlás

Ahhoz, hogy jót tudj vízipipázni (sőt, ahhoz, hogy egyáltalán vízipipázni tudj) szükséged lesz vízipipa szénre. Ezeket internetes áruházakban vagy vízipipa boltokban tudod megvásárolni. Viszont érdemes körbenézned, hiszen nagyon eltérőek az árak és a kínálat. Ebben nyújt neked segítséget a vízipipa vásárlás menüpont.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply