A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Szipka, műanyag szipka

Ebben a cikkben a szívókák végébe helyezendő szipka leírása van. Fajtái, használatuk, milyen szívócsövekhez, milyen való és minden egyéb információ amire szükséged lehet. Kezdjünk is hozzá. Miként a csövek nem egységes méretűek, így a szipka gyártás sem az. Van amelyik kicsi az egyik csőbe, míg a másikhoz túl nagy.

szipka5 szipka4 szipka8 szipka10

Mai világban azok kik vízipipával rendelkeznek sokszor hordják magukkal, különböző összejövetelekre, találkozókra, baráti összeröffenésekre és egyéb rendezvényekre. Ilyenkor persze szinte elképzelhetetlen, hogy ugyanaz a társaság menjen minden egyes ilyen helyszínre vízipipázni. Ahogy cserélődik a társaság úgy egyre több ember szája érinti a vízipipa szívókáját. A szívóka cserélgetése túlságosan költséges lenne és előfordul, hogy valaki beteg. (náthás, herpeszes) Az ilyen szívóka cserélgetés miatt találták ki a szipkákat. Ezek műanyagból és gumiból készülhetnek. A szívóka végére kell felhelyezni őket. Olcsók, kisméretűek, könnyűek, tehát nem okoz nehézséget szállításuk és beszerzésük. Az ideális az lenne, ha minden külön személynek külön szipkája lenne, azonban ez a legtöbbször nem kivitelezhető. Általában 1 alkalomkor 1 szipkát szoktak napjainkban használni. Így megtartható a szükséges és minimális higénia. Amennyiben valaki beteg annak tanácsos külön szipkát adni, s figyelni arra, hogy cserélje vízipipázás közben.

A szipkáknak több fajtájuk is létezik. Azonban mindegyik ugyanazon elv alapján működik. Szipka vásárlásánál tanácsos ha magunkkal visszük a szívókát, hogy biztosan olyat válasszunk ami passzol bele. Érdemes vásárlásnál jó előre bevásárolni szipkákból. Most pedig lássuk a szipkákat, jelen esetben a 4 legelterjedtebbet fogom bemutatni és 1-2 különlegeset.


szipka1

szipka2Első alanyunk a leginkább elterjedt. Formája hosszúkás, vékony a végén egy nagyobb kiszélesedéssel. A szívóka végén lévő fém részbe kell illeszteni a vékonyabb végét. Közepesen erősen kell behelyezni. Az anyaga picit puha, így nem ereszt mellette. Van még egy másik használati módja is, melynek során a kiszélesedett gömb részét kell a szívóka fémrészére rácsatlakoztatni, azonban akkor picit ereszthet tapasztalataim szerint. Átlagos szívókákra megy rá.


szipka7szipka8Második alanyunk az előzőhöz nagyon hasonló. A különbség viszont szembetűnő amikor kezünkbe vesszük. Jóval vaskosabb, erősebb, rövidebb. Ez már nemcsak átlagos szívókák esetébe használható, hanem nagyobb ,,szájú” vízipipa szívókáknál is.


szipka12szipka11

A harmadik alanyunk egy igen egyszerű külsővel rendelkező szipka. Használata során mindössze a szélesebb részét rá kell dugni a szívókára. Használható általános és nagyobb ,,szájú” szívókáknál egyaránt. Felhelyezéséhez pici erő is kell, hogy biztosan ne eresszen.


szipka9szipka10A negyedik és egyben utolsó ,,hagyományos” szipka kifejezetten nagy ,,szájú” szívókákhoz való, azonban kialakításának köszönhetően átlagos szívókákon is használható nyugodtan. A végén egy igen pici gömb van, mely a kényelmesebb szájban tartást teszi lehetővé. Fogunkkal picit ráharapva tudjuk megtartani. Persze ajánlott inkább kézzel rendesen fogni.


ergonomikus szipkaA kényelem kedvelőinek készült az úgynevezett ergonomikus szipka. A szájjal érintkező része laposított, így kényelmesebben vehető szájba. Továbbá formájának köszönhetően az asztalra letéve sem gurul el, mint a többi szipka.

Több színben is, viszont csak 1 méretben kapható. Ez a méret a szívócsövek 99%-hoz jó méretű, azonban a mosható szívócsövek egyes modelljeinek túl kicsi és beleesik a szívókába.


orias-szipka

A mosható csövek terjedésével szükség volt egy új, nagyobb méretű szipkára. Így elkészült és már jó ideje kapható az óriás szipka. A legegyszerűbb sima műanyag szipka formáját örökölte, csupán a méretei nagyobbak.

Mivel méretük nagyobb, több anyag is szükséges hozzájuk, így áruk is magasabb. Azonban egy ilyen szipka hosszú időre jó lehet, hiszen normál csövekhez is egyaránt használható és mivel vaskosabb, időtállóbb darab is.


szenszuros-szipkaKapható sok helyen úgynevezett füstszűrős szipka is. Ezek formája változhat a kis szürke kerek műanyagtól a hosszú átlátszó elnyúltig. A füstből további káros anyagokat szűrnek ki, az íz erejét és minőségét tapasztalataim szerint minimálisan befolyásolják. Azoknak akiknek a szívókájukból rendszerint darabok jönnek, ajánlott egy ilyen. 4-5 alkalmanként kell cserélni és viszonylag drága.


Tanácsok a vízipipa szipkához

  • Mindig legyen több otthon, hiszen ha kevés van, az kellemetlen lehet.
  • Nagyobb kiszerelésben olcsóbban vásárolhatjuk meg.
  • Végszükség esetén a régi szipkák forrásban vízben pár perces áztatással fertőtleníthetőek.

Szipka vásárlás

Mikor szipkát vásárolunk, először kis tételben vásároljunk pár darabot. A fenti kínálat igen széles, azonban nem minden vízipipa üzletben kapható mindegyik. Érdemes tájékozódnunk a vízipipa vásárlás menüpont alatt.

 

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply